Πότε θα επιστρέψουν οι τουρίστες στη Ρωσία;

Πότε θα επιστρέψουν οι τουρίστες στη Ρωσία;
Μόσχα istock

Η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο έχει ελάχιστη οικονομική εξάρτηση από τον τουρισμό. Η εισβολή στην Ουκρανία έχει αυτή τη στιγμή στερήσει τους ξένους επισκέπτες από τη χώρα.

Η Ρωσία αποτελεί αγαπημένο προορισμό πολλών ευρωπαίων, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες, αλλά και Ασιατών. Παρά την εξαιρετική δημοφιλία της ως χώρα, η Ρωσία ήταν πάντα ένας ακριβός προορισμός, ειδικά η Μόσχα που θεωρείται μια από τις ακριβότερες πόλεις στον κόσμο. Πότε όμως θα μπορέσει να επιστρέψει ο διεθνής τουρισμός στη χώρα;

Η εξάρτηση της Ρωσίας από τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, όμως δεν παύει να εργάζονται για τη βιομηχανία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Οι κύριοι προορισμοί της χώρας είναι οι δυο μεγάλες πόλεις της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2019 επισκέφτηκαν τη χώρα 24,4 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες, με τα έσοδα από τον τουρισμό να ανέρχονται σε 17,2 εκατ. δολάρια. Η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ρωσίας ήταν μόλις 1,1%. Οι κύριες αγορές προέλευσης ήταν η Ουκρανία, με μερίδιο αγοράς που έφτασε έως και το 33,5%, αφού το 2019 την επισκέφτηκαν 7,7 εκατ. ουκρανοί τουρίστες, ακολουθούμενη από το Καζακστάν και την Κίνα. Η Κίνα έστειλε στη Ρωσία 1,5 εκατομμύρια τουρίστες την ίδια χρονιά, σημειώνοντας αύξηση 19% από το 2018. Η Ρωσία κατήργησε την βίζα για τα κινεζικά τουριστικά γκρουπ και προσέλαβε κινεζόφωνο προσωπικό σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς για να αντιμετωπίσει το κύμα των επισκεπτών.

Άλλες βασικές αγορές περιλαμβάνουν τη Φινλανδία, το Αζερμπαϊτζάν, την Πολωνία και τη Γερμανία. Το 2020, πραγματοποιήθηκαν περίπου 6,4 εκατομμύρια επισκέψεις ξένων πολιτών στη Ρωσία, σημειώνοντας σημαντική μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λόγω της πανδημίας, ενώ ακόμα μεγαλύτερη βουτιά καταγράφηκε το 2021, όπου οι αφίξεις επισκεπτών στη Ρωσία έφτασαν μόλις τις 782.400.

Ο κλάδος των ταξιδιών και του τουρισμού ήταν από αυτούς που υπέφεραν περισσότερο από την πανδημία, αφού η χώρα έκλεισε τα σύνορα με την Κίνα τον Ιανουάριο του 2020, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τις εισερχόμενες τουριστικές ροές.

Μια ματιά στα στοιχεία των τουριστικών επιχειρήσεων δείχνουν ότι το 2019, υπήρχαν περίπου 28.300 επιχειρήσεις που παρείχαν υπηρεσίες διαμονής σε επισκέπτες, εκ των οποίων πάνω από 21.000 ήταν ξενοδοχεία και παρόμοιες εγκαταστάσεις. Την ίδια περίοδο, σχεδόν 13.000 ταξιδιωτικά γραφεία και άλλες υπηρεσίες κρατήσεων λειτουργούσαν στη χώρα.

Τι γίνεται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Ρωσίας, Aeroflot, έχει εδώ και μέρες διακόψει τις διεθνείς πτήσεις, πραγματοποιώντας μόνο δρομολόγια εσωτερικού. Όλες οι αεροπορικές εταιρείες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ, του Καναδά και άλλων χωρών έχουν σταματήσει να πετούν στη χώρα. Οι δύο μεγαλύτερες κατασκευάστριες αεροπορικές εταιρείες Boieng και Airbus, δεν διαθέτουν πλέον ανταλλακτικά και υπηρεσίες σε ρωσικές εταιρείες. Σχεδόν όλα τα τουριστικά γραφείο των παραπάνω χωρών δεν πωλούν ταξιδιωτικά πακέτα προς Ρωσία. Η συντριπτική πλειονότητα των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών εταιρειών του κόσμου έχουν παγώσει τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη χώρα. Η αμερικανική Expedia, η Airbnb, η Booking, η Τripadvisor, κ.α. έχουν εξαφανίσει από τις πλατφόρμες τους τον προορισμό Ρωσία και σταμάτησαν να πωλούν υπηρεσίες και προϊόντα, δηλαδή εισιτήρια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, εκδρομές κ.α.

Πριν από λίγες ημέρες οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες πήραν θέση απέναντι στη Ρωσία και αποφάσισαν να αναστείλουν όλες τις επενδύσεις τους στη Ρωσία. Η Hilton, η Hyatt, Accor και η Intercontinental, πάγωσαν τις εργασίες αλλά και τα ανοίγματα νέων ξενοδοχείων. Σύμφωνα με το Skift, η θέση της Marriott δεν είναι ακόμα δημόσια γνωστή. Βεβαίως και τα υπάρχοντα ξενοδοχεία τους συνεχίζουν να λειτουργούν. Η Accor διαθέτει περισσότερα από 50 ξενοδοχεία στη Ρωσία. Η Marriott διαχειρίζεται 28 μονάδες και η Hilton έχει 26.

Η αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τον Τουρισμό στη Ρωσία, παροτρύνει τους Ρώσους να μην ταξιδεύουν σε χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις και να κάνουν εσωτερικό τουρισμό. Μάλιστα σε μια κίνηση για να τονώσει τη βιομηχανία, μηδένισε το φόρο στα ξενοδοχεία, που ήταν από τους υψηλότερους στον κόσμο, στο 20%.

Πότε θα δει ξανά τουρίστες η Ρωσία

Με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε εξέλιξη, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πότε η χώρα θα μπορέσει να υποδεχθεί και πάλι ξένους τουρίστες. Σαφώς και υπάρχουν χώρες, όπως η Κίνα, που είναι μια μεγάλη αγορά για την Ρωσία, που μπορεί να στέλνει ταξιδιώτες στη χώρα, όμως δεν επιτρέπει ακόμα ταξίδια αναψυχής λόγω της πανδημίας. Επιπλέον και προφανώς η Ρωσία θα χάσει τον μεγάλο όγκο των Ουκρανών τουριστών που την επισκέπτονταν σταθερά, και αποτελούσε σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των διεθνών αφίξεων.

Οι εμπειρίες του παρελθόντος έχουν δείξει πολλά. Ένα από αυτά είναι η ραγδαία ανάκαμψη του τουρισμού, σε μια χώρα που έχει υποστεί κάποιο μεγάλο αρνητικό γεγονός, που έχει θίξει τη φήμη της. Αυτό διαπιστώθηκε μετά το χτύπημα των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη και τις δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις, με θύματα μάλιστα τουρίστες, που σημειώθηκαν τα επόμενα χρόνια, στην Ισπανία, την Αίγυπτο, την Τυνησία και αλλού. Ακόμα και το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία έχει σχεδόν ξεχαστεί. Πιθανόν και εφόσον τελειώσει ο πόλεμος και ξεκινήσει η άρση των κυρώσεων από τις διάφορες χώρες προς τη Ρωσία, ο τουρισμός θα ανακάμψει σε μια περίοδο 2-3 ετών, ή και λιγότερο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα