Θεοχάρης: Πώς θα ανοίξει σταδιακά ο τουρισμός από τον Απρίλιο

Θεοχάρης: Πώς θα ανοίξει σταδιακά ο τουρισμός από τον Απρίλιο
Ο Χάρης Θεοχάρης, στην Βουλή Eurokinissi

Πιστοποιητικά εμβολιασμού και αρνητικά τεστ, θα αποτελέσουν διαβατήριο εισόδου στη χώρα. Τι προβλέπετε για τους υπόλοιπους αλλά και για τους επαγγελματίες στον τουρισμό.

Από τον Απρίλιο η Ελλάδα θα ξεκινήσει να ανοίγει δοκιμαστικά τα σύνορά της με χώρες με τις οποίες έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες και στις οποίες  προχωρά με γοργούς ρυθμούς ο εμβολιασμός, ανάφερε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης από το ψηφιακό βήμα της ITB Berlin.

Εκτίμησε ωστόσο πως από τις 14 Μαΐου, θα ξεκινήσουν επισήμως να αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί και για άλλα κράτη ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι τουρίστες θα εισέρχονται στη χώρα, είτε εμβολιασμένοι, είτε με αρνητικό PCR τεστ, το οποίο πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους.

Παρόλα αυτά, ευπρόσδεκτοι θα είναι και οι τουρίστες χωρίς τα παραπάνω «εχέγγυα», οι οποίοι ωστόσο θα υποβληθούν σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους, όπως συνέβη και πέρυσι. Η φετινή αλλαγή στην ιχνηλάτιση, ενώ πως θα διενεργούνται rapid tests, γεγονός που θα τοποθετεί τους θετικούς εισερχομένους άμεσα σε «καραντίνα».

Το κόστος των δειγματοληπτικών ελέγχων, όπως και πέρυσι, αλλά και όλες οι πιθανές ανάγκες για νοσηλεία – που σχετίζεται με το Covid – θα παρέχονται από το Ελληνικό Δημόσιο χωρίς κόστος για τους τουρίστες.

Σε ότι αφορά τα συντηρητικά μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, τα ωράρια λειτουργίας και κυκλοφορίας, αλλά και οποιαδήποτε άλλη μέριμνα θα ισχύει ανεξαιρέτως για τουρίστες και ντόπιους, ανάλογα με τις εκάστοτε οδηγίες των επιτροπών υγείας και του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, θα ακολουθηθεί το μοντέλο που υιοθετήθηκε πέρυσι ώστε να υπάρχουν συστήματα υγείας διαθέσιμα για τους τουρίστες και τους κατοίκους σε κάθε προορισμό. Παράλληλα το υπ. Τουρισμού θα στηρίξει την υγειονομική ασφάλεια του προσωπικού. Έτσι μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των ευπαθών κατοίκων της χώρας η Ελλάδα θα δώσει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ανθρώπων πρώτης γραμμής στον τουρισμό. Οι εργαζόμενοι του τουρισμού, όπως εξήγησε, θα υποβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε έλεγχο, ώστε να μην κινδυνέψουν συνάδελφοι κι επισκέπτες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα