Υποκλοπές: Η PEGA έρχεται στην Ελλάδα – Αναστάτωση με την αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Υποκλοπές: Η PEGA έρχεται στην Ελλάδα – Αναστάτωση με την αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωκοινοβούλιο AP

Το πρόγραμμα είχε συμφωνηθεί από τους εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων στην Επιτροπή Pega, μεταξύ των οποίων και του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος (ΕΛΚ) στο οποίο ανήκει η ΝΔ. Τι αναφέρει στο NEWS 24/7 ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το δεδομένο είναι πως η PEGA, κοινώς η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που εξετάζει την δραστηριότητα κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης στην Ευρώπη, αναμένεται να επισκεφθεί επισήμως τη χώρα μας στις αρχές του Νοεμβρίου ώστε να έχει ακροάσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον Γιάννη Λαβράνο και τον Φέλιξ Μπίτζιο. Τα ονόματά τους έχουν εμπλακεί στην υπόθεση  του Predator, ωστόσο δεν εκλήθησαν στην εξεταστική επιτροπή της ελληνικής Βουλής.

Η αλήθεια είναι πως η πρόθεση της PEGA να επισκεφθεί τη χώρα μας, κατά αναλογία με την Κύπρο, δεν είναι κάτι καινούργιο. Όπως είχε γράψει το NEWS 24/7, η αποστολή της επιτροπής PEGA είχε γίνει ήδη γνωστή από το Politico από τις 17 Αυγούστου, ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και κατά την ακρόαση των Θανάση Κουκάκη, Σταύρου Μαλιχούδη και Ελίζας Τριανταφύλλου στις 8 Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι αναλυτικές ημερομηνίες.

Επίσης, η ίδια η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε ανακοινώσει στις 22 Σεπτεμβρίου πως θα πραγματοποιούσε διερευνητική επίσκεψη στην Ελλάδα στις 2-4 Νοεμβρίου και στην Κύπρο την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να διερευνήσει αναφορές για παράνομη χρήση spyware εναντίον πολιτών, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και μέσων ενημέρωσης.

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης, έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Twitter το ντραφτ του αναλυτικού προγράμματος της επίσκεψης με τα ονόματα που θα κληθούν, το οποίο εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ομόφωνα, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό. Νωρίτερα άλλωστε είχε γίνει γνωστό πως η PEGA έστειλε επιστολή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής προς την διευθύντρια της Europol, ζητώντας την έναρξη ερευνών για τη χρήση παράνομων λογισμικών.

Αφού έγινε γνωστό το αναλυτικό πρόγραμμα της αποστολής στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Pega και μέλος του δεξιού ΕΛΚ, Jeroen Lenaers, αμφισβήτησε τον Δημήτρη Παπαδημούλη, λέγοντας ότι πρόκειται περί προσχεδίου προγράμματος και ότι η αποστολή ενδέχεται να αναθεωρηθεί, αφήνοντας να εννοηθεί πως ίσως “αλλάξουν” τα ονόματα που θα καλέσουν προς κατάθεση.

Σε επικοινωνία του NEWS 24/7 με τον κ. Παπαδημούλη, ο ίδιος μας απάντησε πως ο ίδιος ο Lenaers είναι εκείνος που ως επικεφαλής έστειλε την επιστολή προς το ΕΚ, η οποία άλλωστε φέρει και την υπογραφή του.

Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ακόμη στο NEWS 24/7, πως η έγκριση της αποστολή έγινε τυπικά τη Δευτέρα, ενώ το ντραφτ με τα αναφερόμενα ονόματα ήταν υπογεγραμμένο. Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, ως τώρα ο Lenaers συνέπλεε με τη πλειοψηφία της Επιτροπής και την εισηγήτρια Sophie in ‘t Veld, ωστόσο “τώρα αλλάζει θέση κατόπιν πιέσεων από την Ελλάδα”. Σύμφωνα άλλωστε με πηγές που επικαλείται και το Euractiv, ο ίδιος ο Lenaers φαίνεται πως είχε υπερψηφίσει το σχέδιο της αποστολής για Ελλάδα και Κύπρο, το οποίο και εν συνεχεία υπέγραψε ως επικεφαλής.

Όπως γίνεται κατανοητό, η αντίδραση του δεξιού πολιτικού του ΕΛΚ, προκαλεί ερωτηματικά, καθώς έρχεται σε ένα “timing” κατά το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμη η εξεταστική στην Ελλάδα. Επίσης, είναι παραπάνω από σαφές πως “ενόχλησε” η διαρροή των ονομάτων, που συμπεριλαμβάνουν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις και κατ’ ακολουθία των όποιων πιέσεων, όπως σημείωσε ο ίδιος ο Lenaers. Είναι επίσης προφανές πως εναπόκειται στους ανθρώπους τους οποίους η Επιτροπή καλεί για συνάντηση, αν τελικά θα την αποδεχθούν. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει πολλάκις δηλώσει δημοσίως πως είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί όπου και όποτε χρειαστεί, έτσι μια πιθανή άρνησή του θα τον εξέθετε.

Παρακάτω, η αρχική επιστολή που απέστειλε ο δεξιός ευρωβουλευτής προς την πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Στην επιστολή σημειώνεται: “λαμβανομένων υπόψιν των εκθέσεων σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα, μεταξύ των άλλων και κατά βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αποστολή θα είναι καθοριστικής σημασίας για την άσκηση της εντολής που έχει δοθεί στην Επιτροπή Pega”.

 

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, Jeroen Lenaers, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, αναλυτικά:

“είναι ντροπή που ένας αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μοιράζεται ένα τέτοιο εσωτερικό σχέδιο εγγράφου για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς. Δεν έχουμε καν προσεγγίσει πιθανούς εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης για να μας συναντήσουν κατά τη διάρκεια της αποστολής μας και τώρα που αυτό έχει διαρρεύσει, θα επανεκτιμήσουμε πώς θα προχωρήσουμε στην αποστολή αυτή”.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ωστόσο, πως το πρόγραμμα είχε ήδη εγκριθεί από τους εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων στην Επιτροπή Pega, μεταξύ των οποίων και του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος (ΕΛΚ) στο οποίο ανήκει η ΝΔ. Για να αλλάξει το πρόγραμμα, πρέπει να γίνει νέα αποστολή προς το προεδρείο του ΕΚ και να λάβει νέα έγκριση. Αυτό δε σημαίνει βέβαια, πως τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν κληθεί, δεν μπορούν να αρνηθούν την ακρόασή τους, κάτι που εν προκειμένω, προοικονομείται.

Για fake news του κ. Παπαδημούλη, έκανε λόγο και η ευρωβουλεύτρια της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, επικαλούμενη την ανάρτηση του κ. Jeroen Lenaers.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα