Βαρουφάκης: Τρομοκρατία αυτά που μας κάνουν. Και με ναι και με όχι, οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη

Βαρουφάκης: Τρομοκρατία αυτά που μας κάνουν. Και με ναι και με όχι, οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη

"Είτε με ναι, είτε με όχι, ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη", δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης και τονίζει πως όσα γίνονται στην Ελλάδα τελευταία, είναι "τρομοκρατία"

Συνέντευξη στην Ισπανική El Mundo έδωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Όπως είπε, Έλληνες και Ισπανοί, έχουμε πολλά κοινά.

“Οι πολιτικοί προωθούν συνήθως το “διαίρει και βασίλευε”, γι’ αυτό τώρα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για όλους τους Ευρωπαίους να μείνουμε ενωμένοι και να κατανοήσουμε το κοινό μας συμφέρον”, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός. “Πρέπει να αναδιαρθρώσουμε την Ευρώπη έτσι ώστε να είναι περισσότερο δημοκρατική και να σέβεται τους πολίτες της, λειτουργώντας ισότιμα”.

Στη συνέντευξη του αναφέρει πως αν το αποτέλεσμα είναι το “όχι” που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε:

“Την Τρίτη οι τράπεζες θα ξανανοίξουν. Οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης ελπίζουν σε ένα ”ναι” στο δημοψήφισμα. Την επόμενη μέρα ο Μάριο Ντράγκι θα πατήσει το κουμπί η γραμμή ρευστότητας του ELA θα επιστρέψει και οι τράπεζες θα ανοίξουν.

Εάν κερδίσει το ”όχι” παρά τις απειλές με τις οποίες προσπαθεί να επηρεάσει την ψηφοφορία, ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει εσπευσμένα στις Βρυξέλλες, θα έλθει σε συμφωνία και οι τράπεζες θα ανοίξουν και σε αυτή την περίπτωση”.

 

“Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό”, είπε, για να συμπληρώσει:

“Στην Ε.Ε. χάνεται η δημοκρατία. Η Ευρώπη μας αρνήθηκε μια μικρή παράταση του προγράμματος και έτσι δεν μας επέτρεψε να κάνουμε το δημοψήφισμα ήρεμα, με ανοιχτές τράπεζες. Αλλά μας υποχρέωσαν να τις κλείσουμε. Αυτό είναι τρομοκρατία. Για να φοβίσουν τον κόσμο. Και όταν πρόκειται να σκορπίζουν τον τρόμο, το φαινόμενο αυτό ονομάζεται τρομοκρατία. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι ο φόβος δεν θα κερδίσει”.

Εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος πως οι Ευρωπαίοι εταίροι θα σεβαστούν το “όχι” σε περίπτωση επικράτησης του:

“Είναι πολλά τα δισεκατομμύρια που θα χαθούν αν αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει. Η Ευρώπη δεν θέλει να χάσει. Η Ευρώπη χρειάζεται μια συμφωνία, η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία επομένως θα φτάσουμε σε μια συμφωνία. Εάν κερδίσει το ”όχι” ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται για κάτι καλύτερο. Αν κερδίσει το “ναι”, θα μπω σε περίοδο βαθύτατης και μεγάλης ύφεσης”.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση στην οποία μετέχει “δεν παίζει παιχνίδια” και πως “άλλοι είναι αυτοί που παίζουν. Εγώ δεν έχω κανένα δικαίωμα να παίζω με τις ζωές των ανθρώπων. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια λύση που δεν είναι λύση. Θέλουμε βιώσιμη συμφωνία που θα είναι συμφωνία με βάθος χρόνου”.

“Εμείς δεν ζητάμε τίποτα τρελό, ούτε μέτρα της ριζοσπαστικής αριστεράς άνευ λογικής. Όταν μια εταιρεία είναι σε μπελάδες για παράδειγμα, πηγαίνει στην τράπεζα και τους ζητάει να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους. Δείτε το παράδειγμα της General Motors που σήμερα τα πάει μια χαρά. Κάτι τέτοιο θέλουμε και για τη χώρα μας. Να προχωρήσουμε σε μια λογική και δίκαιη αναδιάρθρωση”.

Και τόνισε:

“Πιστέψτε με, έχω κάνει τα πάντα για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Δεχθήκαμε πράγματα, πολιτικές με τις οποίες είμαστε αντίθετοι. Έχουμε συμφωνήσει πως θα αποδεχθούμε αυστηρά μέτρα, αλλά όχι άλλη λιτότητα γιατί απλά, δεν λειτουργεί. Θέλουμε να μην επιβαρύνουμε άλλο τους φτωχούς, αλλά τους πλούσιους. Και δεν τους άρεσε αυτό”.

“Για να πληρώσουμε τα χρέη μας πρέπει να τελειώσει η λιτότητα, να έχουμε αναδιάρθρωση χρέους και να επανακαθορίσουμε την οικονομία μας”, σημείωσε.

Για τις δημοσκοπήσεις ανέφερε πως δεν υπάρχει επίσημη μέτρηση και πως “έχει κυκλοφορήσει επίσημα μόνο μία έρευνα που αποσύρθηκε”.

Επανέλαβε και επιβεβαίωσε ωστόσο πως στην περίπτωση που επικρατήσει το “ναι”, θα παραιτηθεί την επόμενη μέρα. Για τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, απάντησε πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί σχετικά και μπορεί να μιλήσει μόνο για τον εαυτό του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα