Στεγαστικά δάνεια: Επιδότηση δόσης πάνω από 50% μέχρι και το τέλος του χρόνου

Στεγαστικά δάνεια: Επιδότηση δόσης πάνω από 50% μέχρι και το τέλος του χρόνου
Προστασία της πρώτης κατοικίας

Επιδότηση δόσης πάνω από 50% για 300.000 «κόκκινα» και «πράσινα» στεγαστικά δάνεια μέχρι και το τέλος του χρόνου, ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Την επιδότηση της δόσης σε περίπου 300.000 στεγαστικά δάνεια που ελήφθησαν μετά την 1/1/2019 ως το τέλος του 2020 προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Η επιδότηση αυτή είχε πέσει στο τραπέζι κατά την διαπραγμάτευσή με τους θεσμούς για την παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας που τελικά θα είναι τρίμηνη και θα ισχύει ως το τέλος Ιουλίου. Ο υπουργός οικονομικών είπε ότι η δεύτερη αυτή παράταση θα αποτελεί στην ουσία την τελευταία ευκαιρία για ένα μέτρο που παρά τις 9 νομοθετικές βελτιώσεις έχει να δείξει σε περίπου 9 μήνες λειτουργία (από τον περασμένο Ιούλιο που ενεργοποιήθηκε η σχετική πλατφόρμα) έχει να επιδείξει μόνο 3.198 αιτήσεις από μια θεωρητική περίμετρο 90.000 κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Ως ενδιάμεσο στάδιο η Ελληνική πλευρά πρότεινε και έγινε αποδεκτό να υπάρξει μια επιδότηση σε κόκκινα αλλά και ενήμερα δάνεια ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών είτε αυτά βρίσκονται σε καθυστέρηση είτε είναι ενήμερα. Σε δηλώσεις του στο MEGA o υπουργός οικονομικών μίλησε για μια περίμετρο τριπλάσια από αυτή που κάλυπτε το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας δηλαδή περίπου 300.000 δάνεια τα οποία δεν θα είναι απαραίτητα κόκκινα. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας θα επιδοτηθούν και ενήμερα στεγαστικά δάνεια επιχειρηματιών ή και εργαζόμενων που είναι σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης τους. Ερωτώμενος για το ποσοστό της επιδότησης της δόσης ο υπουργός οικονομικών άφησε ανοιχτό η επιδότηση της δόσης να είναι και πάνω από 50%.

Η δε διάρκεια του νέου μέτρα θα είναι μέχρι και το τέλος του χρόνου με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ανάχωμα στην αύξηση των κόκκινων δανείων που θα γινόταν λόγω της οριζόντιας κρίσης του κορονοϊού.

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι μέχρι τώρα και για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο το δημόσιο εκτός από τα 2,5 εκ, συνταξιούχους του 800.000 δημοσίου υπαλλήλους πλήρωσε με το επίδομα και περίπου 2 εκ μισθωτούς και μη μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Στην ουσία το κράτος χρηματοδότησε το σύνολο της οικονομίας είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ωστόσο κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που ετοιμάζει ή προτίθεται να ετοιμάσει για να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας. Στις προτάσεις που εξετάζει το υπουργείο είναι η μείωση της προκαταβολής του φόρου για την χρήση του 2020 αλλά και η ολοκλήρωση της μείωσης των συντελεστών φορολογίας από το 24% στο 20%, καθώς επίσης και οι μειώσεις στον ΦΠΑ. Ο υπουργός οικονομικών είπε ότι το βασικό προς το παρόν θα είναι να γίνει μια ομαλή επανεκκίνηση της οικονομίας αρκεί να μην έχουμε επανάληψη της κρίσης του κορονοϊού και οι επιχειρήσεις και με την βοήθεια του κράτους και την ρευστότητα που θα διοχετεύσει να αφήσουν πίσω τους τις συνέπειες της κρίσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα