ΤτΕ: Στα 250 εκατ. ευρώ οι αγορές ελληνικών ομολόγων

Τράπεζα της Ελλάδος
Τράπεζα της Ελλάδος EUROKINISSI

Η αξία των ελληνικών ομολόγων που αγοράστηκαν από την ΤτΕ τις δύο πρώτες ημέρες στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ προσεγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά ελληνικών ομολόγων συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ προχώρησε τις τελευταίες δύο ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 750 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η συνολική συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα έχει οριστεί στο 2%. Τούτο σημαίνει ότι το ποσό των ελληνικών ομολόγων που θα αγοράσει η ΕΚΤ ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ επί συνόλου 50 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια ιδιωτών.

Οι αποδόσεις των ομολόγων σήμερα, μετά την χθεσινή μεγάλη υποχώρηση τους, κινήθηκαν σταθεροποιητικά. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς κυμάνθηκε στο 1,55-1,63% από 1,54% χθες, η απόδοση του 5ετούς υποχώρησε στο 1,11% από 1,15% ενώ του 15ετούς διατηρήθηκε στο 1,61%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) δεν καταγράφηκαν συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,62% από 1,97% έναντι -0,47% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,09% από 2,32% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικά κινείται σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1035 δολ. από τα 1,027 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Ο περιορισμός του επιτοκιακού πλεονεκτήματος του δολαρίου, μετά τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε η Fed, προκαλεί πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα. Το κλίμα για το δολάριο επιδεινώθηκε σημαντικά χθες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την αγορά εργασίας.

Πάντως στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, οι χώρες του G20 δεσμεύθηκαν να υιοθετήσουν όποια μέτρα χρειασθούν προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας. Τονίσθηκε ότι τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί υπερβαίνουν τα 5 τρισ. δολ. και αποσκοπούν στον περιορισμό των απωλειών εισοδήματος και θέσεων εργασίας.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0977 δολ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ομόλογα, ΕΚΤ, Τράπεζα της Ελλάδος
SHARE:

24Media Network