Όσα έγιναν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε

Όσα έγιναν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εργασίας, δικαιοσύνης και εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο 216 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 52 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 44, η ΝΔ με 37, το ΚΚΕ με 34, το ΚΙΝ.ΑΛ. με 25 και το ΜέΡΑ25 με 24.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 138 ερωτήσεις, 23 Επίκαιρες ερωτήσεις, 4 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ, 50 Αναφορές και 1 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφου.

Δευτέρα 19.7.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Πως ελέγχεται η εγκατάσταση σταθμών παραγωγής Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε γη υψηλής παραγωγικότητας;

Τριάντα δύο Βουλευτές/τριες της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτουν ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφου προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα και Σπήλιο Λιβανό, αντίστοιχα, αναφορικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Όπως τονίζεται υφίσταται ο κίνδυνος, ο αριθμός των καταλαμβανόμενων εκτάσεων γης υψηλής παραγωγικότητας να υπερβαίνει το όριο που θεσπίστηκε και να βρεθούμε ενώπιον μιας μη αναστρέψιμης άναρχης διασποράς σταθμών παραγωγής ΑΠΕ με συνέπεια την εγκατάλειψη των αγροτικών περιοχών και την ερημοποίηση της υπαίθρου. Με βάση αυτά, ρωτούν τον αριθμό των ήδη εγκατεστημένων και  αδειοδοτημένων σταθμών ΑΠΕ και ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή τα έγγραφα από τα οποία προκύπτει το ποσοστό των αιτήσεων για την χορήγηση προσφορών σύνδεσης, καθώς και ο επίσημος υπολογισμός για το εάν ο αριθμός των αιτήσεων, για τις οποίες έχουν χορηγηθεί δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή, καλύπτουν ή ξεπερνούν το επιτρεπόμενο όριο του 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25Δημιουργία αποτελεσματικού τοίχους προστασίας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

Ο Βουλευτής Ηρακλείου, Γιώργος Λογιάδης, με ερώτησή του προς τα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Τουρισμού, προτείνει μία σειρά από μέτρα, με σκοπό τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, που πλήγησαν λόγω Covid-19. Παραθέτει τις προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επέκτασης των αναστολών εργασίας και βελτιώσεις στο καθεστώς της λήψης του επιδόματος ανεργίας ακόμα και με 50 ένσημα.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Νέα ΔημοκρατίαΔιευθέτηση των επιτυχόντων εκπαιδευτικών του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008

Ο Βουλευτής Λάρισας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, απευθύνεται στην Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το ζήτημα των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 2008, που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της παράλειψης διορισμού τους. Ειδικότερα, υπενθυμίζει πως το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε ότι θα έπρεπε να διορίζεται το 100% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και όχι το 60% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και το 40% από την προϋπηρεσία όπως ίσχυε παλαιότερα, αλλά και παράλληλα ότι κάθε άλλος διορισμός, πλην του ΑΣΕΠ, είναι αναξιοκρατικός και αντισυνταγματικός και ρωτά, μεταξύ άλλων, τις προθέσεις του Υπουργείου αναφορικά με την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 20.7.2021

Κίνημα ΑλλαγήςΧαμηλά ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των καρκινοπαθών ασθενών και μέτρα για την βελτίωση της υγειονομικής τους αντιμετώπισης εν μέσω πανδημίας

Ο Βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, θίγει το ζήτημα του εμβολιασμού των καρκινοπαθών κατά του Covid-19 και καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για την ευάλωτη αυτή ομάδα ασθενών, να διατυπώσει κίνητρα για την ενθάρρυνση του εμβολιασμού τους και να εκπονήσει συνολικό σχεδιασμό, ο οποίος να περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους στην ογκολογική περίθαλψη με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας διαβίωσής τους και του προσδόκιμου ζωής τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 21.7.2021

Κ.Κ.Ε.Διάκριση εις βάρος των γυναικών που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα _ Ελληνική Ακτοφυλακή

Τρεις Βουλευτές του Κ.Κ.Ε., με ερώτησή τους στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επικαλούνται σειρά δημοσιευμάτων που καταδεικνύουν τη διάκριση που υφίστανται οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος έναντι των ανδρών συναδέλφων τους, λόγω της εκ των υστέρων αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας των ανδρών ως χρόνος υπηρεσίας. Σημειώνουν πως το γεγονός αυτό συνιστά διάκριση και συμβάλλει επιβαρυντικά στη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των γυναικών και καλούν την κυβέρνηση να λάβει σχετικά μέτρα με σκοπό τη άρση τέτοιων διακρίσεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25Να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η Βουλεύτρια Ανατολικής Αττικής, Μαρία Απατζίδη, επικαλείται αντιδράσεις της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, για τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και επαναλαμβάνει τη θέση του κόμματός της ότι η ΕΒΕ εκμηδενίζει για τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων την δυνατότητα κοινωνικής κινητικότητας και διαιωνίζει τις κοινωνικές ανισότητες. Με βάση αυτά, ρωτά το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων αν προβεί στην ανάκληση του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ώστε να μην αποκλειστούν από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χιλιάδες νέοι και νέες, ιδιαίτερα τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 22.7.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.ΑΜηδέν ευρώ από την επιδότηση κενής θέσης για τους χώρους θεάματος

Πλήθος Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α υποβάλλουν ερώτηση προς τα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού σχετικά με την οικονομική ενίσχυση θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, χώρων συναυλιών και παραστάσεων που παρέμεναν σε αναστολή λειτουργίας εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα οι χώροι θεάματος δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τη σχετική επιδότηση και ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς, αν προτίθενται να προχωρήσουν στην καταβολή της επιδότησης κενής θέσης προς τους χώρους θεάματος όπως ορίζει η σχετική ΚΥΑ για τους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο 2020.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα