Κεραμέως: Θα χρειαστεί ενδεχομένως να κλείσουν σχολεία

Κεραμέως: Θα χρειαστεί ενδεχομένως να κλείσουν σχολεία
Η Νίκη Κεραμέως Eurokinissi

Στο παρά πέντε της επαναλειτουργίας των σχολείων, η Νίκη Κεραμέως δεν μας διαφώτισε για την ομαλή λειτουργία τους και την επικινδυνότητα του συγχρωτισμού στις τάξεις. Αντ' αυτού, παραδέχτηκε πως "ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα, θα χρειαστεί ενδεχομένως να κλείσουν σχολεία".

Στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών Υγείας από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Γκίκα Μαγιορκίνη παρευρέθηκε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Ουσιαστικά, η Νίκη Κεραμέως επανέλαβε όσα είχε πει σε προηγούμενες ενημερώσεις χωρίς να μας κάνει σοφότερους, ενώ σε καίρια ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο μάσκας, τα κρούσματα γρίπης αλλά και την ανεπάρκεια προσωπικού καθαριότητας σε πολλά σχολεία, πέταξε το μπαλάκι, είτε σε επιστήμονες είτε σε άλλα σχολεία.

Πάντως, η υπουργός Παιδείας παραδέχτηκε πως “ίσως χρειαστεί να κλείσουν τμήματα, ενδεχομένως ακόμη και σχολεία”.

Η Νίκη Κεραμέως είπε αρχικά: “Σήμερα παρουσιάστηκαν κάποιες τελευταίες διευκρινίσεις αλλά και νέες διαδικασίες για την έναρξη της σχολικής χρονιάς”, αναφερόμενη στο Task force, τη δημιουργία ομάδας διαχείρισης με τη σύμπραξη των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας που θα υποστηρίζει τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων, την οποία ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς:

“Η ομάδα αυτή θα στηρίζει σε καθημερινή βάση και τους διευθυντές υγείας και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων. Και κρίνεται αναγκαία αυτή η ομάδα, ώστε να υπάρξει κεντρική διαχείριση και καθοδήγηση από την πρώτη στιγμή”, είπε η ΥΠΑΙΘ για να προσθέσει:

“Όπως έχουμε ανακοινώσει, έχουμε δημιουργήσει την ιστοσελίδα “μαθαίνουμε ασφαλείς” όπου υπάρχουν οδηγίες για εκπαιδευτικούς μαθητές και γονείς, με όλο το υλικό που αφορά στη διαχείριση της πανδημίας. Επίσης έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ενημερωτικά βίντεο που απευθύνονται στις νεαρές ηλικίες.

Προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τις αρμοδιότητες για την. Η απόφαση θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο διευθυντή εκπαίδευσης. Πάντοτε σε εφαρμογή του ισχύοντος πρωτοκόλλου και ειδικά το πρώτο διάστημα με την αρωγή τη task force”.

Εν συνεχεία, η Νίκη Κεραμέως τόνισε: Είμαστε σε εγρήγορση για κάθε επαναπροσδιορισμό των μέτρων. Μία νέα χρονιά ξεκινά γεμάτη όρεξη για μάθηση, αλλά και με ιδιαιτερότητες. Οι προτεραιότητές μας είναι δύο. Να συνεχίσουμε όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται τη σημαντική εκπαιδευτική διαδικασία. Αφετέρου να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγειά των οικογενειών μας, των εκπαιδευτικών μας, των μαθητών μας. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα, θα χρειαστεί ενδεχομένως να κλείσουν σχολεία. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές γι’ αυτό και έχει γίνει τόσο ειδική δουλειά, γι’ αυτό έχει γίνει τόσο μεγάλη έρευνα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι”.

Κλείνοντας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ανέφερε: “Τους τελευταίους μήνες δοκιμαστήκαμε, όμως προσαρμοστήκαμε. Έτσι και τώρα, όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Επιστρέφουμε στα θρανία, τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους δασκάλους, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. Μαθαίνουμε ασφαλείς“.

Σε ερώτηση για το αν έχει γίνει εκπαίδευση σε περίπτωση κρούσματος αλλά και για το κρούσμα σε σχολείο της Αγίας Παρασκευής, όπου σύμφωνα με καταγγελίες δεν ακολούθησε ιχνηλάτηση, απάντησε:

“Αναφορικά με την εκπαίδευση. Έχουν δοθεί αναλυτικότατες οδηγίες εδώ και καιρό που περιγράφουν σε κάθε λεπτομέρεια για το πώς πρέπει να ασχοληθεί η εκπαιδευτική μονάδα σε κάθε υποψία κρούσματος.

Αναφορικά με το κρούσμα, πράγματι υπάρχουν κάποιες αναφορές, σε κάθε περίπτωση θα αναμένουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής ώστε να ενημερωθούμε αν θα χρειαστεί η αναστολή λειτουργίας ενός σχολείου”.

Εν συνεχεία, η Νίκη Κεραμέως ρωτήθηκε για το αν όντως θα ακολουθηθεί η εγκύκλιος του υπουργείου στο άνοιγμα των σχολείων, δεδομένου ότι κάποια σχολεία δείχνουν να μην είναι διατεθειμένα να την ακολουθήσουν ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Επίσης έγινε ερώτηση σχετικά και με τις μάσκες, για το ενδεχόμενο να υπάρξει χρήση από άλλου τύπου μάσκας:

Στην απάντησή της, είπε: “Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων έχει εκδοθεί εγκύκλιος που προβλέπει ότι ξεκινούν κανονικά τη Δευτέρα, κανονικά 8:15. Υπάρχει πρόβλεψη, η πρώτη μέρα σε ένα βαθμό να εστιάσουν οι εκπαιδευτικοί στη σημασία των μέτρων, χωρίς να γίνει μάθημα. Γι’ αυτό και έχουμε βάλει πολλές ενημερωτικές οδηγίες. Θα γίνει μία ενδελεχής ενημέρωση και θα ακολουθήσουν οι συνήθεις διαδικασίες, βιβλία, πρόγραμμα, Αγιασμός.

Αναφορικά με τη χρήση της μάσκας, απλά να θυμίσω ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες. Οι οδηγίες που λάβαμε προβλέπουν την κατηγορία μαθητών που θεωρούνται αυξημένου κινδύνου. Η δεύτερη κατηγορία είναι για μαθητές που μπορούν να μη φορούν μάσκα για ιατρικούς λόγους. Η τρίτη κατηγορία περιέχει τη σύσταση άλλης μάσκας από γιατρό”.

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως ρωτήθηκε για τις μικρές τάξεις στις οποίες θα μπουν 20-25 μαθητές, όπως και για το τι θα γίνει σε περίπτωση γρίπης, σχολιάζοντας: “Ό,τι έχει να κάνει μτ ον αριθμό των μαθητών το έχουμε αναλύσει. Η εισήγηση της Επιτροπής ήταν για πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας. Έχουμε πάνω από 16 μέτρα που έχουμε υιοθετήσει. Έχουμε αυξημένα μέτρα για να θωρακίσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα”.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε η Βάνα Παπαευαγγέλου, στην οποία έδωσε το λόγο η Νίκη Κεραμέως για να απαντήσει σχετικά: “Είναι κάτι που μας προβληματίζει, όμως έχουμε παραδείγματα από το εξωτερικό, ενώ έχουμε ευχάριστα νέα από την Αυστραλία όπου λόγω της εφαρμογής μάσκας έχουν σημαντικά μειωμένα συμπτώματα γρίπης αυτόν τον χειμώνα. Περιμένουμε ότι θα έχουμε μειωμένες περιπτώσεις γρίπης αυτής της χρονιάς”.

Σε ερώτηση σχετικά με αναφορές γονέων για απουσία επάρκειας σε προσωπικό για την καθαριότητα και το αν θα ληφθούν μέτρα. σημείωσε: “Για πρόσωπα που ανήκουν στο οικογενειακό περιβάλλον και ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, δεν είμαστε σε γενικευμένο lockdown. Άρα, ούτως ή άλλως, οποιοσδήποτε μπαινοβγαίνει μέσα στο σπίτι ελλοχεύει ο κίνδυνος. Το να φοράς μάσκα προστατεύει και το σπίτι σου.

Αναφορικά με το προσωπικό καθαριότητας, αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας. Υπήρξε πρόσφατα ενημέρωση για επιπλέον κονδύλια ώστε να γίνεται ένας πιο σχολαστικός καθαρισμός”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα