Τράπεζες: Πόσο θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια την επόμενη διετία

Τράπεζες: Πόσο θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια την επόμενη διετία
Άνδρας με προστατευτική μάσκα για τον κορονοϊό σε δρόμο της Αθήνας AP

Τι θα αναφέρουν τα Business Plans που θα καταθέσουν μέχρι την άλλη Τετάρτη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στον SSM. Ποιες παραδοχές θα ληφθούν υπ’ όψιν. Οι επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου και οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια.

Την ώρα που ο Διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι το σχέδιο Ηρακλής δεν επαρκεί για την ουσιαστική μείωση των κόκκινων δανείων και ότι προχωράει στη δημιουργία Bad Bank, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ετοιμάζονται να υποβάλουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στον SSM τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν για τη μείωση των κόκκινων δανείων όσον αφορά το χρονικό διάστημα από 30 Ιουνίου του 2020 έως και 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Οι ελληνικές τράπεζες θα αναλύουν τις σημαντικές επιδόσεις που έχουν επιτύχει τα τελευταία χρόνια στην μείωση των κόκκινων χαρτοφυλακίων τους (μείωση κατά 22% στο πρώτο εξάμηνο του 2020), τους στόχους περαιτέρω μείωσης ώστε να συγκλίνουν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (μείωση στα 30 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022) και φυσικά τους τρόπους που θα καταστήσουν αυτή την προσπάθεια επιτυχή (κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων).

Σημειώνεται ότι ο SSM έστειλε επιστολές στις συστημικές τράπεζες όπου ζητά την υποβολή των σχεδίων για τα NPEs, αναγνωρίζοντας, λόγω των οικονομικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, την αδυναμία των τραπεζών να προσεγγίσουν με ακρίβεια τις οικονομικές μελλοντικές προοπτικές και συνεπώς τις επιπτώσεις που θα έχουν στον ισολογισμό τους.

Μείωση κατά 22% στο πρώτο εξάμηνο του 2020

Οι τράπεζες έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο τέλος του 2018 τα κόκκινα δάνεια ήταν 81,8 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2019 μειώθηκαν στα 68,5 δισ. ευρώ, ενώ τον φετινό Ιούνιο υποχώρησαν περαιτέρω στα 61,1 δισ. με τον πήχη στο τέλος του 2022 να τοποθετείται στα 30 δις. ευρώ περίπου.

Αναλυτικά στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πέτυχαν σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων κατά 22%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ακόμη στους ισολογισμούς τους στα 61,1 δισ. ευρώ από 78,4 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2019 σε επίπεδο ομίλων. Ανάλογη είναι και η μείωση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, το ύψος των οποίων περιορίστηκε από τα 73,2 δισ. ευρώ στα 56,8 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ εξαμήνου του έτους.

Όπως θα αναφέρουν στα Business Plans που θα καταθέσουν στον SSM σε λίγες ημέρες η μείωση που επιτεύχθηκε συνδέεται με την υλοποίηση των συναλλαγών που είχαν δρομολογηθεί πριν από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, αλλά και στις οργανικές ενέργειες, δηλαδή στις ρυθμίσεις δανείων που πραγματοποιήθηκαν, μέσω των οποίων ανακόπηκε η εισροή νέων καθυστερήσεων και παγιώθηκε η τάση μείωσης του στοκ των κόκκινων δανείων που καταγράφεται συστηματικά τα τελευταία τρίμηνα.

Αναλυτικά:

  • Τη μεγαλύτερη μείωση, κατά 8,1 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020, εμφανίζει η Eurobank λόγω της ολοκλήρωσης της συναλλαγής Cairo συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ, καθώς και της συναλλαγής Pillar, αξίας 2 δισ. ευρώ, το 2019. Η τράπεζα έχει ήδη πετύχει δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 15,3% σε επίπεδο ομίλου (17,2% στην Ελλάδα), περιορίζοντας το στοκ των δανείων σε καθυστέρηση στα 6,2 δισ. ευρώ συνολικά (από 14,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο) από τα οποία τα 5,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (από 13,6 δισ. ευρώ).
  • Ακολουθεί η Alpha Bank, με μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 3,5 δισ. ευρώ, που επιτεύχθηκε κυρίως μέσω της πώλησης του χαρτοφυλακίου κόκκινων επιχειρηματικών δανείων με την επωνυμία Neptune. Η διοίκηση της Alpha Bank στοχεύει στη μείωση του δείκτη NPEs στο 24% –από 43,5% στο τέλος του α΄ εξαμήνου του έτους– μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγήςGalaxy μέσω της οποίας θα τιτλοποιήσει κόκκινα δάνεια αξίας 10,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου. Το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας θα περιοριστεί από τα 21,2 δισ. ευρώ στα 11 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου και στα 8,5 δισ. ευρώ, περίπου.
  • Έπεται η Εθνική Τράπεζα, που κατέγραψε στο τέλος του α΄ εξαμήνου του έτους μείωση των κόκκινων δανείων κατά 2,9 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας τη μείωση του δείκτη των NPEs στο 30%, περίπου. Σε πλήρη εξέλιξη είναι επίσης η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Frontier, συνολικής αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ, μέσω της οποίας το στοκ των κόκκινων δανείων θα μειωθεί περίπου στα 5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 από 10,4 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ο δείκτης NPE θα μειωθεί κοντά στο 15%.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε το στοκ των κόκκινων δανείων κατά 2,8 δισ. ευρώ, περίπου, στο τέλος του α΄ εξαμήνου του έτους και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στο τέλος της ίδιας περιόδου στα 23,3 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, από τα οποία τα 22,6 δισ. ευρώ είναι δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα. Στόχος είναι μέσω μιας σειράς τιτλοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να μειωθεί στα 16 δισ. ευρώ και ο αντίστοιχος δείκτης NPE να υποχωρήσει στο 30%.

Τι ζητά ο SSM

Ο SSM εφιστά την προσοχή των τραπεζών και έχει δώσει οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες:

  • Πρέπει να αναφερθούν σαφείς και προσδιορισμένοι ποσοτικοί στόχοι για τη μείωση του αποθέματος των NPEs, όπως και των προβλέψεων τις οποίες λαμβάνουν και μειώνουν την περιουσία των τραπεζών.
  • Απαιτείται να γίνει καταγραφή όλων των στοιχείων της ποιοτικής και ποσοτικής στρατηγικής για τη μείωση των κόκκινων δανείων και να ληφθούν υπόψη τις εξελίξει σχετικά με την πανδημία και το οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί για τον SSM η πανδημία, ζητώντας από τις τράπεζες να τη λάβουν υπόψη στις προβλέψεις τους, πραγματοποιώντας ωστόσο τον σχετικό διαχωρισμό.

Επίσης, σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής των πλάνων μείωσης των NPEs τον Μάρτιο του 2021, όπου η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί για όλες τις ευρωπαικές τράπεζες. Ωστόσο, ο SSM επιμένει και επιβάλλει τώρα στις ελληνικές τράπεζες τη συγκεκριμένη απαίτηση, καθώς διαθέτουν το υψηλότερο ποσοστό NPEs στην Ευρώπη ως προς το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα