Τα μέτρα - σοκ της κυβέρνησης. Βαρύς πέφτει ο πέλεκυς για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

From left, German Chancellor Angela Merkel, Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde, European Commission President Jean-Claude Juncker, European Central Bank Governor Mario Draghi, French President Francois Hollande, Greek Prime Minister Alexis Tsipras and Spanish Prime Minister Mariano Rajoy participate in a meeting at an EU summit at the European Council building in Brussels on Monday, June 22, 2015. Heads of state in the eurogroup meet in Brussels Monday for a special summit to discuss the financial crisis with Greece. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
From left, German Chancellor Angela Merkel, Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde, European Commission President Jean-Claude Juncker, European Central Bank Governor Mario Draghi, French President Francois Hollande, Greek Prime Minister Alexis Tsipras and Spanish Prime Minister Mariano Rajoy participate in a meeting at an EU summit at the European Council building in Brussels on Monday, June 22, 2015. Heads of state in the eurogroup meet in Brussels Monday for a special summit to discuss the financial crisis with Greece. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) EUROKINISSI

Η ακτινογραφία μιας επώδυνης συμφωνίας. Προθεσμία 48 ωρών έως το Eurogroup της Τετάρτης για την τελική λύση. Πολιτική έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής

Μέτρα - σοκ που αναμένεται να γονατίσουν περαιτέρω την ελληνική οικονομία, αλλά και να επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην επιχειρηματική κοινότητα περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση που παρουσιάστηκε στους δανειστές.

Σαφής ένδειξη της σκληρότητας των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης είναι η απόφαση των δανειστών να την αποδεχθούν ως βάση συζήτησης και σημείο εκκίνησης για τον τελικό γύρο διαβουλεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Από τη στιγμή που οι δανειστές εκδήλωσαν πρόθεση για επίτευξη συμφωνίας έγινε αντιληπτό πως η ελληνική πρόταση που έλαβαν ήταν αρκετά σκληρή, ώστε να αποδειχθεί ικανή να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των θεσμών.

Το νέο πακέτο μέτρων αποδεικνύεται εξαιρετικά βαρύ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού απαιτούνται συνολικά μέτρα ύψους 7,9 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016.

Πρόκειται για ένα ξεκάθαρα υφεσιακό πακέτο μέτρων το οποίο επιμερίζεται σε παρεμβάσεις ύψους 2,69 δισ. ευρώ (1,51% του ΑΕΠ) για το 2015 και 5,207 δισ. ευρώ (2,87% του ΑΕΠ) για το 2016.

Mετά τον μαραθώνιο διαβουλεύσεων και το μπαράζ επαφών που σημειώθηκε σε όλα τα επίπεδα τη Δευτέρα, δόθηκε μια άτυπη προθεσμία μόλις 48 ωρών, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για συμφωνία έως το νέο, έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης.

Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο τη Δευτέρα, τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και θεσμών, προκειμένου να αποκρυσταλλώσουν κάθε πτυχή της ελληνικής πρότασης και να εξαλειφθεί και η παραμικρή διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Επόμενοι σταθμοί για την Ελλάδα είναι το Eurogroup της Τετάρτης - με στόχο την οριστικοποίηση της συμφωνίας - και εν συνεχεία η διήμερη τακτική Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη και την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να λάβει η συμφωνία την πολιτική έγκριση που απαιτείται.

Ένα προς ένα τα μέτρα - σοκ που θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι

Η ελληνική πρόταση που αποδέχθηκαν ως βάση συζήτησης οι δανειστές περιλαμβάνει έμμεσες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Aυτό θα γίνει μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους και της αύξησης των εισφορών του κλάδου υγείας για τους συνταξιούχους.

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει επίσης επώδυνες αλλαγές στον ΦΠΑ, μαχαίρι στις πρόωρες συντάξεις, καθώς και σημαντική αύξηση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις.

Μόνο από τις σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό που θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Ιουλίου, το σοκ για τους καταναλωτές θα είναι τεράστιο.

Από τις μετατάξεις των προϊόντων στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ αναμένεται αύξηση εσόδων κατά 680 εκατ. ευρώ (0,38% του ΑΕΠ) το 2015 και 1,36 δισ. ευρώ (0,74% του ΑΕΠ) το 2016.

Την ίδια στιγμή θα αυξηθούν οι φόροι που θα πλήξουν έμμεσα τους μισθούς.

Eιδικότερα, για τη διετία 2015 - 2016 προβλέπεται αύξηση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία θα πλήξει εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 220 εκατ. ευρώ το 2015 και 250 εκατ. ευρώ το 2016.

Βόμβα και για το επιχειρείν

Tην ίδια στιγμή τεράστιο πλήγμα αναμένεται να δεχτεί και η επιχειρηματική κοινότητα, καθώς επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 12% σε επιχειρήσεις που το 2014 είχαν καθαρά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ με στόχο να εισπραχθούν 945 εκατ. ευρώ το 2015 και 405 εκατ. ευρώ το 2016.

Παράλληλα, αυξάνεται από το 2016 ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων από το 26% στο 29% με αναμενόμενη αύξηση των εσόδων κατά 410 εκατ. ευρώ.

Aσφαλιστικό

Σε όλα τα ανωτέρω πρέπει να συμπεριληφθούν και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Aπό τις συντάξεις η εξοικονόμηση φτάνει το 1,05% του ΑΕΠ για το 2016 και το 0,37% του ΑΕΠ για φέτος.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

- Αύξηση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα κατά 350 εκατ. ευρώ το 2015 και 800 εκατ. ευρώ το 2016.

- Περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων προκειμένου να εξοικονομηθούν 60 εκατ. ευρώ το 2015 και 300 εκατ. ευρώ το 2016.

- Αύξηση της εισφορών υπέρ του κλάδου υγείας για τις συντάξεις από το 4% στο 5% με στόχο αύξηση των εσόδων κατά 135 εκατ. ευρώ το 2015 και 270 εκατ. ευρώ το 2016.

- Θέσπιση εισφοράς 5% επί των επικουρικών συντάξεων με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 240 εκατ ευρώ το 2016. - Αύξηση εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων προς τα επικουρικά ταμεία από το 3% στο 3,5% με στόχο να εισπραχθούν 120 εκατ. ευρώ φέτος και 250 εκατ. ευρώ το 2016.

Επιπλέον μέτρα

- Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.

- Φορολόγηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 2016 αντίστοιχα.

- Αύξηση του φόρου πολυτελείας, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, για αύξηση των εσόδων κατά 47 εκατ. ευρώ φέτος και του χρόνου αντίστοιχα.

- Έσοδα από τις άδειες στα τυχερά ηλεκτρονικά παιγνίδια (VLTs) με απόδοση 35 εκατ. ευρώ το 2015 και 225 εκατ. ευρώ το 2016.

- Άδειες κινητής τηλεφωνίας 4ης και 5ης γενιάς με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 350 εκατ. ευρώ το 2016.

πηγή φωτογραφίας: sooc

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα μέτρα, Σύνοδος Κορυφής, Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αλέξης Τσίπρας: Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο των Ευρωπαίων

Αυτά είναι τα κοστολογημένα μέτρα της Κυβέρνησης

Τι προτείνει η Ελλάδα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

SHARE:

24Media Network