Άρση μέτρων: Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες και πότε θα χαλαρώσει το ωράριο 

Άρση μέτρων: Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες και πότε θα χαλαρώσει το ωράριο 
Κόσμος με μάσκες περπατά στο Σύνταγμα Eurokinissi

Τα επόμενα βήματα μετά την επαναλειτουργία της εστίασης με κύριο σταθμό το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαϊου οδηγούν σε ένα καλοκαίρι με μέτρα μεν, αλλά χωρίς ουσιαστικά lockdown.

Η “επιστροφή” της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα αποτέλεσε μία πρώτη ανάσα “κανονικότητας” μετά από έξι μήνες και η άρση μέτρων θα συνεχιστεί με κύριο σταθμό το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, παρόλο που και αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό και οι ειδικοί προβλέπουν ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα βγάλουμε τις μάσκες από το φθινόπωρο.

Με σύμμαχο και τους εμβολιασμούς ωστόσο, το lockdown επί του παρόντος έχει τελειώσει, αλλά ταυτόχρονα η κυβέρνηση ζητά να μην υπάρχει ακόμη εφησυχασμός αφού δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό πάντως, τη Δευτέρα 10 Μαΐου επιστρέφουν στα θρανία και οι μαθητές γυμνασίων και δημοτικών σχολείων.

Και στις 15 Μαΐου όταν θα ανοίξει ο τουρισμός, θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις και θα καταργηθεί και το SMS στο 13033.

Μέχρι τότε όλες οι μετακινήσεις εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, ακόμα και για την επίσκεψη σε καφέ ή εστιατόριο οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13033 με κωδικό 6, ενώ υπάρχει και ο χρονικός περιορισμός των 3 ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 3 Μαΐου διευρύνθηκε κατά μία ώρα το ωράριο μετακίνησης των πολιτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 11 μμ και λήγει στις 5 τα ξημερώματα.

Η κυβέρνηση εξετάζει όμως το ενδεχόμενο εν τω μεταξύ να παραταθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Και από τις 15 Μαΐου να απελευθερωθεί πλήρως το ωράριο και να πάψει η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.

Εισηγείται επίσης να επιτραπεί πριν το άνοιγμα του τουρισμού η κανονική λειτουργία του λιανεμπορίου, δηλαδή χωρίς click away ή click inside, αλλά με SMS μέχρι την κατάργηση του.

Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ για «παιχνίδι» με τα στοιχεία των εμβολιασμών, απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις Μητσοτάκη πως ήδη έχουν εμβολιαστεί τρία εκ πολίτες,

Ειδικότερα από την κυβέρνηση επικαλούνται ότι τα στοιχεία δημοσιοποιούνται με απόλυτη διαφάνεια και είναι προσβάσιμα σε όλους και αναφέρουν συγκεκριμένα ότι:

Μέχρι χθες, Τρίτη 4 Μαΐου, είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα 3.201.212 εμβολιασμοί. Μόνο χθες έγιναν 64.421 εμβόλια. Την α’ δόση του εμβολίου έχουν λάβει 2.214.660 πολίτες, ενώ 986.552 έχουν εμβολιαστεί και με τη β’ δόση.

Βεβαίως επί της ουσίας, η κυβέρνηση επικαλείται τα στοιχεία για τον αριθμό εμβολιασμών και όχι εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις πολιτών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα