Φοιτητές αντέγραφαν ομαδικά στην Πάτρα και αποκλείστηκαν από την εξεταστική

Φοιτητές αντέγραφαν ομαδικά στην Πάτρα και αποκλείστηκαν από την εξεταστική

Βαριά "καμπάνα" σε φοιτητές που πιάστηκαν στα πράσα να αντιγράφουν κατά την εξεταστική του Ιουλίου, στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. "Να μην αποκλειστούν από την επαναληπτική εξεταστική οι φοιτητές", ζητά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Τι προβλέπει ο κώδικας διεξαγωγής εξετάσεων

Της Μίκας Κοντορούση

Μία πρωτόγνωρη υπόθεση για τα φοιτητικά δεδομένα από τον περασμένο Ιούλιο, έρχεται ξανά στο φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων που «συνελήφθησαν» να αντιγράφουν τις λύσεις σε ζητούμενα ασκήσεων στο μάθημα «Δυναμικά Μαθηματικά Υποδείγματα» του Β’ εξαμήνου. Η αντιγραφή έγινε κατά την τελευταία θερινή εξεταστική και η Γενική Συνέλευση του Πανεπιστημίου Πατρών (12-7-2017) αποφάσισε την «ποινή» του αποκλεισμού της εν λόγω ομάδας φοιτητών - πηγές του Πανεπιστημίου αναφέρουν ότι φτάνουν τον αριθμό των 100 - από την εξεταστική Σεπτεμβρίου.

Το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο η «γαλάζια νεολαία», καθώς σε ειδική ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει την απόφαση «πρωτόγνωρη» και ζητά «να μην αποκλειστούν οι φοιτητές από την επαναληπτική εξεταστική». Την ίδια στιγμή, η ΔΑΠ –ΝΔΦΚ ζητά από τον πρόεδρο του τμήματος και διδάσκοντα του μαθήματος στο οποίο έγινε η αντιγραφή, να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να συσταθεί νέα Γενική Συνέλευση του τμήματος, προκειμένου να άρει την προηγούμενη απόφαση και να δοθεί στους μαθητές η δυνατότητα να συμμετάσχουν στην τρέχουσα εξεταστική περίοδο κανονικά και σε όλα τα μαθήματα. Όπως άλλωστε σημειώνεται στην ανακοίνωση, «σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης, η απαγόρευση συμμετοχής φοιτητών στην Επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου, αποτελεί μία ακραία κίνηση, η οποία θα έχει τραγικές συνέπειες για την ομαλή συνέχεια των σπουδών των παραπάνω φοιτητών».

Σημειώνεται ότι για το παρόν μάθημα του Β’ Εξαμήνου του Προγράμματος Σπουδών, ο τελικός βαθμός προκύπτει κατά 50% από Πρόοδο που λαμβάνει χώρα εντός του Εξαμήνου, κατά 20% από τις Ασκήσεις του μαθήματος και κατά 30% από το γραπτό της Εξεταστικής.

Στον απόηχο των αντιδράσεων για το περιστατικό αντιγραφής, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, σημείωσε τα εξής: «Είναι αυτονόητο, προφανές και δεδομένη θέση μας πως οι κανονισμοί πρέπει να τηρούνται από όλους και, σε αντίθετη περίπτωση, η επιβολή κυρώσεων είναι επιβεβλημένη. Οι εκάστοτε κυρώσεις, όμως, πρέπει να είναι αναλογικές του κάθε παραπτώματος και όχι εξοντωτικές. Απόψεις περί ατιμωρησίας ή "άφεσης αμαρτιών", σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τη νεολαία μας» και συνέχισε: «Μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως πολλοί θυμούνται την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ όταν θέλουν να δώσουν δυσανάλογη έκταση σε μεμονωμένα περιστατικά. Όταν, όμως, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παλεύει μόνη της για ανοιχτά και ασφαλή πανεπιστήμια, κόντρα σε κοινούς εγκληματίες, ή για μια ελεύθερη και σύγχρονη τριτοβάθμια εκπαίδευση, απέναντι σε αυτούς που τώρα μας κυβερνούν, όλοι αυτοί σιωπούν».

Ο ίδιος μάλιστα, κατέληξε, λέγοντας: «Δεν θα χαρίσουμε την προσπάθεια αυτή ούτε σε όσους θέλουν να μείνουν πίσω στις λογικές του χθες, ούτε και σε εκείνους που ψάχνουν "δράκους" εκεί που δεν υπάρχουν».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, η απαγόρευση συμμετοχής εκατοντάδων φοιτητών στην Επαναληπτική Εξεταστική του Σεπτεμβρίου αποτελεί μια ακραία κίνηση η οποία θα έχει τραγικές συνέπειες για τη ομαλή συνέχεια των σπουδών των παραπάνω φοιτητών.

Καλούμε τον Πρόεδρο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (και διδάσκοντα του μαθήματος όπου πραγματοποιήθηκε η αντιγραφή) Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Γεώργιο Ανδρουλάκη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να γίνει σύνθεση της νέας Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος για το νέο Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 και αυτή να άρει την απόφαση της απερχόμενης Γενικής Συνέλευσης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές να συμμετέχουν στην τρέχουσα Εξεταστική Περίοδο, κανονικά και σε όλα τα μαθήματα.

Ακόμα, για τα μαθήματα που έχουν ήδη εξεταστεί, αιτούμαστε όπως για τους αποκλεισθέντες φοιτητές να ορισθούν νέες ημερομηνίες εξέτασης.

Τι προβλέπει ο Κανονισμός Διεξαγωγής Εξετάσεων και ποιες οι ποινές σε περίπτωση παράβασης ((τελευταία τροποποίηση στην αριθμ. 13/16-12-2015 Σ.Τ.)

- Εάν κάποιος σπουδαστής αποβληθεί από τον επιτηρητή ή τον εξεταστή από τον χώρο εξετάσεων επειδή υπέπεσε σε ακαδημαϊκό παράπτωμα (πχ. συνομιλίες, κατοχή ή ανταλλαγή σημειώσεων και άλλων αντικειμένων, προσπάθεια για αντιγραφή, σημειώσεις στα έδρανα, διευκόλυνση ή συμμετοχή σε αντιγραφή κλπ), τότε καλείται να παραστεί στην προσεχή Συνέλευση του Τμήματος και αντιμετωπίζει την ποινή του αποκλεισμού μέχρι και σε δύο εξεταστικές από όλα τα μαθήματα. Σε περίπτωση υποτροπής σε ανάλογο ακαδημαϊκό παράπτωμα, ο φοιτητής αντιμετωπίζει την ποινή του αποκλεισμού από τουλάχιστον δύο εξεταστικές περιόδους από όλα τα μαθήματα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αφαιρείται από τον φοιτητή η δυνατότητα δήλωσης των αντίστοιχων μαθημάτων από τη Γραμματεία του Τμήματος.

-Εάν κάποιος επιτηρητής - Υπ. Διδάκτορας δεν ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία επιτήρησης, όπως αυτή περιγράφεται στον παρόντα κανονισμό, αντιμετωπίζει ποινή ανάλογη των απουσιών:

Α) Για έως και δύο απουσίες θα του ανατεθούν τριπλάσιες των απουσιών επιτηρήσεις επιπλέον των προβλεπόμενων στην επόμενη εξεταστική περίοδο.

Β) Για περισσότερες από δύο αδικαιολόγητες απουσίες μέσα στην ίδια εξεταστική, παραπομπή στη Συνέλευση η οποία ανάλογα θα αποφασίζει αν ο φοιτητής θα παραπεμφθεί με το ερώτημα της διαγραφής.

Εφόσον αυτή η συμπεριφορά επαναληφθεί σε επόμενη εξεταστική περίοδο, προβλέπεται διακοπή της εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής. Στην περίπτωση μελών ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ Ι & ΕΕΔΙΠ ΙΙ, εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία και έρχεται το θέμα στη Συνέλευση του Τμήματος.

(Φωτογραφία αρχείου)

SHARE:

24Media Network