Αιχμές από ΣΥΡΙΖΑ: Μητσοτάκης και Πομπέο χωρίς καμιά αναφορά σε κυρώσεις σε Τουρκία για S400 και Κύπρο

Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλ. Κουμουνδούρου
Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλ. Κουμουνδούρου EUROKINISSI

Υποβαθμίζει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και απεμπολεί το πλαίσιο των στοχευμένων ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας η κυβέρνηση, με αντάλλαγμα τη μείωση των προσφυγικών ροών και ένα καλό κλίμα στις «διαπροσωπικές σχέσεις» Ερντογάν-Μητσοτάκη, τονίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου. «Η επίσκεψη Πομπέο βασίστηκε επιτυχώς στην αναβάθμιση των σχέσεων που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια» επισημαίνουν

Αιχμές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάικ Πομπέο δεν έκαναν καμιά αναφορά στις κυρώσεις προς την Τουρκία για τους S40 και την Κύπρο, αφήνουν στελέχη της Κουμουνδούρου.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και απεμπολεί το πλαίσιο των στοχευμένων ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, με αντάλλαγμα τη μείωση των προσφυγικών ροών και ένα καλό κλίμα στις «διαπροσωπικές σχέσεις» Ερντογάν-Μητσοτάκη, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει στη Βουλή την τροποποιημένη συμφωνία για τις βάσεις.

ADVERTISING

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ:

«Τόσο ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ όσο και ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας αναφέρθηκαν επανειλημμένως στην ανάγκη η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, ενώ ο Πομπέο αναφέρθηκε και σε διπλωματικές πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα τόνισε γενικότερα τις επιπτώσεις που έχει η αγορά S400 από την Τουρκία. Αναφορές όμως σε 

α) αμερικανικές κυρώσεις για τους S400, 

β) ευρωπαϊκές κυρώσεις για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και

 γ) το νομοσχέδιο Menendez, το οποίο για πρώτη φορά καλούσε τις ΗΠΑ όχι μόνο να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία αλλά και να στηρίξει Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις Τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο

 απουσίαζαν από την επίσκεψη, όπως άλλωστε και από τις δηλώσεις της κυβέρνησης γενικά και τις επαφές και δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έθεσε καν θέμα Αιγαίου στον Ερντογάν όπως παραδέχθηκαν κυβερνητικές πηγές»

"Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η νέα κυβέρνηση επιλέγει να υποβαθμίσει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και να απεμπολήσει το πλαίσιο στοχευμένων ευρωπαϊκών κυρώσεων που υιοθετήθηκε στην ΕΕ τον Ιούνιο, με αντάλλαγμα τη μείωση των προσφυγικών ροών και ένα καλό κλίμα στις "διαπροσωπικές σχέσεις" Ερντογάν-Μητσοτάκη. Η τάση αυτή φαίνεται να συμβαδίζει με τη γραμμή Τραμπ να μην επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S400, δεδομένης της προτεραιότητας που έχουν ισορροπίες σε συριακό όπου σχέσεις είναι τεταμένες" τονίζουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας παράλληλα:

"Η ελληνική στρατηγική δημιουργεί έντονο προβληματισμό τόσο σε σχέση με την προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων όσο από το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζεται να αποδέχεται ότι η διαχείριση του προσφυγικού εξαρτάται από τον κατευνασμό του Προέδρου Ερντογάν".

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει, πάντως, ότι η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα βασίστηκε επιτυχώς στην αναβάθμιση των σχέσεων που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ εμφανίζεται θετική ως προς την υπερψήφιση στη Βουλή της τροποποιημένης συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις.

Την ίδια στιγμή, η Κουμουνδούρου επισημαίνει την τοποθέτηση Πομπέο στο Ίδρυμα Νιάρχος πως «η επανάσταση Ρέιγκαν-Θάτσερ, η οικονομική πολιτική Τραμπ και Μπολσονάρο…όπως δούλεψε παντού, ξέρουμε ότι θα δουλέψει και εδώ». «Είναι σαφές μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία, ΗΠΑ, Κύπρος, Κυριάκος Μητσοτάκης
SHARE:

24Media Network