Ανδρουλάκης σε PEGA: Σκάνδαλο παρακολούθησης, σκάνδαλο συγκάλυψης

Ανδρουλάκης σε PEGA: Σκάνδαλο παρακολούθησης, σκάνδαλο συγκάλυψης
screenshot/Ευρωκοινοβούλιο

Ξεκάθαρα πολιτικούς χαρακτήρισε τους λόγους της παρακολούθησής του ο Νίκος Ανδρουλάκης και ζήτησε απο την Επιτροπή που θα έρθει στην Ελλάδα να αναζητήσει όσους δεν κλήθηκαν στην Εξεταστική της Βουλής.

Για “σκάνδαλο παρακολούθησης και συγκάλυψης” έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, λίγες μέρες πριν από την έλευση της επιτροπής στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως δεν γνωρίζει ποιος έχει το Predator στην Ελλάδα, επανέλαβε πως η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα όπως και “γιατί με παρακολουθούσαν”.

“Περιμένουν από το θύμα να πει γιατί τον παρακολουθούσαν και να βρει ποιος έχει το Predator στην Ελλάδα; Η Κυβέρνηση πρέπει να πει γιατί με παρακολουθούσε. Η Κυβέρνηση πρέπει να βρει ποιος έχει το Predator. Ακούω την επίκληση εθνικού λόγου. Ποιοι εθνικοί λόγοι είναι πίσω από ένα δημοσιογράφο που ερευνά ένα σκάνδαλο ή πίσω από έναν πολιτικό που δηλώνει υποψήφιος για την ηγεσία ενός κόμματος;

“Ο μόνος πολιτικός που πήγε στην Εξεταστική της Βουλής ήμουν εγώ, ούτε ο Δημητριάδης, ούτε κανένας υπουργός, τους προστάτευσε η ΝΔ. Όσους προστάτευσε η Νέα Δημοκρατία για να μείνουμε στο σκοτάδι και για να μη μάθουμε την αλήθεια, όταν θα έρθετε στην Αθήνα να ζητήσετε να τους δείτε για να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες”.

“Ο λαός να μάθει με νόμιμο τρόπο την αλήθεια”

Αποδομώντας το κυβερνητικό αφήγημα ότι αρνείται να ενημερωθεί ο Νϊκος Ανδρουλάκης είπε: “Ρωτήσαμε το σημερινό διοικητή της ΕΥΠ στην Εξεταστική Επιτροπή. «Μπορεί να έρθει ο κύριος Ανδρουλάκης να τον ενημερώσετε; Είναι νόμιμο ή παράνομο;» Και απαντά ο κύριος Δεμίρης: «Α, είναι καινοτομία». Διότι προφανέστατα είναι παράνομο να πάω να ενημερωθώ από την ΕΥΠ. Και θα πάω να παρανομήσω για να φύγουν οι ευθύνες από την Κυβέρνηση; Όχι. Με νόμιμο τρόπο θα μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατα την κατάθεσή του είπε επίσης πως “ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους Sunday Times είπε οτι δεν ξέρει τι έχει συμβεί αλλα αυτοί που ήθελαν κάτι το πέτυχαν, να διαρρήξουν τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ. Τελικά ήταν πολιτικός ο λόγος της παρακολούθησης ή εθνικός; Διότι ο Πρωθυπουργός αλλάζει τις απόψεις του σαν τα πουκάμισα. Πως λέει ένας Πρωθυπουργός ότι είναι νόμιμο λάθος, αν δεν ξέρει το λόγο της παρακολούθησης; Και πως απολύει τον πιο στενό του συνεργάτη, τον ανιψιό του, από γραμματέα και τον διοικητή των μυστικών υπηρεσιών αν δεν ξέρει το λόγο της παρακολούθησης;”

” Αυτό που θέλω είναι δικαιοσύνη και διαφάνεια από όλους -και από την Ελληνική Κυβέρνηση και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- γιατί αυτή είναι η θέση μας ως δημοκράτες, ως προοδευτικοί.” συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης τονίζονταν οτι στην Εξεταστική “δεν υπήρχε διάθεση να μάθουμε περισσότερα πράγματα”.

“Ο φάκελος γιατι καταστράφηκε;” αναρωτήθηκε. Για να πάρει παράταση μια παρακολούθηση πρέπει να υπάρχει λόγος. Η ΕΥΠ θα έπρεπε να πει ‘βρήκαμε αυτό’ και γι αυτό δόθηκε η παράταση. Τώρα χωρίς αρχείο, κρύβονται”.

“Στην Ελλάδα υπήρξε ένα πρωτοφανές γεγονός και γίνεται προσπάθεια συμψηφισμού με άλλες κυβερνήσεις. Εμείς δεν θέλουμε να καλύψουμε κανέναν. Ελάτε στη θέση μου, να ξενικάνω μια προσπάθεια να ηγηθώ της παράταξής μας και να μαθαίνω οτι την πιο κρίσιμη περίοδο η κυβέρνηση με παρακολουθεί” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε: “Κανείς δεν είναι υπέράνω του νόμου, αυτοί που είναι υπέυθυνοι, να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη”.

“Διαβολικές συμπτώσεις”

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε πώς εντοπίστηκε στο δικό του κινητό το Predator και έκανε λόγο για “διαβολικές συμπτώσεις που προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποφύγει”.

Πρώτη διαβολική σύμπτωση είναι ότι ο Πρωθυπουργός μετέφερε την ΕΥΠ από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Δεύτερη διαβολική σύμπτωση είναι ότι η απόπειρα του Predator συμπίπτει με την παράνομη παρακολούθηση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μου. Είναι ακριβώς το ίδιο διάστημα. Με διαφορά ελάχιστων ημερών τον Σεπτέμβριο του 2021 . Άρα ουσιαστικά μιλάμε για δύο γεγονότα τα οποία συγχρονίζονται, παρόλο που η κυβέρνηση λέει ότι δεν χρησιμοποιεί το Predator αλλά δεν κάνει και τις κινήσεις που χρειάζονται για να μάθουμε επιτέλους ποιος το χρησιμοποιεί, γιατί δεν είμαι το μόνο κρούσμα.

Ο χρόνος παρακολούθησης από την ΕΥΠ καλύπτει όλη την προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη της ηγεσίας της παράταξής μας. Συνεπώς υπήρχε ισχυρό πολιτικό ενδιαφέρον. Από την αρχή αυτής της περιπέτειας υπήρξαν διάφορες διαρροές. Οι πρώτες υποστήριζαν ότι πρεσβείες τρίτων χωρών ζήτησαν από τη χώρα μου να με παρακολουθήσει και κατονόμαζαν την Ουκρανία και την Αρμενία. Μέσα σε λίγες ώρες απάντησαν οι πρεσβείες των δυο χωρών ότι όλα αυτά είναι fake news και ουδέποτε είχαν αιτηθεί κάτι τέτοιο από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Είναι προφανές για μένα ότι οι λόγοι είναι πολιτικοί. Δε μπορεί να είμαι οκτώ χρόνια ευρωβουλευτής και ποτέ να μη μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο, είτε με το Predator είτε με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και ξαφνικά να με παρακολουθούν μόλις δήλωσα ότι θέλω να είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ”.

“Να αγωνιστούμε για να κατοχυρώσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες”

Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές μέλη της επιτροπής PEGA ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε:

“Θέλουμε να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αξίες; Θέλουμε να ζούμε σε μία Ευρώπη όπου ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της διάκρισης των εξουσιών θα καθορίσει το μέλλον της ή θέλουμε να ζούμε σε μία Ευρώπη που οι χειρότερες πρακτικές, που αξιοποιούν χώρες failed state, θα γίνουν κανονικότητα; Αυτό δεν το δέχομαι ως σοσιαλιστής και πιστεύω ότι πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να κατοχυρώσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες και να μην επιτρέψουμε τα παράνομα αυτά λογισμικά να χρησιμοποιούνται εις βάρος της Δημοκρατίας και εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση. Δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Για μένα είναι ένα ζήτημα Δημοκρατίας και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίσει ένα μέλλον φωτεινό και όχι ένα μέλλον σκοτεινό ενός μεσαίωνα όπου ολιγάρχες ή πολιτικοί θέλοντας να κρατήσουν την εξουσία με νύχια και με δόντια χρησιμοποιούν αυτές τις απαράδεκτες και σκοτεινές πρακτικές”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα