Ανοιχτό για χωρητικότητα γηπέδων και μουσική – “Απόλυτη επιτυχία με τα σχολεία”, λέει ο Οικονόμου

Ανοιχτό για χωρητικότητα γηπέδων και μουσική – “Απόλυτη επιτυχία με τα σχολεία”, λέει ο Οικονόμου
Κόσμος σε κατάστημα εστίασης INTIME

Η συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών της Τετάρτης φαίνεται πως θα κρίνει πολλά σε σχέση με την αύξηση της χωρητικότητας των γηπέδων και την επαναφορά της μουσικής στα μαγαζιά. Ανοιχτή και η τηλεκπαίδευση.

Για τη διαχείριση της πανδημίας σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω έξαρσης της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και για μια ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε ότι είναι πρόωρο το να μιλάμε αυτή την ώρα για οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων, τα οποία αφορούν κατά βάση την εστίαση.

Από την άλλη, και παρά τη καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία κατά το άνοιγμά τους και τη προβληματική διανομή των self test, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε χαρακτηριστικά πως “το άνοιγμα των σχολείων έχει πετύχει, η απόφαση βασίστηκε σε ένα πολύ καλά σταθμισμένο μέτρο και στις αποφάσεις των ειδικών”.

Το επιχείρημα άλλωστε της κυβέρνησης αυτές τις ημέρες, είναι πως λόγω του αυξημένου ελέγχου στα μικρά παιδιά, εντοπίζονται και περισσότερα κρούσματα, παρότι βέβαια το κόστος του ελέγχου αυτού το επωμίζονται κατά κύριο λόγο οι πολίτες. Ακόμη, ερωτήματα εγείρονται γιατί ο αυξημένος έλεγχος testing δεν είχε γίνει και σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, με κυβερνητική φυσικά αρωγή ως προς τη διάθεση των τεστ.

Απαντώντας στη κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε λακωνικά πως “η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά αλλά η πραγματικότητα είναι πως έχουμε πρωτόκολλα που βασίζονται στο αυξημένο τέστινγκ και εξ αιτίας του ελέγχου αυτού, εντοπίστηκαν κρούσματα”.

Για τη πρόοδο των μαθημάτων, απάντησε πως “γίνονται κανονικά και όπου υπάρχουν κενά θα υπάρχουν αντικαταστάσεις με τρίμηνες προσλήψεις και μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς”.

Πρόσθεσε δε, πως “δόθηκε χθες η οδηγία με εντολή πρωθυπουργού και από τις επόμενες μέρες οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα είναι στις τάξεις για να γίνονται οι αναπληρώσεις”.

Οι εκπαιδευτικοί που βγήκαν θετικοί στο self test είναι πάντως 2.500, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα κενά είναι πολύ περισσότερα καθώς αρκετοί είναι και αυτοί που νοσούν. Έτσι το σχέδιο των αναπληρώσεων στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Οικονόμου, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος πολύ άμεσα.

Test στα σχολεία INTIME NEWS

“Τα μέτρα αποδίδουν και οι αρρυθμίες έχουν να κάνουν με τη μεταδοτικότητα της όμικρον που υπάρχει και σε άλλους χώρους”, είπε στη συνέχεια ο ίδιος, ενώ σημείωσε πως “θα έχουμε καθηγητές σε ετοιμότητα για να καλύπτουν ανάγκες όπου χρειαστούν”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε πλέον εντελώς ανοιχτό και το ενδεχόμενο επαναφοράς της τηλεκπαίδευσης, αλλά όπως είπε, μόνο για όπου κρίνεται απολύτως απαραίτητο.

“Πάντοτε υπάρχει διαθέσιμη η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης εκεί που δεν υπάρχει άλλος τρόπος”, ανέφερε για να προσθέσει πως “η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέχρι το 2023 για να γίνει τηλεκπαίδευση όπου χρειαστεί”.

Για τα πρόστιμα που αφορούν ανεμβολίαστους άνω των 60, σημείωσε πως “δεν θα δοθεί καμία παράταση για όσους άνω των 60 πρέπει να εμβολιαστούν και από τις 16 Ιανουαρίου θα αρχίσουν τα πρόστιμα κάθε μήνα”. “Το πρόστιμο δεν είναι στις συντάξεις, είναι διοικητικό”, αποσαφήνισε.

“Ραντεβού για εμβόλιο υπάρχουν πολλά και καλούμε τους πολίτες να εμβολιαστούν, έχουμε ραντεβού για κατ’ οίκον εμβολιασμούς και κλιμάκια για να φτάσουν σε σημεία που θέλουν πολίτες να εμβολιαστούν, όμως δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπεια”, είπε.

Στο τραπέζι υποχρεωτικότητα άνω των 50

Ερωτηθείς για τη διεύρυνση του μέτρου για τους άνω των 50, απάντησε πως “υπάρχει η σκέψη υποχρεωτικότητας για τους άνω των 50, είναι κάτι που εξετάζουμε αυτή την περίοδο, θα αποφασίσουμε πολύ σύντομα αν θα πάμε σε αυτή την κατεύθυνση.Το ηλικιακό κριτήριο για την υποχρεωτικότητα είναι το πιο ουσιαστικό γιατί σε προστατεύει για να μη νοσήσεις βαριά. Αν είχαμε μεγαλύτερα ποσοστά εμβολισμών θα είχαμε λιγότερους στις ΜΕΘ”, ανέφερε.

“Ξέρουμε ότι η Όμικρον έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα και δεν κάνει τόσο βαριές νοσηλείες, ωστόσο παρακολουθούμε την επιστήμη και προσαρμοζόμαστε “, είπε ακόμη ο κ. Οικονόμου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα πάρουμε άμεσα τα νέα χάπια κατά της covid-19, όπως έπραξε η Ιταλία, είπε πως “το υπουργείο υγείας παρακολουθεί στενά τις διεργασίες και όπως συνέβη με τα μονοκλωνικά που σπεύσαμε να τα πάρουμε και αυτή τη στιγμή έχει γίνει διανομή σε πάνω από 50 νομούς της χώρας, όταν θεωρηθεί ασφαλής η χορήγηση και των άλλων φαρμάκων, τότε θα τα πάρουμε και εμείς”.

Πάντως, παρά τις επαναλαμβανόμενες και πρόσφατες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις αποφάσεις των ειδικών, ανέφερε ενδεικτικά πως “η κυβέρνηση δεν κάνει προτάσεις στην επιτροπή των ειδικών αυτή τη περίοδο σε ο,τι αφορά τα μέτρα. Για λίγο ακόμα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και για τα μέτρα αλλά και για τους συμβολισμούς τους”.

Εκτίμησε δε, πως τα μέτρα θα αποφασίζονται και θα επαναπροσαρμόζονται κάθε εβδομάδα.

Σχετικά με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, ανέφερε πως “αύριο θα περιμένουμε τις ανακοινώσεις, δεν αποκλείεται σημειακά να γίνει κάτι, αλλά θα γίνουν όλα σε συζήτηση με την επιτροπή”.

“Πάντοτε οι εισηγήσεις της επιτροπής λαμβάνονται σοβαρά υπόψη”, απάντησε σχετικά με τη χωρητικότητα των γηπέδων και τη μουσική.

Τέλος, απάντησε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Από τη Δευτέρα πάντως υπάρχει η εκτίμηση πως η κυβέρνηση εξετάζει τη μερική χαλάρωση των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ μετά την εκρηκτική άνοδο των κρουσμάτων και λίγο πριν απο την πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται η αύξηση των θεατών στα γήπεδα στο 20% της χωρητικότητας. Υπενθυμίζεται οτι με τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν οι αθλητικοί χώροι και τα γήπεδα λειτουργούν με 10% πληρότητα, με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα.

Στο τραπέζι επίσης βρίσκεται και το θέμα της μουσικής. Αυτό που εξετάζεται ειναι το ενδεχόμενο να επιτραπεί από τις 17 Ιανουαρίου η μουσική σε εστιατόρια και ταβέρνες αλλά τα μέτρα για ωράριο και καθήμενους θα παραμείνουν έως το τέλος του μήνα, δηλαδή θα πάρουν παράταση άλλες δύο εβδομάδες και θα εκτιμηθούν ξανά ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα