Κλιματική Αλλαγή: Τι είναι η “νότια σταγόνα” του Ειρηνικού που ευθύνεται για την ξηρασία της Χιλής

Κλιματική Αλλαγή: Τι είναι η “νότια σταγόνα” του Ειρηνικού που ευθύνεται για την ξηρασία της Χιλής
Χιλή 2020 Esteban Felix / Associated Press

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ένα τεράστιο κομμάτι ζεστού νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό, ευθύνεται για την ξηρασία των τελευταίων ετών στη Χιλή, καθώς εμποδίζει τις βροχοπτώσεις στη χώρα.

Στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, ανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, μία μεγάλη έκταση ασυνήθιστα ζεστού νερού, γνωστή και ως “η νότια σταγόνα”, καλύπτει μια περιοχή η οποία ισούται σχεδόν με το μέγεθος της Αυστραλίας.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, η Χιλή εξακολουθεί να βιώνει μια μεγάλη ξηρασία που ταλαιπωρεί εδώ και μία δεκαετία τις αγροτικές περιοχές αναγκάζοντας τις αρχές να μεταφέρουν τόνους νερού σε αυτές, με μείωση των βροχών και των αποθεμάτων νερού.

Σύμφωνα με το CNN, όσο κι αν αυτά τα δύο φαινόμενα μοιάζουν επιφανειακά να απέχουν όσο και η χιλιομετρική απόσταση των δύο σημείων, στην πραγματικότητα συνδέονται λόγω της ατμοσφαιρικής πίεσης, με τις νέες μελέτες να αποδίδουν τη σύνδεσή τους στην Κλιματική Αλλαγή.

Η “νότια σταγόνα”, εμφανίστηκε πριν από τέσσερις περίπου δεκαετίες και φέρεται να προκλήθηκε από μείωση των βροχοπτώσεων στον κεντρικό Ειρηνικό, με την πάροδο των χρόνων και τα “σημάδια” της Κλιματικής Αλλαγής να εμφανίζονται στην αύξηση της θερμοκρασίας του νερού.

Η μείωση των βροχοπτώσεων επηρέασε την ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην περιοχή, επηρεάζοντας τη φορά των ανέμων που με τη σειρά τους άλλαξαν τη ροή των ζεστών και των κρύων ρευμάτων στον στον ωκεανό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βυθίζει το κρύο νερό, με το ζεστό να αναδύεται και να ζεσταίνει με τη σειρά του τον αέρα από πάνω του. Με την ατμόσφαιρα να θερμαίνεται πάνω από το νερό, με τους ανέμους να μεταφέρουν τον θερμαινόμενο αέρα προς τη Χιλή, γεγονός που σύμφωνα με τη νέα μελέτη επηρεάζει τις βροχοπτώσεις στη Χιλή, προκαλώντας τις συνθήκες ξηρασίας.

Αυτή η τεράστια σταγόνα (“νότια σταγόνα) φέρεται πλέον να έχει ανέβει κατά 1,5 βαθμός Κελσίου σε σχέση με πριν από 40 χρόνια, επηρεάζοντας περιοχές της Νότιας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής Χιλής, της Αργεντινής και τμήματα των βουνών των Άνδεων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη στο περιοδικό Journal of Climate, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι ερευνητές κατάφεραν να συνδέσουν τα δύο φαινόμενα, αποδίδοντάς τα, έστω και εν μέρει, στην Κλιματική Αλλαγή.

Η σταγόνα “είναι μόλις το 3% του νότιου Ειρηνικού, αλλά βρίσκεται σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή που προκαλεί αυτή την αλυσίδα γεγονότων”, δήλωσε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, για να προσθέσει: “Γνωρίζουμε ότι η σταγόνα είναι φυσική, αλλά ενθαρρύνεται από την Κλιματική Αλλαγή”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα