Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μέτρα για τον Ιανό και την διπλή δόση ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μέτρα για τον Ιανό και την διπλή δόση ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο
Υπερχείλισε ο Πάμισος ποταμός, στην περιοχή Μουζάκι της Καρδίτσας, που έπληξε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός, Σάβατο 19 Σεπτεμβρίου 2020. Eurokinissi

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Ιανού καθώς και επείγουσες φορολογικές διατάξεις. Αναλυτικά όσα θεσμοθετούνται.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Ιανού και κάποιες επείγουσες φορολογικές διατάξεις περιέχει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ στν Βουλή.

Ειδικότερα, εκτός από τα μέτρα για τον Ιανό στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται, η επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για εστίαση τουρισμό και μεταφορές ως το τέλος Απριλίου και η θεσμοθέτηση της διπλής δόσης ΕΝΦΙΑ για τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, ότι αφορά τα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τον Ιανό το νομοσχέδιο θεσμοθετεί

1. Για τα πληγέντα νοικοκυριά

  • Οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.
  • Εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ.
  • Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους, που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.
  • Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.
  • Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.

2. Έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Η οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται στα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της θεομηνίας, ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

3. Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.

Συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνο για επιχορήγηση 30% – 70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης καταγεγραμμένα ως κατεστραμμένα.

Απαιτείται, και θα υπάρξει, έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με την οριοθέτηση περιοχών.

Το ύψος της επιχορήγησης βαραίνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και καταβάλλεται στους δικαιούχους από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

4. Στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, μέσω της ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η στεγαστική συνδρομή παρέχεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.

Η κρατική αρωγή επιβαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

5.. Επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙV, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους.

Ειδικά για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους δήμους που έχουν πληγεί, δεν απαιτείται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

6. Την επέκταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στις πληγείσες περιοχές μέχρι και τον Απρίλιο του 2021

Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη με τη οποία αναστέλλεται το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης για ένα χρόνο από 1/10/2020 έως 30/09 /21 του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης για να μην επιβαρύνονται οι λογαριασμοί των καταναλωτών .

Επίσης υπάρχει διάταξη για την έκπτωση κατά 100% της διαφημιστικής δαπάνης των επιχειρήσεων για το 2020 και κατά 60% για τ ο 2021 υπό προϋποθέσεις.

Τέλος υπάρχει πρόβλεψη και για αύξηση του κονδυλίου από το ΠΔΕ για την πληρωμή αναπληρωτών και ωρομίσθιων καθηγητών για να καλυφθούν οι ανάγκες της σχολικής χρονιάς 2020-2021

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα