Τράπεζες: Κυβερνητικές συστάσεις για ενίσχυση της ρευστότητας προς την οικονομία

Τράπεζες: Κυβερνητικές συστάσεις για ενίσχυση της ρευστότητας προς την οικονομία
Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σταδίου Eurokinissi

Κατά την χθεσινή σύγκλιση του Συμβουλίου Ρευστότητας, το οικονομικό επιτελείο επανάλαβε τις συστάσεις του προς τους τραπεζίτες να αυξηθεί η ροή χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία. Στα 20 δις. ευρώ εκτιμούν τις νέες χρηματοδοτήσεις για το 2021 οι τράπεζες.

Τις συστάσεις προς το εγχώριο πιστωτικό σύστημα να αυξήσει την ροή χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία επανέλαβε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προς τις διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών, με αφορμή την σύγκλιση του Συμβουλίου Ρευστότητας, στο οποίο εκτός από το Υπουργείο Οικονομικών συμμετείχαν ακόμη το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Τράπεζα της Ελλάδος και φυσικά η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Ρευστότητας το οικονομικό επιτελείο ζήτησε από τις τράπεζες να παράσχουν αναλυτικά στοιχεία για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν χορηγήσει τους τελευταίους μήνες ή πρόκειται να χορηγήσουν το επόμενο διάστημα. Μάλιστα ζητήθηκε πλήρης χαρτογράφηση των νέων δανείων καθώς οι τράπεζες κλήθηκαν να παράσχουν στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των νέων δανείων, το μέγεθος των εταιρειών που χρηματοδοτούνται, τον κλάδο και την γεωγραφική περιοχή δραστηριοποίησής.

Στόχος του Συμβουλίου Ρευστότητας δεν είναι άλλος από την συστηματικότερη και πιο στοχευμένη συλλογή, επεξεργασία και δημοσιοποίηση δεδομένων παροχής ρευστότητας, προκειμένου να υπάρξει ορθότερη παρακολούθηση, αξιολόγηση και βελτίωση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων καθώς και ο σχεδιασμός νέων.

Απώτερος στόχος της Κυβέρνησης από την έμμεση πίεση που ασκεί στις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι να απελευθερωθεί ένα μέρος από την ρευστότητα των 39 δις. ευρω που έχουν λάβει οι Τράπεζες από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και να τη διοχετεύσουν σε δάνεια κυρίως προς τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ρευστότητας αποτελεί το αρμόδιο όργανο για την επιτέλεση του σκοπού του Παρατηρητηρίου Ρευστότητας, ο οποίος είναι η παρακολούθηση της ρευστότητας στην αγορά, αυτοτελώς, καθώς και σε συνάρτηση με την πιστωτική επέκταση, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης στήριξης της οικονομίας και της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης των χρηματοδοτικών μέσων για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των επιχειρήσεων.

20 δισ. νέα δάνεια

Πάντως η χρονιά έχει ξεκινήσει με τις διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών να δηλώνουν ότι ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, είναι πολύ πιθανό να μπορέσει να ανακτήσει φέτος και έπειτα από πολλά χρόνια, τον στρατηγικό του ρόλο στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας καθώς η χρονιά ξεκίνησε με ορισμένα έκτακτα υπερόπλα στη «φαρέτρα» τραπεζών.

Η μείωση των κόκκινων δανείων, τα έκτακτη υπερκέρδη από τα ομόλογα και η αύξηση των καταθέσεων εν μέσω πανδημίας σε συνδυασμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης είναι συνθήκες για να ανοίξει για τα καλά η «τραπεζική κάνουλα» της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.

Την ίδια στιγμή όπως εξηγεί κορυφαίος τραπεζίτης στο news247.gr «οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας επιτύχει σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων και βελτίωση της ρευστότητάς τους, είναι έτοιμες να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προετοιμασία της επόμενης μέρας για την ελληνική Οικονομία».

Ένας από τους βασικούς πυλώνες στρατηγικής για την φετινή χρονιά προβλέπει την συνεργασία Δημοσίου – Τραπεζών ώστε οι τελευταίες να αναλάβουν την ευθύνη για την εκτίμηση της βιωσιμότητας των επιχειρηματικών σχεδίων του ιδιωτικού τομέα που θα κατατεθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι συνολικές χορηγήσεις δανείων θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ, όταν πέρσι η συνολική πιστωτική επέκταση ήταν οριακά αρνητική. Καταλύτης είναι η αναμενόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ύστερα από τη βαθιά ύφεση του 2020 λόγω της πανδημίας και η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Στην πραγματικότητα οι τράπεζες θα συγχρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια, καθώς κεφάλαια ύψους 12,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου που είναι οι πόροι για την Ελλάδα θα μοχλευτούν με συμμετοχή 20% του ιδιωτικού τομέα και 40% μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Η εικόνα το 2020

Το 2020 οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδότησαν τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους με κεφάλαια που ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ. Μάλιστα, για την υποστήριξη των χρηματοδοτικών αναγκών της Οικονομίας, οι τράπεζες δεν περιορίστηκαν στην χρήση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοτικό πρόγραμμα), αλλά αξιοποίησαν και τα επιμέρους δανειακά τους προγράμματα. Χρηματοδότησαν 30.000, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντλώντας για αυτές 6,5 δισ. ευρώ από τα δύο εγγυοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, πετυχαίνοντας επίδοση – ρεκόρ ως προς την απορροφητικότητα κεφαλαίων, που έφτασε το 95%.

Παράλληλα, οι τράπεζες παρείχαν και έμμεσα ρευστότητα στην Οικονομία, με μέτρα στήριξης των νοικοκυριών ύψους 45 δισ. ευρώ. Όπως έχει ανακοινώσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με το ξέσπασμα της πανδημίας, οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν ταχύτατα και με απλοποιημένες διαδικασίες στην εκτεταμένη αναστολή δόσεων των δανείων ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020, δόθηκαν αναστολές σε περίπου 400.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, μετριάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους οικονομικούς κραδασμούς της υγειονομικής κρίσης.

Σημειώνεται ότι οι αναστολές αυτές πραγματοποιήθηκαν πέραν και επιπλέον των ρυθμίσεων δανείων (επιχειρηματικών, στεγαστικών και προσωπικών) στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες τον τελευταίο καιρό και οι οποίες αναλογούν σε ποσά 15 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσω ρυθμίσεων ή αναστολών το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει διευκολύνει δανειολήπτες για ποσά που ανέρχονται στα 45 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα