Θέρμανση: “Ζεστάθηκε” η αγορά – Ο ρόλος των εκπτώσεων, οι εκτιμήσεις για το χειμώνα και το ντίζελ κίνησης

Θέρμανση: “Ζεστάθηκε” η αγορά – Ο ρόλος των εκπτώσεων, οι εκτιμήσεις για το χειμώνα και το ντίζελ κίνησης
Πετρέλαιο Eurokinissi

Η τελική τιμή πετρελαίου θέρμανσης και αερίου διαμορφώνονται καθημερινά με βάση τις διεθνείς τιμές και την ισοτιμία Δολαρίου σε Ευρώ, άρα εν όψει του χειμώνα αναμένεται να υπάρχει μεταβλητότητα. Προς ώρας πάντως έχουν ανακοινωθεί σημαντικές εκπτώσεις για τα δυο καύσιμα .

Σε κινήσεις στήριξης της ζήτησης προχώρησαν τόσο ο “μεγάλος παίκτης” στον κλάδο παραγωγής και εμπορίας του πετρελαίου θέρμανσης, ο Όμιλος HELLENiQ ENERGY (πρώτην ΕΛΠΕ), όσο και ο έτερος παραγωγός και ιδιαίτερα σημαντικός παράγων στον κλάδο εμπορίας που κατέχει το ⅓ περίπου της αγοράς, η Motor Oil με τα σήματα της Shell, Avin και Cyclon.

Στο φόντο αυτό, με τις κινήσεις “κουρέματος” των τιμών ενεργές από χθες, η αγορά φαίνεται να “ζεστάθηκε”. Με βάση όσα ανέφερε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική ζώνη της ΕΡΤ 1 το Σάββατο, ο Μιχάλης Κιούσης , πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, η κίνηση είναι ικανοποιητική καθώς έχει αρχίσει ο ανεφοδιασμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Πολλές περιοχές που ήδη χρησιμοποιούν θέρμανση, ειδικά το βράδυ. Σιγά σιγά γίνεται ο ανεφοδιασμός. Καλά πήγε η τιμή, υπάρχει και το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί στο τέλος του χρόνου και θα βοηθήσει“ σημείωσε.

Όπως τόνισε ο κ. Κιούσης είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο η κρατική επιδότηση στην πηγή, με 250 ευρώ το χιλιόλιτρο (25 λεπτά ανά λίτρο) όσο και οι κινήσεις εκπτώσεων που ανακοίνωσαν τόσο η HELLENiQ ENERGY όσο και η Motor Oil. “Υπάρχει αβεβαιότητα στις τιμές” σημείωσε ο Μιχάλης Κιούσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εάν ξεκινούσε στις 30/9 η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ήταν στο 1,33 ευρώ/λίτρο, εάν έβγαινε στις 13/10 θα ήταν στο 1,55 ευρώ /λίτρο και στις 13/10 στο 1,44 ευρώ/λίτρο. Εστίασε, δε, στην ανάγκη αντιμετώπισης της “παγκόσμιας κερδοσκοπίας”. Το ζητούμενο τι κάνει η ΕΕ με την παγκόσμια κερδοσκοπία. Πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ μείωση της παραγωγής και η τιμή εκτοξεύτηκε κατά 17%, τι γίνεται με αυτό” αναρωτήθηκε ο κ. Κιούσης.

Η Βόρεια Ελλάδα

Στο μεταξύ “αυξημένες σε ποσοστό άνω του 30% καταγράφονται από τους καταναλωτές στη Β. Ελλάδα οι παραγγελίες για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, που άρχισε από σήμερα να διατίθεται στην αγορά”. Αυτό ανέφερε, χθες, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Θέμης Κιουρτζής, επικεφαλής του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων «Άγιος Χριστόφορος».

Σύμφωνα με τον κ. Κιουρτζή, οι παραγγελίες είναι αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρά το γεγονός ότι η τιμή του είναι υψηλότερη κατά 21,18% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021.

“Οι παραγγελίες στη Βόρεια Ελλάδα για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης είναι πάρα πολλές και οι καταναλωτές κλείνουν τα ραντεβού τους εδώ και 20 ημέρες τουλάχιστον”, ανέφερε ο κ. Κιουρτζής, εκτιμώντας πως όσοι καταναλωτές έχουν βάλει εγκατάσταση φυσικού αερίου αλλά δεν έβγαλαν τους καυστήρες πετρελαίου, φέτος θα προτιμήσουν να ζεσταθούν με πετρέλαιο, “αφού η τιμή του, τουλάχιστον σήμερα, καταγράφεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι μεν, αλλά παραμένει πιο ανταγωνιστική έναντι του φυσικού αερίου”.

Πετρέλαιο – αέριο

Βέβαια με δεδομένες τις τιμές που ανακοινώθηκαν για το φυσικό αέριο αλλά και τις εκπτώσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή του αερίου είναι κατά 10 -15% περίπου πιο ανταγωνιστική. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί “παίκτες” στην αγορά αερίου “εκλεισαν” τα τιμολόγια Οκτωβρίου με τιμές στα επίπεδα των 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα, που είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Η τιμή αυτή είναι τελική, μετά τις επιδοτήσεις και τους φόρους. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ δίνει ενίσχυση 0,09 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Εάν δεν υπήρχε βέβαια η στήριξη αυτή η κιλοβατώρα θα ΄’ηταν 0,21 ευρώ.

Οι τιμές στο πετρέλαιο

Παράλληλα, π.χ. στη Βόρεια Ελλάδα, η μέση τιμή πετρελαίου θέρμανσης ανέρχεται, σήμερα, στη βόρεια Ελλάδα στο 1,43 ευρώ/λίτρο, έναντι του 1,18 ευρώ/λίτρο πέρυσι, όταν προχθες “διαμορφωνόταν στο 1,50-1,53 ευρώ/λίτρο”, σύμφωνα με τον κ. Κιουρτζή. Η μείωση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, στην έκπτωση που ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) κατά έξι λεπτά/ λίτρο (7,5 λεπτά μαζί με τον ΦΠΑ) στις εταιρείες προμήθειας πετρελαιοειδών.

Συνολικά πάντως, η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται στη βόρεια Ελλάδα σε 1,42-1,45 ευρώ/λίτρο και σύμφωνα με τον κ. Κιουρτζή, “ανάλογα με τα λίτρα που κάποιος καταναλωτής θα προμηθευτεί, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώσει, αυτός δύναται να εξασφαλίσει και καλύτερη τελική τιμή”.

Οι εκπτώσεις των εταιριών και τιμές στην Αττική

Πάντως ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται από την αγορά οι κινήσεις εκπτώσεων που αποφάσισαν τα διυλιστήρια. Η HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ) έκανε την αρχή το βράδυ της Πέμπτης και ανακοίνωσε πρώτη έκπτωση στην τιμή, της τάξης των 6 λεπτών (7,5 με το ΦΠΑ). Στη συνέχεια ο κλάδος εμπορίας του Ομιλου HELLENiQ ENERGY , η ΕΚΟ προχώρησε επιπλέον έκπτωση (της ΕΚΟ) στο 1,31-1,32 ευρώ το λίτρο. Και οι εταιρείες της Motor Oil (AVIN, SHELL, CYCLON), προχώρησαν σε “ματσάρισμα” των τιμών απαντώντας στον ανταγωνισμό προσαρμόζοντας τις τιμές λιανικής στα επίπεδα του ανταγωνισμού.

Αναλυτικά με βάση σχετική ανακοίνωση με αφορμή την έναρξη της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, ο Όμιλος HELLENiQ ENERGY, “λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία που δημιουργεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, προχωρά σε μια σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου να στηρίξει τη μεγάλη μερίδα των νοικοκυριών που το χρησιμοποιούν.”

Συγκεκριμένα από 14 Οκτωβρίου 2022, για το πετρέλαιο θέρμανσης ανακοίνωσε ότι θα ισχύουν τα παρακάτω:

-Μείωση της διυλιστηριακής τιμής πώλησης προς όλες τις Εταιρίες Εμπορίας με ειδική έκπτωση 0,075€ στην τελική τιμή με ΦΠΑ, επιπλέον της κρατικής επιδότησης 0,25€ με ΦΠΑ ανά λίτρο, που έχει ήδη ενσωματωθεί. Η έκπτωση θα ισχύσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να βοηθήσει τον αρχικό εφοδιασμό

-Ειδική προσφορά από την ΕΚΟ για τους καταναλωτές που επιλέγουν να εφοδιαστούν με πετρέλαιο θέρμανσης απευθείας από την Εταιρία, που περιλαμβάνει:

  • έκπτωση 5% στη τελική τιμή (η προσφορά ισχύει έως 21 Νοεμβρίου 2022)
  • δυνατότητα πληρωμής του πετρελαίου θέρμανσης με έως και 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες Ελληνικών Τραπεζών για όλη την περίοδο της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης

“Με βάση τα παραπάνω, οι καταναλωτές έχουν από τις 14/10/2022, τη δυνατότητα να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης από την ΕΚΟ στην τιμή των 1,312€ με ΦΠΑ ανά λίτρο.

Σημειώνεται ότι επειδή η τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται καθημερινά με βάση τις διεθνείς τιμές και την ισοτιμία Δολαρίου σε Ευρώ, ενδέχεται να διαφοροποιηθεί, ωστόσο οι παραπάνω εκπτώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ, για τα προαναφερθέντα διαστήματα” ανέφερε χθες η HELLENiQ ENERGY.

Με τον ανταγωνισμό να λειτουργεί ασφαλώς υπέρ των καταναλωτών σε αυτές τις περιπτώσεις, και η Motor Oil πήρε τη σκυτάλη και “μάτσαρε” τις παραπάνω προσφορές απαντώντας με ανάλογες εκπτώσεις.

Η ΠΟΠΕΚ

Με θετικά σχόλια υποδέχτηκε τις κινήσεις αυτές των εταιριών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ). “Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του διυλιστηρίου HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ), να χορηγήσει έκπτωση 6 λεπτά ανά λίτρο στην τιμή διυλιστηρίου του πετρελαίου θέρμανσης, στηρίζοντας έμπρακτα τους καταναλωτές. Επίσης, χαιρετίζουμε και την βούληση του ετέρου διυλιστηρίου της MOTOR OIL να ακολουθήσει σε αυτήν την προσπάθεια μείωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Συγχαίρουμε τους δύο ομίλους για τα ευαίσθητα αντανακλαστικά τους στις ανάγκες των συμπολιτών μας. Οι κοινωνικές δράσεις εκφράζουν το αίσθημα αλληλεγγύης και οικονομικής συνεισφοράς προς τους πολίτες, αλλά παράλληλα μεταλαμπαδεύουν και την σημασία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην σημερινή πραγματικότητα.”

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινήσεις του κλάδου διύλισης και εμπορίας ήλθαν σε μια συγκυρία που έχει αναπτυχθεί έντονος διάλογος αλλά και αντιδράσεις για την πρόταση της Κομισιόν για φορολόγηση κατά τουλάχιστον 33% των “υπερκερδών” των εταιριών ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων και των διυλιστηρίων.

Ελπίδα για το ντίζελ κίνησης

Στο μεταξύ με το ντίζελ κίνησης να “γράφει” ρεκόρ, λόγω ζήτησης και αδυναμία των διυλιστηρίων να αυξήσουν την παραγωγή διεθνώς, αλλά κι εν όψει νέων κυρώσεων στη Ρωσία η κυβέρνηση επανεξετάζει την επιδότηση στην πηγή του εν λόγω καυσίμου, που αποτελεί βασικό στοιχείο για τα λειτουργικά κόστη στην παραγωγική διαδικασία. Ήδη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια, άφησε ανοιχτό το σενάριο επιστροφής της επιδότησης στην πηγή, που ίσχυε μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το σενάριο είναι μια νέα οριζόντια επιδότηση με στόχο το πετρέλαιο κίνησης να πέσει ενδεχομένως και κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο και πάντως σε κάθε περίπτωση κάτω από την τιμή της αμόλυβδης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα