Τράπεζα Πειραιώς. Καθαρή πιστωτική επέκταση 1,3 δις. το 2022 κυρίως σε επιχειρήσεις

Τράπεζα Πειραιώς. Καθαρή πιστωτική επέκταση 1,3 δις. το 2022 κυρίως σε επιχειρήσεις
Κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα ISTOCK

Οι επιχειρηματικοί τομείς που θα χρηματοδοτήσει η Πειραιώς είναι η ενέργεια, το real estate, η μεταποίηση, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός το εμπόριο και οι μεταφορές. Στο 8% τα κόκκινα δάνεια το 2022. Με ευρωπαϊκά μέτρα ο περιορισμός των επιπτώσεων του πολέμου.

Καθαρή πιστωτική επέκταση 1,3 δις. ευρώ με κατεύθυνση κυρίως τις επιχειρήσεις σχεδιάζει να διαθέσει στην ελληνική οικονομία για την τρέχουσα χρήση η Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ομίλου Χρήστος Μεγάλου ενημερώνοντας τους διεθνείς επενδυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 προέβλεψε ότι το 2022 η καθαρή πιστωτική επέκταση (νέες εκταμιεύσεις, αλλά και αποπληρωμές δανείων) της τράπεζας θα ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα σημείωσε ότι ήδη το πρώτο 3μηνο του 2022 οι νέες εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν στο ένα δισ. ευρώ, δείχνοντας την τάση για το σύνολο του έτους.

Οι επιχειρηματικοί τομείς οι οποίοι θα αποτελέσουν το κλειδί της πιστωτικής επέκτασης της τράπεζας είναι η ενέργεια, το real estate και η μεταποίηση, ενώ σε αυτούς έρχονται να προστεθούν οι: μεταφορές, αγροτοδιατροφικός τομέας, η φιλοξενία (τουρισμός) και το εμπόριο.

Στην ερώτηση αν οι καλές επιδόσεις του τέταρτου 3μηνου του 2021 στις εκταμιεύσεις (σ.σ. 2,2 δισ. ευρώ) θα συνεχιστούν ή όχι και το 2022, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανέφεραν ότι θα υπάρξει συνέχεια όπως εξάλλου δείχνει και το 1 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις το 1ο τρίμηνο του έτους.

Συνολικά το 2021 οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν στα 6,5 δις. ευρώ – υψηλότερα από τον στόχο των 5,7 δισ. ευρώ – αποτυπώνοντας την πιστωτική ζήτηση κυρίως από επιχειρήσεις (μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις). Η καθαρή πιστωτική επέκταση (εκταμιεύσεις μείον αποπληρωμές) διαμορφώθηκε σε ένα δισ. ευρώ το 2021. Και το χαρτοφυλάκιο της λιανικής, ωστόσο, έδειξε σημάδια ανάκαμψης, με τις εκταμιεύσεις να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 25% σε ετήσια βάση.

500 εκατ. τα νέα κόκκινα δάνεια

Την ίδια στιγμή ο κ. Μεγάλους ενημέρωσε τους διεθνείς επενδυτές ότι η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει τρεις τιτλοποιήσεις για την τρέχουσα χρήση και πιο συγκεκριμένα το Sunrise III και δύο συνθετικές, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το 3ο 3μηνο του 2022.

Στόχος της διοίκησης είναι ο δείκτης NPEs να περιοριστεί στο 8% στο τέλος του 2022, ενώ για το ίδιο διάστημα οι εκτιμήσεις μιλούν για νέα «κόκκινα» δάνεια που δεν θα ξεπερνούν τα 400 με 500 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στα στοιχεία ροής των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για το 2021 ήταν καλύτερα από τις αρχικές προσδοκίες, ενσωματώνοντας εισροές που σχετίζονται με τον Covid-19. Η πλειονότητα των δανείων υπό μορατόρια έχει λήξει και η συμπεριφορά τους μέχρι σήμερα είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες (καμία σχετική εισροή το δ’ τρίμηνο του έτους). Πιο αναλυτικά, πρόκειται για 100 εκατ. ευρώ έναντι 300 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο, 400 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο και 450 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο). Ενθαρρυντική είναι η τάση στις εκροές NPE που είναι εμφανής το 2021 (1,4 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις (1,5 δισ. ευρώ).

Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2021 το απόθεμα των NPEs μειώθηκε στα €4,9 δισ. έναντι €22,5 δισ. στο τέλος του 2020. Ο δείκτης NPE μειώθηκε σημαντικά στο 12,6% έναντι 45,3% στις 31 Δεκεμβρίου 2021, κυρίως λόγω των τιτλοποιήσεων NPE με υπαγωγή στο πρόγραμμα «Ηρακλής» (HAPS) και των συναλλαγών NPE εκτός HAPS συνολικού ύψους €16,8 δισ., καθώς και της μείωσης NPEs κατά €0,8 δισ. μέσω οργανικής διαχείρισης.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET1) του Ομίλου στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 διαμορφώθηκε στο 11,2%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 15,9%, υψηλότερα από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις. Οι δείκτες υπολογίζονται pro-forma για την αναμενόμενη ελάφρυνση του σταθμισμένου έναντι κινδύνων ενεργητικού που θα ακολουθήσει την αποαναγνώριση της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου ναυτιλιακών ΝPΕs, για την οποία οι ζημίες έχουν ήδη λογιστικοποιηθεί πλήρως στο 4ο 3μηνο 2021.

Με ευρωπαϊκά μέτρα ο περιορισμός των επιπτώσεων του πολέμου

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε πως η έκθεση της τράπεζας στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ μικρή και πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές εξελίξεις θα περιοριστούν με μέτρα ανάλογα της πανδημίας και τα οποία αναμένεται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν κινδύνους, επηρεάζοντας – μεταξύ άλλων – τις τιμές της ενέργειας και των προϊόντων του αγροτικού τομέα και έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις, τόσο σε ένταση, όσο και σε διάρκεια, οι οποίες ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι δευτερογενείς επιπτώσεις ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται, είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ωστόσο, με τις προϋποθέσεις για την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να έχουν τεθεί, οι επιπτώσεις ενδέχεται να περιοριστούν με μέτρα ανάλογα της πανδημίας που αναμένεται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπό τη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων, η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει το αναθεωρημένο business plan για το διάστημα 2022 – 2025 στις 6 Απριλίου, στο οποίο εκτιμάται πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα κυμανθεί μεταξύ 6% και 7% εφέτος, γεγονός που θα έχει επίδραση στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας (τοποθετείται στο 3% με 4%). «Όσον αφορά στο δανειακό μας χαρτοφυλάκιο, δεν αναμένουμε σημαντική επίπτωση στον τουρισμό και στη γεωργία, ενώ παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο κομμάτι της ενέργειας, της βιομηχανίας και της λιανικής. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ νωρίς να έχουμε μία πλήρη εικόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version