Τράπεζες: Επτά μέτρα αντίδοτο στον κορονοϊό

Τράπεζες: Επτά μέτρα αντίδοτο στον κορονοϊό
Στιγμιότυπο από Τράπεζα Eurokinissi

Σειρά παρεμβάσεων όπως η αναστολή πληρωμής δανείων, νέο γύρο ρυθμίσεων, αύξηση ρευστότητας, αλλαγή του ορισμού των κόκκινων δανείων και παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας, σχεδιάζουν τράπεζες και κυβέρνηση.

Έτοιμες να υιοθετήσουν άμεσα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που πλήττονται από τον κορονοϊό, δηλώνουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, μετά τον πρώτο γύρο εξαντλητικών συζητήσεων που είχαν τις τελευταίες ώρες με το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα θα εξειδικευθούν τις επόμενες μέρες και αφού πρώτα συζητηθούν στο σημερινό Eurogroup προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και να ευθυγραμμιστούν με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, το βασικό περίγραμμα τους έχει αρχίσει να σχηματοποιείται.

Στόχος των μέτρων, όπως εξηγεί κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος στο news247.gr «δεν μπορεί να είναι άλλος από τη στήριξη επιχειρήσεων και ιδιωτών που μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά το ξέσπασμα του κορονοϊού δημιουργεί προβλήματα ρευστότητα που επηρεάζουν όπως είναι φυσικό την ικανότητά τους να αποπληρώνουν τα δάνεια τους προς το πιστωτικό σύστημα.

Στις συζητήσεις των τραπεζών με το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι και μπορούν υπό προϋποθέσεις να πάρουν άμεσα σάρκα και οστά είναι τα εξής:

  • Αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά για ένα χρονικό διάστημα της τάξης των 2 – 3 μηνών. Το μέτρο μπορεί να αφορά σίγουρα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και υπό προϋποθέσεις ορισμένα καταναλωτικά.
  • Νέος γύρος ρυθμίσεων οφειλών με ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με ότι ίσχυε στο πρόσφατο παρελθόν.

Παράλληλα στα τραπεζικά επιτελεία επεξεργάζονται και μια σειρά από μέτρα που μπορούν να τεθούν σε ισχύ σε δεύτερη φάση και να δώσουν βαθιά ανάσα σε επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται από το κορωνοϊό όπως:

  • Η παροχή κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες για τη χορήγηση νέων δανείων
  • Η επιδότηση επιτοκίου από την πλευτά του κράτους για νέα δάνεια και
  • Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων του ΕΣΠΑ για την παροχή ρευστότητας μέσω κεφαλαίου κίνησης και την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών που δημιουργούνται λόγω της κρίσης από τον κορωνοϊό.

Ωστόσο οι πρωτοβουλίες από πλευράς των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων φαίνεται να έχουν και συνέχεια καθώς ένα ακόμη μέτρο που συζητήθηκε στις συναντήσεις που είχαν τις τελευταίες ημέρες οι διοικήσεις των τραπεζών με το οικονομικό επιτελείο και τον Διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα είναι: το ενδεχόμενο να καταργηθεί προσωρινά το χρονικό όριο των 90 ημερών για να τεθεί ένα δάνειο σε καθυστέρηση. Όπως όμως διευκρινίζεται πρόκειται για μέτρο που θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις και τους κλάδους που θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα και φυσικά χρειάζεται διαπραγμάτευση σε επίπεδο Ευρωζώνης και ΕΚΤ.

Ωστόσο από τις τράπεζες τονίζεται μετ’ επιτάσεως ότι όποια και αν είναι η τελική μορφή των μέτρων, αυτά δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και δεν θα αφορούν όλες τις επιχειρήσεις αδιακρίτως. Οι τράπεζες θα έχουν τον τελευταίο λόγο να κρίνουν κατά περίπτωση και ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε επιχείρηση. Στόχος όπως τονίζει η ίδια πηγή είναι «να αποφευχθούν οι οριζόντιες ρυθμίσεις καθώς το πρόσφατο παρελθόν μας δίδαξε ότι λειτουργούν ως καταφύγιο των στρατηγικών κακοπληρωτών».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των τραπεζών με την κυβέρνηση και τις εποπτικές αρχές βρίσκεται, όπως έγραψε το news247.gr ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας και:

  • η ολιγόμηνη παράταση, πιθανότατα μέχρι τέλος Αυγούστου στην προστασία της πρώτης κατοικίας που ως γνωστόν λήγει στις 30 Απριλίου. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο παράτασης για την προστασία της πρώτης κατοικίας εξετάζεται ως παράλληλη δράση με την ολοκλήρωση του νέου, αυστηρότερου, πτωχευτικού νόμου και η όποια παράταση θα λειτουργήσει ως κίνητρο για μαζικότερη συμμετοχή.

Σύμμαχος πάντως της ελληνικής πλευράς προς αυτή την κατεύθυνση είναι πως Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία διαβλέπουν στάση πληρωμών και προχωρούν σε μέτρα προστασίας των δανειοληπτών. Η Ιταλία έχει βάλει ήδη μπλόκο στους πλειστηριασμούς, η Γαλλία θέτει θέμα ευελιξίας για επιχειρήσεις που καθυστερούν να πληρώσουν, ενώ θέμα χρόνου θεωρούν οι αναλυτές την λήψη μέτρων στη Γερμανία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα