Τράπεζες: Πρώτη κίνηση για την αύξηση των δανειοδοτουμένων επιχειρήσεων

Τράπεζες: Πρώτη κίνηση για την αύξηση των δανειοδοτουμένων επιχειρήσεων
Πλατεία Κοτζιά intime

Τράπεζες και οικονομικό επιτελείο, αξιοποιώντας τις εγγυήσεις της ΕΑΤ, αποφάσισαν την αύξηση του ορίου δανεισμού των επιχειρήσεων στις 250.000 ευρώ από 50.000 ευρώ καθώς και την αύξηση του τζίρου από τις 200.000 στο 1 εκατ. ευρώ.

Σε ένα πρώτο βήμα, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων, προχωράνε τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Συγκεκριμένα οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών προχωράνε στην αύξηση από 50.000 σε 250.000 του ορίου για δάνεια, αξιοποιώντας την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μέσω του Εγγυοδοτικού Ταμείου για πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Προφανής στόχος της συγκεκριμένης στρατηγικής επιλογής είναι να ενισχυθεί η ζήτηση για τα κεφάλαια κίνησης με ευνοϊκούς όρους που δίνονται μέσω του προγράμματος και να απορροφηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια των περίπου 400 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί και θα πρέπει να απορροφηθούν έως τα τέλη του έτους.

Μέχρι σήμερα οι εκταμιεύσεις μέσω του προγράμματος είναι ιδιαίτερα χαμηλές καθώς όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές «μέχρι σήμερα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που εμπίπτουν στα κριτήρια του Εγγυοδοτικού Ταμείου δείχνουν χαμηλή ζήτηση για κεφάλαια κίνησης.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες το οικονομικό επιτελείο, οι επικεφαλής των τραπεζών και φυσικά η διοίκηση της ΕΑΤ, προκειμένου να διευρυνθεί η περίμετρος και να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις, αποφάσισαν την αύξηση του ορίου δανεισμού στις 250.000 ευρώ από 50.000 ευρώ καθώς και την αύξηση του τζίρου από τις 200.000 στο 1 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει γράψει το NEWS 24/7 η πορεία των νέων εκταμιεύσεων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου με τις τράπεζες και παρακολουθείται σε τακτική βάση.

Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών έχει θέσει το θέμα της ρευστότητας ως κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής μέσα από παρεμβάσεις όπως:

– Η επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», που ήδη υλοποιείται.

– Η υλοποίηση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

– Η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 12,7 δισ. ευρώ.

20 δισ. νέες εκταμιεύσεις ετησίως

Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης οι τράπεζες θα πρέπει να μοχλεύσουν πιστώσεις ύψους 33 δισ. ευρώ τόσο μέσω της αναλογίας τους στο RRF όσο και από τον δανεισμό επενδυτικών σχεδίων που θα έχουν λάβει επιδότηση, μέγεθος που με βάση τις εκτιμήσεις θα πυροδοτήσει πιστωτική επέκταση άνω του 5% ετησίως τα προσεχή χρόνια.

Στη βάση αυτή, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί για νέες εκταμιεύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ ετησίως, χωρίς στο ποσό αυτό να λαμβάνονται υπόψη οι αποπληρωμές δανείων, και τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του έτους επιβεβαιώνουν την επίτευξη του στόχου.

Το σύνολο των νέων πιστώσεων ανήλθε στα 11,1 δισ. ευρώ συνολικά και με βάση τα στοιχεία ανά τράπεζα τα νέα δάνεια που εκταμίευσε η Alpha ανήλθαν κατά το α΄ εξάμηνο στα 2,3 δισ. ευρώ, η Eurobank στα 3,4 δισ. ευρώ, η Εθνική στα 2 δισ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς στα 3,4 δισ. ευρώ. Πάνω από τα 3/4 των νέων εκταμιεύσεων ήταν δάνεια προς επιχειρήσεις, και στοίχημα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η κάλυψη του επενδυτικού κενού που εμφάνισε η χώρα την προηγούμενη δεκαετία.

Πράσινο φως από ΕΤΕπ

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η διαχείριση δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις έως 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Θα ακολουθήσει η υπογραφή της σχετικής επιχειρησιακής σύμβασης μεταξύ της ΕΤΕπ και του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αποτελεί και ένα από τα ορόσημα που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα για να πάρει την πρώτη δόση των δανείων του ταμείου. Είχε προηγηθεί μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον περασμένο Απρίλιο.

Η συμφωνία με την ΕΤΕπ διασφαλίζει την κινητοποίηση κεφαλαίων, που έρχονται να προστεθούν στα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων που θα δώσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί με τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ να πραγματοποιηθούν συνολικές επενδύσεις 30 δισ. ευρώ (και συνολικά, μαζί με τις επιχορηγήσεις, να φτάσουν στα 60 δισ. ευρώ). Από το σύνολο της επένδυσης, το Ταμείο Ανάκαμψης συμμετέχει με ποσοστό το πολύ 50%. Το υπόλοιπο καλύπτουν ο ιδιώτης επενδυτής (τουλάχιστον 20%) και η τράπεζα (30%).

Αντίστοιχη συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Αυτή θα αφορά επενδύσεις 1 δισ. ευρώ. Ηδη είναι έτοιμο το προσχέδιο συμφωνίας και αναμένεται η έγκριση από το διοικητικό της συμβούλιο.

Στις ελληνικές τράπεζες η μερίδα του λέοντος

Τη μερίδα του λέοντος των δανείων θα διαχειριστούν, πάντως, οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα συμφωνεί για ένα ποσό δανείου και επένδυσης με την τράπεζα και κάθε φορά που θα το απορροφάει θα μπορεί να ζητάει την επόμενη δόση. Η πρόσκληση προς τις τράπεζες αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη χρηματοδότηση δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τα εξής: πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, έρευνα και καινοτομία, εξωστρέφεια και μεγέθυνση. Σημειώνεται ότι η ΕΤΕπ θα συνάψει ανάλογη συμφωνία και με την Ιταλία, ύψους, όμως, 1 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 1/5 των ελληνικών δανείων.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει, πιθανότατα σήμερα, μια νέα λίστα 16 έργων που θα χρηματοδοτηθούν από επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται σημαντικές δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης: το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, καθώς επίσης και έργα εξοικονόμησης ενέργειας, δράσεις ενίσχυσης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version