Τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι εισπράττουν σήμερα, τι πληρώνουμε μέχρι Δευτέρα

Στιγμιότυπο από εφορία
Στιγμιότυπο από εφορία EUROKINISSI

Αν η εργάσιμη εβδομάδα που ολοκληρώνεται για τους περισσότερους σήμερα κλείνει με πληρωμές, η επόμενη είναι εβδομάδα πληρωμών που θα φτάσουν περίπου τα 1,7 δις ευρώ.

Φινάλε με φόρους κάνει και το 2018 αφού μέχρι και την Δευτέρα μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν 2 δις ευρώ σε ΕΝΦΙΑ τέλη κυκλοφορίας και ΦΠΑ, ενώ σήμερα εξοφλείται και το κοινωνικό μέρισμα.

Αν η εργάσιμη εβδομάδα που ολοκληρώνεται για τους περισσότερους σήμερα κλείνει με πληρωμές, η επόμενη είναι εβδομάδα πληρωμών που θα φτάσουν περίπου τα 1,7 δις ευρώ.

ADVERTISING

Μέχρι και την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας για το 2019 από τα οποία το δημόσιο αναμένει έσοδα ύψους 1,15 δις ευρώ. Αν και -όπως συμβαίνει παραδοσιακά- θα δοθούν κάποιες μέρες παράταση, η μη πληρωμή τους θα έχει ως συνέπεια την επιβολή προστίμου ίσου με τα αναλογούντα κατά περίπτωση τέλη κυκλοφορίας.

Την ίδια ημέρα λήγει και η προθεσμία πληρωμής της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για το 2018 από την οποία το δημόσιο περιμένει έσοδα 616 εκ ευρώ. Ειδικά για τον ενιαίο φόρο κατοχής ακινήτων η μη πληρωμή έχει ως ποινή την προσαύξηση της κάθε καθυστερούμενου μήνα πληρωμής με προσαύξηση 0,73%.

Περίπου 250 εκ ευρώ πρέπει να πληρώσουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα κάνουν αυτό το μήνα την περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

Η πληρωμή σε γκισέ κάποιας τράπεζας τον φορολογικών υποχρεώσεων είναι μάλλον κακή ιδέα καθώς τις τελευταίες ημέρες του χρόνου τα υποκαταστήματα των τραπεζών είναι γεμάτα. Επιπλέον από φέτος η πληρωμή στο γκισέ επιβαρύνεται με αρκετά αλμυρές προμήθειες που διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα.

Η πιο οικονομική λύση είναι είτε η πληρωμή φόρων με άτοκες δόσεις που προσφέρουν οι πιστωτικές κάρτες, μέσω χρεωστικών καρτών από το διαδίκτυο ή από εσωτερικά μηχανήματα τραπεζών ή με ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking) με αυτόματη χρέωση στον καταθετικό σας λογαριασμό.

Εξοφλείται σήμερα το κοινωνικό μέρισμα

Εκτός από αυτούς που θα πληρώσουν, υπάρχουν και αυτοί που περιμένουν να πάρουν σήμερα τα τελευταία χρήματα από την δεύτερη δόση του κοινωνικού μερίσματος. Χθες και σήμερα έχουν αρχίσει να πιστώνονται σταδιακά 140 εκ ευρώ σε λογαριασμούς δικαιούχων ως δεύτερη δόση του κοινωνικού μερίσματος. Το συνολικό ποσό που θα δοθεί προσεγγίζει τα 790 εκ ευρώ έναντι των αρχικών 710 εκ ευρώ που είχαν ανακοινωθεί αρχικά.

Από όλες τις αιτήσεις αυτές, επελέγησαν τελικώς 1.692.400 δικαιούχοι (νοικοκυριά).

Το μέσο ποσό μερίσματος έφτασε φέτος τα 483 ευρώ, ενώ οι τελευταίοι δικαιούχοι που θα πληρωθούν την Παρασκευή θα λάβουν από περίπου 320 ευρώ.

Συνολικά περίπου 3,9 εκατομμύρια νοικοκυριά έκαναν απόπειρα να κάνουν αίτηση για κοινωνικό μέρισμα.

Εκτός από αυτούς που πληρώθηκαν ή πληρώνονται σήμερα, 1.395.603 αιτήσεις απορρίφθηκαν λόγω κριτηρίων ή λαθών, 209.036 ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους δικαιούχους όταν διαπίστωσαν πως δεν δικαιούνται μέρισμα ενώ 589.986 που δοκίμασαν την τύχη τους δεν ολοκλήρωσαν την αίτηση τους γιατί το σύστημα τους απέρριψε από την αρχή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κοινωνικό Μέρισμα, ΕΝΦΙΑ
SHARE:

24Media Network