Τραμπ: Απειλεί 7 χώρες και την Ελλάδα για το πετρέλαιο του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου AP

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προχωρά σε άρση των εξαιρέσεων για τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Ανοιχτή η απειλή κυρώσεων για οκτώ χώρες - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - αν συνεχίσουν να προμηθεύονται πετρέλαιο από την Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να βάλει τέλος στις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν, και στόχος του είναι «να εκμηδενισθούν οι εξαγωγές» ιρανικού πετρελαίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Από τις αρχές Μαΐου, οι χώρες αυτές --η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ιταλία και η Ελλάδα-- θα είναι εκτεθειμένες σε αμερικανικές κυρώσεις, αν συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε τον Νοέμβριο σκληρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης καθώς και εναντίον όλων των χωρών οι οποίες δεν σέβονται τις κυρώσεις αυτές, μετά την αποχώρησή της από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ADVERTISING

Η απαγόρευση πώλησης πετρελαίου ήταν το κύριο μέτρο. Οι ΗΠΑ είχαν πάντως χορηγήσει τις εξαιρέσεις αυτές για έξι μήνες, εκτιμώντας πως η παγκόσμια αγορά δεν μπορούσε να αντέξει μια υπερβολικά απότομη ματαίωση των πωλήσεων του ιρανικού πετρελαίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τρεις από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο, μαζί με τους φίλους και συμμάχους μας, δεσμεύονται να ενεργήσουν με τρόπο ώστε οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου να παραμείνουν επαρκώς εφοδιασμένες», ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, Ιράν, Πετρέλαιο Θέρμανσης, ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Είναι 58 ετών, οικοδόμος στη Νέα Υόρκη και μιμείται απίστευτα τον Τραμπ

Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Δεν αλλάζει η πολιτική μας για τους S-400

SHARE:

24Media Network