Τράπεζες: Στο μικροσκόπιο επενδύσεις 3 δις του Ταμείου Ανάκαμψης

Τράπεζες: Στο μικροσκόπιο επενδύσεις 3 δις του Ταμείου Ανάκαμψης
Ευρωπαϊκή Ένωση Getty Images/iStockphoto

Τραπεζικά στελέχη διευκρινίζουν ότι στην πράξη τα δάνεια είναι ύψους 1,3 δις με τα υπόλοιπα 1,7 δις να αφορούν τις ίδιες συμμετοχές των επιχειρήσεων για την υλοποίηση της επένδυση που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν.

Αιτήματα για δάνεια από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 3 δις ευρώ έχουν ήδη υποβληθεί στις τράπεζες και εξετάζονται σοβαρά από τα αρμόδια επιτελεία.

Αυτό που διευκρινίζουν τραπεζικά στελέχη ότι «στην πράξη τα δάνεια είναι ύψους 1,3 δις με τα υπόλοιπα 1,7 δις να αφορούν τις ίδιες συμμετοχές των επιχειρήσεων για την υλοποίηση της επένδυση που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν.

Ο κ. Σκυλακάκης έχει γνωστοποιήσει ότι πολύ σύντομα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) θα παρουσιάσει μια πλατφόρμα όπου θα παρουσιάζονται όλα τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι παρέχοντας ασφάλεια και μεγαλύτερο έλεγχο.

Ήδη οι διοικήσεις των τραπεζών, σε κάθε δημόσια τοποθέτησή τους, κάνουν λόγο για την μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται για τα δάνεια του ΤΑΑ, χαρακτηρίζοντας το ταυτόχρονα ως το καλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί ιστορικά.

Σημειώνεται πως ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο φτάνει στα 10,2 δις, με τα τελευταία 57 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ που εντάχθηκαν προ ημερών με αποφάσεις που υπέγραψε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με την διαδικασία οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει αρχικά να υποβάλουν τον φάκελο του έργου στην τράπεζα και μετά τον αρχικό έλεγχο του φακέλου ζητούνται και υποβάλλονται τα επιπλέον δικαιολογητικά που προβλέπονται.

Στη συνέχεια, οι επενδυτές ενημερώνονται για τους όρους του δανεισμού και το χρηματοδοτικό σχήμα που εγκρίθηκε. Συγκεκριμένα:

  • το ποσό που θα λάβουν ως δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και την τράπεζα,
  • το ποσό της ίδιας συμμετοχής,
  • το ύψος και την διάρκεια του δανείου,
  • το επιτόκιο και την περίοδος εκτοκισμού.

Στη συνέχεια η τράπεζα θα επιλέξει έναν ανεξάρτητο Αξιολογητή που θα προβεί στις εξής διαδικασίες:

  • Έλεγχος για τη συμμόρφωση της επένδυσης με την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» (Do No Significant Harm – DNSH).
  • Τον προσδιορισμό του προϋπολογισμού της επένδυσης.
  • Υπολογισμό του ποσοστού των δαπανών πράσινης μετάβασης, ψηφιακού μετασχηματισμού κ.ά. που αντιστοιχεί στον επιλέξιμο προϋπολογισμό της επένδυσης.
  • Έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων της επένδυσης.

Ο αξιολογητής συντάσσει τη δική του έκθεση. Μετά την τελική έγκριση θα προχωράει και η εκταμίευση του δανείου. Από την υποβολή του επενδυτικού φακέλου μέχρι την εκταμίευση της χρηματοδότησής χρειάζονται περίπου από 8 έως 12 εβδομάδες (ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας και το μέγεθος της επένδυσης).

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Όπως έχει γράψει το new247.gr ως επιλέξιμες θεωρούνται οι εξής δαπάνες:

  • Αγορά, χρήση (αποσβέσεις / μισθώσεις) και διαμόρφωση γηπέδων
  • Αγορά / κατασκευή και χρήση κτιρίων (αποσβέσεις / μισθώσεις)
  • Αγορά / κατασκευή και χρήση εξοπλισμού (αποσβέσεις / μισθώσεις)
  • Αγορά και χρήση οχημάτων (αποσβέσεις / μισθώσεις)
  • Αγορά / κατασκευή και χρήση άυλων παγίων (αποσβέσεις / συνδρομές)
  • Μισθοδοσία συνδεδεμένη με το επενδυτικό σχέδιο
  • Μετακινήσεις / εξοδολόγια
  • Υπηρεσίες τρίτων
  • Αναλώσιμα
  • Λειτουργικά έξοδα (επικοινωνία, ενέργεια, συντήρηση, μισθώματα, έξοδα διοίκησης, ασφάλιση κ.λπ.)
  • Κόστος κεφαλαίων
  • Κεφάλαιο κίνησης (δαπάνες λειτουργίας, δαπάνες σχετικές με το συναλλακτικό κύκλωμα της επιχείρησης, ΦΠΑ, κ.λπ.)
  • Δαπάνες προώθησης και επικοινωνίας – Marketing

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι το καλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί ιστορικά. Προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια, χωρίς ταυτόχρονα να εμπλέκεται το δημόσιο στην έγκριση του επενδυτικού σχεδίου. «Είναι μια απλή διαδικασία η οποία δεν έχει καμία σχέση με αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία του παρελθόντος», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι «χρονικά δεν διαφοροποιείται σε τίποτε με τις άλλες δανειοδοτήσεις στα άλλα αντίστοιχα έργα».

Το δεύτερο σημαντικό με τη διαδικασία που επελέγη είναι η αξιοκρατία στην αξιολόγηση της επένδυσης. Όπως ανέφεραν τα τραπεζικά στελέχη αυτοί που αξιολογούν την επένδυση είναι αυτοί που ξέρουν τη συγκεκριμένη δουλειά, δηλαδή οι τράπεζες.

Πιθανή η αναθεώρηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκονται τα αδιάθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία υπολογίζονται στα 230 δις ευρώ. Όσα κράτη μέλη δεν έχουν υποβάλει αίτημα για να λάβουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, θα μπορούν να το πράξουν έως και το τέλος του ερχόμενου Αυγούστου.

Φαίνεται πως τώρα, η Κομισιόν ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αναθεώρηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσα στο έτος, προκειμένου τα κράτη-μέλη να συμπεριλάβουν στόχους και πολιτικές που θα οδηγούν στην υλοποίηση των νέων μέτρων τα οποία θα προτείνει η ΕΕ στα πλαίσια του «REpowerEU», με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το σχέδιο προτάσεων που διέρρευσε, η Κομισιόν εκτιμά πως θα απαιτηθούν συνολικές πρόσθετες επενδύσεις ύψους 195 δισεκατομμυρίων ευρώ από σήμερα μέχρι το 2027.

Πάντως, όσο πλησιάζουν οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για τη νέα «εργαλειοθήκη» κατά της ενεργειακής κρίσης, αλλά και την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στο τέλος του μήνα, ανώτατα στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν πως θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο τα αδιάθετα κονδύλια να αποδεσμευτούν προς τα κράτη – μέλη για παροχές και επιδοτήσεις προς τους πολίτες. Θεωρούν όμως, πιθανότερο το σενάριο να κατευθυνθούν για υποδομές που θα έχουν ως στόχο την ενεργειακή αυτονομία των ευρωπαϊκών κρατών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα