Ράλι της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα

Ράλι της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα
Τουρίστριες σε Airbnb Getty Images/ISTOCK

Όλη η Ευρώπη καταγράφει υψηλές επιδόσεις στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τη χώρα μας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε όλους τομείς τον μήνα που μας πέρασε. Δυνατό προμηνύεται το φθινόπωρο.

Απογείωση και πάλι για τα τουριστικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε όλη την Ευρώπη για τον μήνα Ιούλιο, με την Ελλάδα να καταγράφει αύξηση σε ζήτηση, προσφορά, πληρότητες και τιμές.

Τα στοιχεία της διεθνούς εταιρείας αναλύσεων AirDNA δείχνουν και πάλι τη χώρα μας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης, με τα καταχωρημένα καταλύματα της να φτάνουν τον Ιούλιο τις 136.800, με πολλαπλάσιο αριθμό κλινών. Οι διανυκτερεύσεις σε όλη την Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά το μήνα που μας πέρασε και σε σχέση με το 2019, κατά 35%, τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη μεταξύ των κορυφαίων 20 ευρωπαϊκών χωρών και μετά τη Γαλλία. Η ζήτηση στη χώρα μας σημείωσε άνοδο κατά 8% σε σχέση με τον Ιούλιο πέρυσι, ενώ η προσφορά αυξήθηκε κατά 4%, ωθώντας την πληρότητα σε άνοδο 2%, η οποία έφτασε το 68%. Οι μέσες ημερήσιες τιμές αυξήθηκαν κατά 18% και ανήλθαν στα 234 ευρώ.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της AirDNA η χώρα μας αναμένει μια ισχυρή εκτεταμένη υψηλή περίοδο μέχρι το φθινόπωρο, με 30% περισσότερες διανυκτερεύσεις να είναι ήδη καταχωρημένες για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ισχυρή άνοδος σε όλη την Ευρώπη

Η μηνιαία ανασκόπηση της ευρωπαϊκής αγοράς βραχυπρόθεσμων μισθώσεων από τη AirDNA, έδειξε τον ισχυρότερο Ιούλιο που έχει καταγραφεί για τον κλάδο στην Ευρώπη, με περισσότερες από 50 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και αυξημένες μέσες τιμές και πληρότητα. Οι βόρειες χώρες σημείωσαν υψηλή αύξηση στη ζήτηση από ταξιδιώτες που θέλησαν να αποφύγουν τον καύσωνα στο νότο, με την υψηλότερη αύξηση ζήτησης από έτος σε έτος να καταγράφεται στη Νορβηγία (+29,3%) και τη Σουηδία (+26,3%).

Παρά τους καύσωνες που σάρωσαν την ήπειρο, ο Ιούλιος σημείωσε απίστευτη ζήτηση ταξιδιών στην Ευρώπη. Τα τουριστικά καταλύματα που ενοικιάζονται με τη μέθοδο του AirBnB, ξεπέρασαν σε όλη την Ευρώπη τα 3,3 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 7,3% σε σχέση με πέρυσι και κατά 2% σε σύγκριση με το 2019. Η αύξηση της προσφοράς που τελικά ήταν ίση με την αύξηση της ζήτησης, οδήγησε σε μικρότερη άνοδο των πληροτήτων τον Ιούλιο και σε ποσοστό 1,2%, όμως η πληρότητα τελικά αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 13,4% σε σύγκριση με το 2019. Ο συνδυασμός της αύξησης της μέσης τιμής, με την αύξηση της πληρότητας, οδήγησε τελικά στην άνοδο των εσόδων ανά διαθέσιμη ενοικίαση κατά 18,3%, σε σχέση με πέρυσι.

Δυνατό φθινόπωρο για την Ευρώπη

Από τις 6 Αυγούστου, η ζήτηση για το υπόλοιπο του έτους για την Ευρώπη είναι 17% υψηλότερη από την ίδια περίοδο πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDnA, τα ταξίδια εκτός σεζόν συνεχίζουν να αποτελούν βασική τάση, καθώς οι επισκέπτες προσπαθούν να ταξιδέψουν εκτός της υψηλής περιόδου για να αποφύγουν την πολυκοσμία, τις υψηλές τιμές και την υπερβολική ζέστη. Η ζήτηση για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο επιταχύνεται κατά 31% και 33% υψηλότερα από πέρυσι και η ζήτηση για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κινείται 20% υψηλότερα από πέρυσι.

Μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, η Νορβηγία (+42%), η Πολωνία (+36%), η Ουγγαρία (+30%) και η Σουηδία (+29%) βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης για το υπόλοιπο του καλοκαιριού σε σύγκριση με πέρυσι. Στην Πολωνία και τη Νορβηγία, η ζήτηση αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 68% και 55%, αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο και 60% και 45% τον Οκτώβριο. Οι χώρες που υστερούν σε ρυθμό ζήτησης φέτος το φθινόπωρο είναι η Ελβετία, η Ολλανδία και η Κροατία, οι οποίες βλέπουν μόνο 10% περισσότερες διανυκτερεύσεις για τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο σε σύγκριση με πέρυσι.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα