Τράπεζες: Έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τη ζήτηση για ακίνητα

Τράπεζες: Έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τη ζήτηση για ακίνητα
Ακίνητα στην Αθήνα Shutterstock

Για σημαντική αύξηση των στεγαστικών δανείων ετοιμάζονται οι τράπεζες το 2021. Οι 7 λόγοι για τους οποίους η αγορά κατοικίας θα ανακάμψει σχετικά γρήγορα μετά το πέρας της πανδημίας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων δανείων

Αποφασισμένες να αξιοποιήσουν την κρίση ως ευκαιρία και όχι ως απειλή, με ταυτόχρονη κινητοποίηση κεφαλαίων τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά, εμφανίζονται για την τρέχουσα χρήση οι ελληνικές τράπεζες.

Μπορεί ο βασικός στόχος των τραπεζών για φέτος να είναι η στήριξη των επιχειρήσεων ούτως ώστε να μπορέσει να καλυφθεί, με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, το έλλειμμα ρευστότητας που προκάλεσε η πανδημία, ωστόσο μεγάλο στοίχημα αποτελούν οι προοπτικές που εμφανίζει ο κλάδος του real estate και η αναμενόμενη ζήτηση για ακίνητα και κατ’ επέκταση για στεγαστικά δάνεια,

Γενικός Διευθυντής Στεγαστικής Πίστης συστιμικής τράπεζας τονίζει στο news247.gr ότι «καταγράφονται ισχυρές ενδείξεις για αύξηση των συναλλαγών στην κτηματαγορά και κατ’ επέκταση των προοπτικών ενίσχυσης των εργασιών στη στεγαστική πίστη και προσθέτει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα προσδώσει δυναμική στην αγορά κατοικίας καθώς η ζήτηση για ακίνητα είτε για ιδιόχρηση είτε για επένδυση θα ανακάμψει σχετικά γρήγορα μετά το πέρας της πανδημίας».

Οι λόγοι της αυξημένης ζήτησης

Μάλιστα στα τραπεζικά επιτελεία επεξεργάζονται μια σειρά από δεδομένα που προοιωνίζονται αύξηση της ζήτησης για ακίνητα και κατ’ πέκταση στεγαστικά δάνεια, όπως:

  1. Η αύξηση της καταθετικής βάσης κατά 10 δισ. ευρώ το 2020 και τα αυξημένα περιθώρια για χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες, στο σημερινό περιβάλλον φθηνής και σχεδόν απεριόριστης ρευστότητας είναι προφανές ότι θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην ενίσχυση των συναλλαγών για αγοροπωλησίες ακινήτων.
  2. Τα μηδενικά πλέον επιτόκια καταθέσεων οδηγούν τους αποταμιευτές προς αναζήτηση ελκυστικότερων επενδύσεων όπως τις τοποθετήσεις σε ακίνητα, καθώς μέσω αυτών είναι δυνατή η εξασφάλιση μιας ετήσιας απόδοσης της τάξης του 5% και άνω.
  3. Η πτώση των επιτοκίων χορηγήσεων συνεχίζεται με τις τράπεζες από την πλευρά τους να προωθούν ελκυστικά προγράμματα στεγαστικής πίστης.
  4. Παρά την μεγάλη άνοδο των τιμών των ακινήτων τελευταίων 2 – 3 ετών η απόσταση των μέσων τιμών πώλησης από τα προ του 2010 επίπεδα παραμένει ακόμη μεγάλη στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
  5. Οι τιμές των ενοικίων για κατοικίες στις αστικές περιοχές συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά
  6. Η αναμενόμενη μετά την πανδημία άνοδος του τουρισμού και των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αναμένεται να αυξήσει εκ νέου το ενδιαφέρον για αγορές και ανακαινίσεις μεταχειρισμένων ακινήτων, με σκοπό την εκμετάλλευση τους.
  7. Τέλος αρκετοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές αναμένουν το πέρας της τρέχουσας κρίσης, για να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια την επίδραση της ύφεσης στα εισοδήματά τους σε μεσοπρόθεσμη βάση, προτού προχωρήσουν στην αγορά κάποιου ακινήτου.

Καλή χρονιά παρά την πανδημία

Υποστηρικτικά των θετικών εκτιμήσεων για αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια το 2021 λειτουργεί και το γεγονός ότι πέρυσι και εν μέσω πανδημίας οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων κατέγραψαν αύξηση άνω του 30% σε σχέση με το 2019. Σημειώνεται ότι στο παραπάνω ποσό περιλαμβάνονται μόνο τα αμιγώς στεγαστικά δάνεια και όχι, για παράδειγμα, χορηγήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης Εξοικονομώ Αυτονομώ .

Παράλληλα οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να αυξήσουν την ροή των χρηματοδοτήσεων προς την στεγαστική πίστη και επισημαίνουν ότι το 2020 το 80% των αιτημάτων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για λήψη στεγαστικό δανείου εγκρίθηκε από τις τράπεζες.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε σύμφωνα με τραπεζικές πηγές και το γεγονός ότι οι υποψήφιοι αγοραστές διαθέτουν στην πλειονότητά τους ένα σημαντικό μέρος του τιμήματος για το ακίνητο που τους ενδιαφέρει και δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα επαρκή για την ομαλή αποπληρωμή του δανείου που ζητούν.

Ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων στεγαστικών

Την ίδια στιγμή το μέσο ποσοστό χρηματοδότησης επί της αξίας του ακινήτου διαμορφώθηκε το 2020 στο 60% τραπεζικός δανεισμός και 40% ίδια συμμετοχή ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 80% – 20%.

Κατά την διάρκεια του 2020 η μέση αξία των ακινήτων που αποκτήθηκαν με τραπεζική χρηματοδότηση διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 125.000 ευρώ και το μέσο δάνειο στις 75.000 ευρώ, ενώ είναι σαφής η επιθυμία των υποψήφιων δανειοληπτών να αυξήσουν τη συμμετοχή τους, για να μειώσουν τόσο το κόστος χρηματοδότησης όσο και το ρίσκο που αναλαμβάνουν.

Σε ότι αφορά στο διαχρονικό ερώτημα σταθερό η κυμαινόμενο επιτόκιο για το στεγαστικό δάνεια η στρατηγική περιορισμού του κινδύνου έχει οδηγήσει και στη στροφή των δανειοληπτών σε προγράμματα σταθερού επιτοκίου για διάστημα 5 έως 30 ετών, τα οποία πλέον έχουν υποχωρήσει σημαντικά, στην περιοχή του 3% – 4%. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα, πάνω από τα μισά δάνεια δίνονται με σταθερό επιτόκιο, ενώ περίπου στο 1 / 3 των συνολικών εκταμιεύσεων το επιτόκιο είναι σταθερό για όλη τη διάρκεια εξόφλησης.

Η εξήγηση είναι προφανής τονίζουν τραπεζικά στελέχη «καθώς με την επιλογή του σταθερού επιτοκίου οι διανειολήπτες επιθυμούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων το ακριβές ύψος των δόσεων που θα κληθούν να πληρώνουν για την εξυπηρέτηση του τραπεζικού τους δανεισμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα