Εκλογές 1974: Οι πρώτες κάλπες της Μεταπολίτευσης

Διαβάζεται σε 2'
Εκλογές 1974: Οι πρώτες κάλπες της Μεταπολίτευσης
Οι εκλογές του 1974 και ο θρίαμβος του Κωνσταντίνου Καραμανλή

O Ηλίας Νικολακόπουλος, ο Πέτρος Ιωαννίδης και ο Ηλίας Τσαουσάκης, σε μια απολαυστική συζήτηση για τις πρώτες εκλογές μετά την πτώση της Δικτατορίας, που αποτέλεσαν ένα δημοψήφισμα για τη μετάβαση στη Δημοκρατία

O Ηλίας Νικολακόπουλος ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της σειράς «Η εκλογική ιστορία της Μεταπολίτευσης, 1974 – 2019», μιλάει για τις πρώτες εκλογές μετά την πτώση της Δικτατορίας στον Πέτρο Ιωαννίδη και τον Ηλία Τσαουσάκη.

Περιγράφει το πολιτικό κλίμα της εποχής λίγο μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, εξηγεί την συγκρότηση των κομματικών σχηματισμών και την πορεία προς την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζει, το πώς κινήθηκαν τα κόμματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ερμηνεύει το τελικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για μια συναρπαστική αφήγηση του Ηλία Νικολακόπουλου για την αρχή της Μεταπολίτευσης.

Οι Βουλευτικές Εκλογές του 1974

Εκλογές του 1974 AP

Οι εκλογές του 1974 ήταν οι πρώτες μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Πραγματοποιήθηκαν στις 17 Νοεμβρίου 1974 από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Οι εκλογές ανέδειξαν νικήτρια τη Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή με κοινοβουλευτική πλεοψηφία 200 εδρών.

Στη δεύτερη θέση με 60 έδρες βρέθηκε ο συνδυασμός Ένωσης Κέντρου – Νέες Δυνάμες, μετεξέλιξη της προδικτατορικής Ενώσεων Κέντρου, ενώ στη τρίτη θέση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Ανδρέα Παναδρέου με 12 έδρες. Η αριστερά εκπροσωπήθηκε από το συνασπισμό της Ενωμένης Αριστεράς, του Ηλία Ηλιού με 8 βουλευτές.

Οι Εκλογικές Αναμετρήσεις 1974-2019

Το NEWS24/7 σας καλεί σε ένα ηχητικό και συναρπαστικό ταξίδι στις εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης. Πέτρος Ιωαννίδης και Ηλίας Τσαουσάκης, ιχνηλατούν την εκλογική ιστορία, σε μια σειρά συναρπαστικών συζητήσεων με ακαδημαϊκούς, πολιτικούς επιστήμονες, εκλογικούς αναλυτές.

Η πολιτική κατάσταση της περιόδου, τα γεγονότα, οι πρωταγωνιστές της εποχής και τα αίτια που οδήγησαν στις νίκες ή τις ήττες της κάθε αναμέτρησης, με την επιστημονική επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Νικολακόπουλου.

*Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, έφυγε από τη ζωή λίγο πριν ολοκληρωθεί η σειρά των Podcast στο NEWS 24/7 για την ιστορία των εκλογών της Μεταπολίτευσης. Ήταν τιμή μας που είχε την επιστημονική επιμέλεια και η σειρά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.

 

Ακούστε όλα τα επεισόδια της σειράς σε Spotify, Apple Podcasts & Google Podcasts

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα