Σύνοδος: Ιταλία και Ισπανία “καθάρισαν” για τον Νότο

Σύνοδος: Ιταλία και Ισπανία “καθάρισαν” για τον Νότο
ΒΕΛΓΙΟ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ) Eurokinissi

Σε νίκη των νοτίων κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής, καθώς η Άγκελα Μέρκελ υποχρεώθηκε σε υποχώρηση. Σύμφωνο ανάπτυξης 120 δισ. ευρώ

Ολονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, το πρώτο μέρος της οποίας ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια για την οικοδόμηση μιας πολύ στενότερης δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης, για την οποία ζήτησαν από τον Βαν Ρόμπαϊ και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup να παρουσιάσουν λεπτομερείς προτάσεις τον Οκτώβριο.

Τελικά, η Ισπανία και η Ιταλία ήραν τις επιφυλάξεις τους και συμφώνησαν στο σύμφωνο ανάπτυξης ύψους 120 δισεκ. ευρώ στο τέλος μιας συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των ηγετών της Ισπανίας και της Ιταλίας, η Σύνοδος κορυφής των 17 χωρών της ευρωζώνης συμφώνησε ότι τα ταμεία στήριξης της ζώνης του ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Έπειτα από ώρες συζήτησης, συμφώνησαν επίσης ότι το μελλοντικό μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα μπορεί να δανείζει απ’ ευθείας τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας.

“Η Ισπανία και η Ιταλία ήραν τις επιφυλάξεις τους”, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Γιούνκερ στο τέλος της συνόδου.

Οι δύο χώρες στρίμωξαν στη γωνία τη Γερμανία, ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους, επιφυλασσόμενες να συμφωνήσουν στο σύμφωνο αυτό και ζητώντας μέτρα ανάπτυξης.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στην παρέμβασή του , είχε ζητήσει δίκαιη κατανομή κονδυλίων, αναφερόμενος στις μεγάλες πιέσεις που δέχεται ο ελληνικός λαός.

“Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν, σε μια σύνοδο κορυφής που συνεχίσθηκε ως το πρωί σήμερα, να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

“Η ευρωζώνη θέλει να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2012 ένα μηχανισμό που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ’ ευθείας μέσω των ταμείων στήριξης”, υπό ορισμένους όρους, πρόσθεσε ο Βαν Ρόμπαϊ.

Η ευρωζώνη είναι επίσης έτοιμη για μια επέμβαση των ταμείων στήριξης για να καθησυχαστούν οι αγορές, κατέληξε ο Βαν Ρόμπαϊ στο τέλος της συνόδου της ευρωζώνης.

Ελαφρύ το πακέτο…

Πάντως το ύψους 120 δισεκ. ευρώ πακέτο για την ανάπτυξη, παραμένει ελαφρύ μπροστά στις ανάγκες, εκτιμούν αναλυτές. “Δεν είναι πολύ ουσιαστικό, πολύ περισσότερο που δεν αποτελείται αληθινά από νέες δημόσιες δαπάνες”, εκτιμά η Φρεντερίκ Σεριζιέ της BNP Paribas.

Σύμφωνα με την ίδια, “αυτό δεν θα αντισταθμίσει τις συνέπειες των σημερινών πολιτικών λιτότητας” και η τράπεζά της δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τις οικονομικές προοπτικές της έπειτα απ’ αυτά τα νέα μέτρα.

Ο Πολ ντε Γκράουβε, καθηγητής στο London School of Economics, δηλώνει “τελείως υπέρ ενός τέτοιου προγράμματος”, όμως θεωρεί κι αυτός ότι τα ποσά που αναφέρθηκαν “παραμένουν αρκετά περιορισμένα”.

Εξάλλου, υπογραμμίζει, “θα πάρει χρόνο να υλοποιηθούν τόσα προγράμματα”, πράγμα που μειώνει την άμεση επίδραση του πακέτου στην ανάπτυξη.

Ικανοποίηση Μόντι για το αποτέλεσμα της Συνόδου

Ο πρωθπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι δήλωσε το πρωί της Παρασκευής πως είναι “ικανοποιημένος” από τη συμφωνία που συνήφθη στη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, την οποία χαρακτήρισε “πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ”.

Σύμφωνα με τον Μόντι, “η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή”: τόσο για το “περιεχόμενο” της συμφωνίας όσο και επειδή “ενίσχυσε τη διαδικασία” μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει, πράγμα που έγινε τη νύκτα, επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως οι συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους του πέρασαν “μια πολύ δύσκολη στιγμή”.

“Υπήρξαν λίγες εντάσεις, αλλά αυτό ήταν χρήσιμο”, δήλωσε.

“Αν και αναγνωρίζαμε τον εαυτό μας στο σύμφωνο ανάπτυξης, η Ιταλία εξέφρασε μια επιφύλαξη και εμπόδισε την άμεση υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης, όπως έκανε στη συνέχεια και η Ισπανία”, εξήγησε.

Τελικά αυτό το μπρα-ντε-φερ κατέληξε σε “ικανοποιητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης”, συνέχισε.

Ο Μόντι ανέφερε ένα μέτρο που επιδιώκει η Ισπανία, “την απ’ ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία, χωρίς να περνά από τους προϋπολογισμούς των κρατών”.

“Με αίτημα της Ιταλίας εισήχθη, έπειτα από μακρά συζήτηση, μια παράγραφος στη δήλωση για τους μηχανισμούς σταθεροποιήσης των αγορών σχετικά με τα κράτη που σέβονται τις συστάσεις που γίνονται προς τις χώρες τους καθώς και το σύμφωνο σταθερότητας” όμως δυσκολεύονται παρόλα αυτά να χρηματοδοτηθούν στις αγορές λόγω απαγορευτικών επιτοκίων, δήλωσε ο Μόντι.

Ολάντ: “Απαραίτητη η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε από τις Βρυξέλες ότι οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Όπως ανέφερε ο Ολάντ τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία επιθυμούν οι συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα μέτρα κατευνασμού των αγορών.

Σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο η Ισπανία θέλει άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ από την πλευρά της η Ιταλία θέλει μέτρα για τη μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα