Τα κρυφά σημεία της ρύθμισης για τα κορονοχρέη

Τα κρυφά σημεία της ρύθμισης για τα κορονοχρέη
Κατάστημα εστίασης. Eurokinissi

Η νέα ρύθμιση για τις οφειλές της πανδημίας δεν προβλέπει «κούρεμα» στις οφειλές, κάτι που ειδικά οι εκπρόσωποι των ΜμΕ ζητούσαν επίμονα στηρίζοντας το αίτημά τους στο ότι οι οφειλές αυτές συσσωρεύτηκαν όχι με δική τουw ευθύνη αλλά λόγω του lockdown που επιβλήθηκε.

Tα χρέη που γεννήθηκαν από το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα δε θα φέρουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ως το τέλος της χρονιάς και θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από τον Ιανουάριο του 2022 με βάση τη ρύθμιση που κατατέθηκε χτες στη Βουλή.

Σύμφωνα, με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες. Μάλιστα η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την εφορία, που αγγίζουν-τα 2,5 δισ ευρώ και βέβαια προέρχονται από όσους βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμής είτε λόγω υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας είτε λόγω αναστολής εργασίας είτε λόγω ανεργίας είτε λόγω υποχρεωτικού “κουρέματος” στο εισόδημα από ακίνητα.

Ένα, πάντως, από τα βασικά σημεία της είναι ότι δεν προβλέπει «κούρεμα» στις οφειλές, κάτι που ειδικά οι εκπρόσωποι των ΜμΕ ζητούσαν επίμονα στηρίζοντας το αίτημά τους στο ότι οι οφειλές αυτές συσσωρεύτηκαν όχι με δική του ευθύνη αλλά λόγω του lockdown που επιβλήθηκε.

Όπως ενδεικτικά έχει πει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου «από τη στιγμή που η κυβέρνηση ουσιαστικά παραδέχεται ότι δεν φταίνε οι οφειλέτες για τη δημιουργία αυτών των χρεών καθώς δεν ήταν επιλογή τους να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, κανονικά δεν θα έπρεπε να τεθεί θέμα επιτοκίου. Λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, είναι από δύσκολο έως απίθανο να μπορέσει ένας μικρομεσαίος να αποπληρώσει τις οφειλές του σε 36 άτοκες δόσεις. Μοιραία λοιπόν θα επιχειρήσει να το πράξει σε περισσότερες, όμως θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο. Δεν νομίζω ότι ήταν αυτό που περιμέναμε όταν μιλούσαμε όλοι οι φορείς για την ανάγκη μείωσης του ιδιωτικού χρέους».

Επίσης όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρoς του ΕΕΑ «με επιχειρήσεις εγκλωβισμένες σε χρέη, δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική. Μόνο η διαγραφή μέρους των οφειλών αυτών μπορεί να δώσει “ανάσα” στον αγώνα βιωσιμότητας που δίνουν αυτό το δύσκολο διάστημα οι επιχειρήσεις. Καλώ την κυβέρνηση να εξετάσει με περισσότερη θέρμη το θέμα και να αναζητήσει συμμαχίες εντός της Ε.Ε. καθώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδόν όλων των κρατών-μελών. Η απάντηση στις δύσκολες καταστάσεις είναι η λήψη ριζικών αποφάσεων. Και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το επιχειρείν εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού, είναι έκτακτης ανάγκης».

Είναι προφανές ότι η μη ύπαρξη κουρέματος, όπως ζητούσε η αγορά, δημιουργεί ζητήματα. Αντί αυτού παρέχεται δυνατότητα εξόφλησης σε βάθος 3ετίας χωρίς τόκο, αλλά ετήσιο επιτόκιο 2,5% για τις 72 δόσεις. Βέβαια το θετικό είναι όσοι από αυτούς τους περίπου 800 χιλιάδες πληγέντες έχασαν τις 120 ή 100 δόσεις, έχουν την ευκαιρία να ξαναμπούν στη ρύθμιση τους, αποφεύγοντας κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Λήγει η “προστασία”

Την ίδια ώρα με τη ρύθμιση χάνουν την «άτυπη προστασία» που είχαν οι κατ΄ επάγγελμα μπαταχτσήδες που αξιοποίησαν την πανδημία για να γλιτώσουν τις δαγκάνες της φορολογικής διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι επί συνόλου 3,9 εκατομμυρίων οφειλετών, που χρωστάνε συνολικά 109 δισ ευρώ, τα 97 δισ “ανήκουν” σε μόλις 47 χιλιάδες ΑΦΜ που χρωστάνε από 100.000 ευρώ και πάνω. Μάλιστα τα 87 δισ “ανήκουν” σε 8,5 χιλιάδες φορολογούμενους με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας. Να σημειωθεί, δε, ότι 236 ΑΦΜ μπήκαν σε αυτή τη χωρία οφειλετών μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Βέβαια η ΑΑΔΕ εν όψει και των νέων δεδομένων που φέρνει η ρύθμιση αναμένεται να εντείνει την πίεση είσπραξής των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσα από αυτοματοποιημένη διαδικασία για τη διαχείριση των οφειλών, προκειμένου να είναι συγκεντρωμένες όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες με επίκεντρο τον οφειλέτη με στόχο την αξιοποίηση ακόμη και των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα