Ανανέωση θητείας Στουρνάρα: Μια αναμενόμενη αλλά “ακανθώδης” εξέλιξη

Ανανέωση θητείας Στουρνάρα: Μια αναμενόμενη αλλά “ακανθώδης” εξέλιξη
Ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της ΤτΕ MotionTeam

"Κλειδωμένη" εδώ και καιρό θεωρούνταν η παραμονή του Γιάννη Στουρνάρα, στο τιμόνι της ΤτΕ. Η επιλογή δημιουργεί συνθήκες πόλωσης μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ

Η εξέλιξη της παραμονής του Γιάννη Στουρνάρα στην θέση του διοικητή της ΤτΕ εδώ και καιρό ήταν αναμενόμενη. Μάλιστα η υπόθεση της ανανέωσης της θητείας του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, θεωρείται πώς είχε ουσιαστικά “κλειδώσει” στις 22 Φεβρουαρίου.

Τότε ήταν που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο Έλληνας διοικητής της ΤτΕ ορίζεται Πρόεδρος της Επιτροπής Επιθεώρησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αντικατέστησε μάλιστα τον Έντβαλντ Νόβοτνι πρώην διοικητή της Oesterreichische Nationalbank.

Η θέση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αφού έχει ως αντικείμενο την επίβλεψη των εσωτερικών ελέγχων της ΕΚΤ και τον έλεγχο ακεραιότητας των χρηματοοικονομικών στοιχείων της. Πάντως τίποτε δεν θεωρούνταν δεδομένο λίγο καιρό νωρίτερα.

Προσέγγιση

Θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας, στις 19 Δεκεμβρίου του 2019 όταν επισκέφθηκε το κοινοβούλιο προκειμένου να παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής την ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία, ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους σχετικά με την παράταση της θητείας του είχε δηλώσει πως “ροέχει η εκλογή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας” αφού τότε δεν είχε ανακοινωθεί ακόμη η υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελαροπούλου.

Έως τότε είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντικαταστάτης του Γιάννη Στουρνάρα. Αναφέρθηκαν ονόματα οικονομικών παραγόντων. Ακόμη και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εικασία που δεν αποτιμήθηκε ως σοβαρή από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

Πάντως στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έχουν καταγραφεί και επικριτικές θέσεις για τον Γιάννη Στουρνάρα ιδίως από την λεγόμενη “καραμανλική” πτέρυγα. Παρότι κανένα στέλεχος της Ν.Δ δεν έχει εκφραστεί, δημοσίως, αρνητικά προς το πρόσωπό του. Έχει μάλιστα καταγραφεί και άρθρο της εφημερίδας “ΕΣΤΙΑ” που αποκαλούσε τον Γιάννη Στουρνάρα “διαχειριστή της κρίσης” για την περίοδο των μνημονίων, με αναφορές στην θητεία του τόσο στην κυβέρνηση Παπαδήμου, όσο και στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Το τελευταίο διάστημα ο Γιάννης Στουρνάρας, αν και δεν ήλθε σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σχετικά με το εύρος που μπορεί να έχει η επερχόμενη οικονομική ύψεση, στήριξε κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης. Όπως το αίτημα για την έκδοση ευρω-ομολόγου. Παράλληλα θεωρείται πως συνέβαλλε σε όλες τις θετικές εξελίξεις που υπήρξαν σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα (π.χ ένταξη στο QE) των οποίων την θετική πορεία και σταθερότητα θεωρεί δεδομένα. Επίσης ενστερνίστηκε την κυβερνητική αισιοδοξία για το ξεπέρασμα της κρίσης μέσω της ανάπτυξης. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε στην  Frankfurter Allgemeine Zeitung. Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας επισήμανε πως “η αποφασιστική και πειθαρχημένη κυβέρνηση που ακολουθεί τις συμβουλές των ειδικών μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες και να δημιουργήσει αισιοδοξία. Η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην οικονομική πολιτική μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων”.

Σκωπτική αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Η “ακανθώδης” πλευρά της επιλογής της ανανέωσης της ηγεσίας του Γιάννη Στουρνάρα σχετίζεται με τις συνθήκες πόλωσης που αυτόματα δημιουργεί ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε πολύ μικρό διάστημα μετά την ανακοίνωση της ανανέωσης της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα ήρθε η …σκωπτική απάντηση από την Κουμουνδούρου. “Ευχόμαστε στον κ. Στουρνάρα μία καλή δεύτερη θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδας” ανέφερε το γραγείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πως “τουλάχιστον τώρα που δεν είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, να πέσει μέσα σε κάποια πρόβλεψή του, με πρώτη από όλες αυτή για ύφεση 4% λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Όχι όπως όταν προέβαλλε σθεναρή αντίσταση ενάντια στο σχέδιο για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θέτοντας την πιστοληπτική γραμμή στήριξης ως δήθεν μοναδική λύση. Ούτε όπως όταν πίεζε για περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου που απέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά έτσι όπως τα φέρνει η ζωή, θα ξανασυναντηθούμε αργά η γρήγορα, οπότε θα έχει και πάλι όλο τον χρόνο στη διάθεσή του να υπονομεύει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση”.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει αποτελέσει πολλές φορές “κόκκινο πανί” για τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ κατά καιρούς έχει συγκρουστεί με πολλά στελέχη του, κατά την διάρκεια των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα: Με την Ζωή Κωνσταντοπούλου το 2015, στην συνέχεια με τον υπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη και φυσικά με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολλάκη.

Συνολικά ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρείται από την αξιωματική αντιπολίτευση ένας από τους παράγοντες υπονόμευσης των προσπαθειών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία. Δεν είναι μάλιστα κρυφό ότι ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας αναφέρονταν και στον διοικητή της ΤτΕ, αν όχι κυρίως σε αυτόν, στην περίφημη δήλωση του για τους “αρμούς της εξουσίας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα