“Σχέδιο σκούπα” με εθελούσιες εξόδους για το προσωπικό των ΔΕΚΟ

“Σχέδιο σκούπα” με εθελούσιες εξόδους για το προσωπικό των ΔΕΚΟ
Άνθρωποι περπατούν στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω Lockdown Eurokinissi

Η κίνηση αυτή είναι ένα από τα βήματα ενός γενικότερου πλάνου για το δημόσιο, που περιλαμβάνει πέρα από τη μείωση του προσωπικού σε συγκεκριμένους τομείς, και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Σχέδιο «σκούπα» με εθελούσιες εξόδους, για τη μείωση του προσωπικού των ΔΕΚΟ, είναι στα σκαριά, σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβέρνηση. Ουσιαστικά η κίνηση αυτή είναι ένα από τα βήματα ενός γενικότερου πλάνου για το δημόσιο, που περιλαμβάνει πέρα από τη μείωση του προσωπικού σε συγκεκριμένους τομείς, και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, όπου αυτό είναι δυνατόν να γίνει, με προώθηση εξατομικευμένων ή άλλων μορφών συμβάσεων με το προσωπικό. Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσανατολίζεται, όπως αναφέρουν στελέχη της, σε μια διαδικασία «μεταφοράς ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία τόσο του στενού όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Ήδη ένα πρώτο δείγμα έχει δοθεί στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την ΑΑΔΕ. Εκεί, σύμφωνα με την ενημέρωση που δημοσιοποίησε, το Υπ. Οικονομικών, πέρα από στοχοθεσίες που παραπέμπουν σε ένα είδος «ατομικής σύμβασης» για τους υπαλλήλους, προβλέπεται η πρόσληψη στην Α.Α.Δ.Ε., συνολικά, διακοσίων σαράντα δύο (242) ατόμων των αναφερόμενων κατηγοριών και κλάδων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ι.δ.ο.χ.), για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών σε προσωπικό, με διάρκεια απασχόλησης τριάντα έξι (36) μηνών.

Να σημειωθεί ότι πολλοί συνδικαλιστικοί φορείς έχουν αντιταχθεί έντονα στην νομοθετική πρωτοβουλία αυτή κάνοντας λόγο για προσπάθεια αμφισβήτησης του δημόσιου χαρακτήρα κομβικών υπηρεσιών του κράτους, αλλά και για προώθηση ατομικών μισθολογίων στο δημόσιο, όπου ο κάθε υπάλληλος θα έχει δικούς του στόχους, δικό του συμβόλαιο, δικό του μισθολόγιο.

Νέες εθελούσιες στις ΔΕΚΟ

Παράλληλα, όμως, με το τις αλλαγές αυτού του είδους έρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες και νέες εθελούσιες έξοδοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με κεντρική στόχευση τη μείωση του προσωπικού. Ήδη έχει τρέξει αντίστοιχη στη ΔΕΗ ενώ είναι σε εξέλιξη αυτή των ΕΛΤΑ. Στη σειρά φαίνεται να μπαίνουν κι άλλες ΔΕΚΟ, όπως η ΕΥΔΑΠ ώστε να «ελαφρώσουν» από προσωπικό και να προωθηθούν ανατροπές που θα αφορούν το μισθολογικό όσο και άλλα θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι π.χ. στα ΕΛΤΑ στο νέο οργανόγραμμα του οργανισμού, πέραν της μείωσης του προσωπικού, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, προβλέπεται μεγαλύτερη ευελιξία τόσο στη διαμόρφωση του δικτύου όσο και στα εργασιακά, που πλέον προσαρμόζονται στα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα. Να σημειωθεί ότι ο μετασχηματισμός στον όμιλο ΕΛΤΑ (Ελληνικά Ταχυδρομεία και ΕΛΤΑ Courier) προβλέπει περιορισμό του προσωπικού από τους 7,5 χιλιάδες υπαλλήλους σήμερα, σε όχι περισσότερους από 4,5 χιλιάδες.

Επίσης η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που περιλαμβάνει περικοπές των αποδοχών κατά 8%, άρση εμποδίων στις μετακινήσεις εντός της υπηρεσίας αλλά και εξαφάνιση σειράς προνομίων και επιδομάτων για τους εργαζομένους.

Ουσιαστικά αυτό είναι ένα πρόκριμα για ό,τι έρχεται σε άλλους οργανισμούς, μόνο που λόγω και ευρύτερης συγκυρίας ερώτημα αποτελεί το αν οι εθελούσιες θα εμπεριέχουν τη σειρά κινήτρων που έδιναν τόσο αυτές της ΔΕΗ αλλά κυρίως των ΕΛΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο πρόγραμμα εθελουσίας της ΔΕΗ, παρεχόταν εφάπαξ αποζημίωση ύψους 35.000€ ανά συμμετέχοντα και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία ή κοινωνικά κριτήρια. Αντίθετα στα ΕΛΤΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα του προγράμματος, προβλέπεται διπλάσια παροχή ανά εργαζόμενο με μέσο ύψος αποζημίωσης που ξεπερνά τις 70.000€.

Τα κίνητρα στα ΕΛΤΑ

Σημειώνεται το πρόγραμμα των ΕΛΤΑ προβλέπει καταβολή μισθών έως και 4 ετών που θα φτάνουν έως και τα 95.000€, κοινωνικά κριτήρια που καλύπτουν ανήλικα τέκνα, τέκνα ΑΜΕΑ, καθώς και πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη. Στον υπολογισμό της αποζημίωσης συμπεριλαμβάνονται όλα τα επιδόματα και γίνεται με βάση τους μισθούς του Δεκεμβρίου 2020, που μεσοσταθμικά είναι μεγαλύτεροι κατά 8% έναντι της νέας ΣΣΕ που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.

Επίσης με δαπάνη της εταιρείας προβλέπεται η διατήρηση των καλύψεων Ασφάλισης Ζωής και της Πρόσθετης Υγειονομικής Περίθαλψης για δύο χρόνια τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τα εξαρτώμενα μέλη του.

Παράλληλα, προβλέπεται νομική υποστήριξη από ειδικούς σε ασφαλιστικά ζητήματα εργατολόγους για τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Τέλος οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στο ΠΕΕ, προβλέπεται να αποχωρήσουν σταδιακά από το τέλος Φεβρουαρίου έως και τα μέσα Μαΐου, ενώ το ποσό της Εθελούσιας θα καταβάλλεται κατά την ημερομηνία της αποχώρησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα