Τροπολογία: Τι αλλάζει στη φορολογία σκαφών αναψυχής, συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ για το 2021;

Τροπολογία: Τι αλλάζει στη φορολογία σκαφών αναψυχής, συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ για το 2021;
Σκάφη στο Μικρολίμανο eurokinissi

Αλλάζει με τροπολογία του Υπ. Οικονομικών η κλίμακα με τους συντελεστές φόρου για ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, δηλαδή ταχύπλοα, φουσκωτά και βάρκες.

Μείωση της φορολογίας στα μικρά σκάφη αναψυχής, αλλά και αναγκαίες τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές διατάξεις προβλέπονται με νέα τροπολογία που κατέθεσε χτες το Υπουργείο Οικονομικών στο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα:

•Αναπροσαρμόζονται οι συντελεστές του φόρου των πλοίων πρώτης κατηγορίας του νόμου αυτού, που είναι νηολογημένα με ελληνική σημαία για την πενταετία 2021-2025. Με τη ρύθμιση αναπροσαρμόζονται οι συντελεστές του φόρου της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 27/1975 (Α’ 77) και της εισφοράς της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 27/1975 των πλοίων πρώτης κατηγορίας του νόμου αυτού, που είναι νηολογημένα με ελληνική σημαία για την πενταετία 2021-2025, όπως προβλέπεται από τον νόμο αυτό με αναστολή της εφαρμογής για το έτος 2021 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και των προβλημάτων που προκλήθηκαν στον χώρο της ναυτιλίας.

Επιπλέον, με το προτεινόμενο άρθρο προβλέπεται και η αναπροσαρμογή των συντελεστών εισφοράς της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 29/1975 των πλοίων ελληνικών συμφερόντων με ξένη σημαία, τα οποία είναι συμβεβλημένα με το ΝΑΤ, για την πενταετία 2021-2025 με αναστολή της εφαρμογής για το έτος 2021 λόγω πανδημίας της COVID-19 και των προβλημάτων που προκλήθηκαν στον χώρο της ναυτιλίας.

•Μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση που για τα μικρά ιδιωτικά πλοία αναψυχής.

•Καταργείται το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας σε περίπτωση πληρωμής χρηματικού εντάλματος δυνάμει τελεσίδικης δικαστικής απόφασης-

•Επεκτείνεται η πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος, για τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων για τις οποίες έχουν ληφθεί μέτρα αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ή οι οποίες πλήττονται οικονομικά λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και ανήκουν σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων και για τον μήνα Ιούνιο 2021.

•Επεκτείνεται η απαλλαγή των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α και για το έτος 2021 και χορηγείται η μείωση στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. φυσικών προσώπων και για το έτος 2021.

•Απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α, έτους 2021 τα ακίνητα εντός του οικισμού Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ο οποίος έχει απαλλοτριωθεί αναγκαστικά υπέρ και με δαπάνες του Δημοσίου

Αναλυτικά με βάση την αιτιολογική έκθεση αντιμετωπίζεται η δυσανάλογη φορολογική επιβάρυνση που επήλθε με ν. 4646/2019 {Α’ 201), με τον οποίο εισήχθη συντελεστής προσαύξησης πέντε (5) στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής. Όπως τονίζεται ο συντελεστής προσαύξησης λειτούργησε εις βάρος των μικρών ιδιωτικών πλοίων αναψυχής καθόσον τα πλοία αυτά εξομοιώθηκαν κατά τον υπολογισμό του φόρου με τα μεγάλα ιδιωτικά πλοία αναψυχής.

Έτσι μέχρι τα 7 μέτρα ο συντελεστής φόρου μειώνεται στο 0,5, από τα 7,01 μέχρι τα 12 μέτρα ο συντελεστής πάει στο 1 και άνω των 12 μέτρων τα σκάφη αντιμετωπίζουν συντελεστή 5.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα