Ηχηρό μήνυμα των μαθητών με μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο

Ηχηρό μήνυμα των μαθητών με μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο
Στιγμιότυπο από το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κορυφώθηκαν οι μαθητικές κινητοποιήσεις με το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο - Με με τηλεκπαίδευση, μάθημα τα σάββατο και αποκλεισμό όσων μαθητών συμμετέχουν σε κατάληψη "απαντά" η Κεραμέως.

Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών και τη στήριξη πολλών εκπαιδευτικών μονάδων της περιφέρειας και αρκετών ΕΛΜΕ πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στα Προπύλαια το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο.

Οι μαθητές διεκδικούν μεταξύ άλλων μικρότερες διδακτικές ώρες, όριο έως 15 μαθητές ανά αίθουσα, άμεσες μαζικές προσλήψεις καθηγητών και καθαριστριών και κατάργηση της τράπεζας θεμάτων.

Στιγμιότυπο από το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στιγμιότυπο από το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στιγμιότυπο από το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κατά το συλαλλητήριο σημειώθηκαν μικρής έκτασης όταν περίπου 10 άτομα που βγήκαν από την πορεία, κινήθηκαν προς τους αστυνομικούς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, τους πέταξαν βόμβες και καπνογόνα, με τα ΜΑΤ να απαντούν με χρήση χημικών. Η ένταση γρήγορα εκτονώθηκε καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της πορείας δεν συμμετείχε σε αυτή.

Επεισόδια κατά το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επεισόδια κατά το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επεισόδια κατά το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Παράλληλα, πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης. Από τους παρευρισκόμενους ζητήθηκε να κρατηθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με αποστάσεις και μάσκες.

Την κινητοποίηση στηρίζει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, φοιτητικοί σύλλογοι, η 2η και 5η ΕΛΜΕ, όπως και αρκετά ΕΠΑΛ και ΓΕΛ της πόλης. Οι μαθητές τονίζουν πως «πρέπει να γίνει υπόθεση όλων ένα ασφαλές σχολείο. Μπορούμε μαζί με τους γονείς μας, τους καθηγητές μας, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους να διεκδικήσουμε τα σχολεία μας να είναι ανοιχτά και να μπορούμε να μορφωνόμαστε σε αυτά ολόπλευρα και χωρίς φόβο για την υγεία μας».

Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ έχουν κηρύξει για σήμερα στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 το μεσημέρι, για να διευκολύνουν τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια, ενώ η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο.

H Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, με ανακοίνωσή της, καλεί τους μαθητές αυτή τη βδομάδα σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σχολεία, για να συζητηθεί και να αποφασιστεί συλλογικά η συνέχιση του αγώνα τους, με πολύμορφες δράσεις για να ακουστούν τα αιτήματά τους, δυνάμωμα του συντονισμού με νέες Συντονιστικές Επιτροπές σε όλη τη χώρα.

Τα αιτήματα των μαθητών

Οι μαθητές ζητούν:

– Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.

– Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη.

– Προσλήψεις καθηγητών- να καλυφθούν όλα τα κενά.

– Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

– Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα.

– Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.

– Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

– Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.

– Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές- εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.

Η Κεραμέως “εκδικείται”: Εκτός τηλεκπαίδευσης και με απουσία όσοι κάνουν κατάληψη

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τους μαθητές έρχεται το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο “απάντησε” στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των μαθητών με τηλεκπαίδευση, μάθημα τα σάββατο και αποκλεισμό όσων μαθητών συμμετέχουν σε κατάληψη, οι οποίοι θα παίρνουν και απουσία.

Η σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη 1/10, στο ΦΕΚ (4264/Β’/30.09.2020), σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε περίπτωση παρεμπόδισης του εκπαιδευτικού έργου προβλέπει τα εξής:

1. Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως
δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, τα
σχολεία υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεωτική τόσο για
τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.

2. Μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν επιτρέπεται να
συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσίες για όσες
διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

3. Η απουσία μαθητή από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών και
λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης.

4. Κάθε εκπαιδευτικός υποχρεούται να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της
ενότητας που δίδαξε καθημερινά.

“Ο διάλογος πρέπει να γίνεται με ανοιχτά σχολεία”

Μιλώντας νωρίτερα στην τηλεόραση του MEGA, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υποστήριξε πως δε νοείται μια μειοψηφία να κλείνει τα σχολεία και να σταματά την εκπαιδευτική διαδικασία. «Κανείς, και πόσο μάλλον μια μειοψηφία, δεν μπορεί να παρεμποδίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τους άλλους. Δεν νοείται κανείς να διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά αν και κατανοεί τους προβληματισμούς των μαθητών.

Η υπουργός Παιδείας αποδέχτηκε πως υπάρχουν προβλήματα στην εκπαίδευση, και είπε ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους μαθητές, αλλά δεν αποτελεί λύση το κλείσιμο σχολικών μονάδων. «Είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να συζητήσει» τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις νέες αποφάσεις του υπουργείου, η ΟΛΜΕ θα προχωρήσει σε έκτακτο ΔΣ και θα εξετάσει τον τρόπο αντίδρασης, στην πολεμική τακτική που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η κα Κεραμέως.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα