Αστυνομική βία: Στο κάδρο και πάλι ο Χρυσοχοΐδης μετά το βίντεο για την επίθεση των ΜΑΤ στο Γαλάτσι

Αστυνομική βία: Στο κάδρο και πάλι ο Χρυσοχοΐδης μετά το βίντεο για την επίθεση των ΜΑΤ στο Γαλάτσι
Απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα που αυτόματα προέκυψαν από την δημοσιοποίηση του βίντεο του News 24/7 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδής Eurokinissi

Αμηχανία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που απέφυγε να σχολιάσει, ενώ το οπτικοακουστικό ντοκουμέντο που δημοσίευσε το NEWS 24/7 διαψεύδει την ανακοίνωση που είχε εκδώσει η ΕΛ.ΑΣ.

Στο «κάδρο» της πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε και πάλι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αυτή την φορά όχι για ένα καινούργιο περιστατικό αστυνομικής βίας, αλλά εξαιτίας του βίντεο που δημοσιοποίησε το NEWS 24/7 για την επίθεση των ΜΑΤ στο Γαλάτσι, την 1η Νοεμβρίου του 2020. Ένα δημοσιογραφικό ντοκουμέντο που εξέθεσε τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ, επιβεβαιώνοντας όχι μόνον το ότι η επίθεση της αστυνομίας με χημικά ήταν απρόκλητη αλλά και ότι πράγματι στο χώρο βρίσκονταν ένα 5χρονο παιδί.

Τεκμηριώθηκε δηλαδή πως οι ισχυρισμοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αντιστοιχούσαν στα πραγματικά γεγονότα. Παρόλα αυτά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επέμεινε τότε και όπως φαίνεται επιμένει και σήμερα στους ίδιους ισχυρισμούς. Αυτός μοιάζει να είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν έκανε κανένα σχόλιο και δεν έδωσε καμία απάντηση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Παρότι σαφώς τίθεται θέμα αξιοπιστίας των ανακοινώσεων υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός προτίμησε αντί να απαντήσει να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Αποφεύγοντας έτσι οποιαδήποτε αναφορά σε όσα δείχνει το οπτικοακουστικό υλικό. Ανάλογη στάση τηρήθηκε και από την Ελληνική Αστυνομία, παρά τις διαρροές που υπήρξαν σχετικά με το ότι το υλικό πρόκειται να παραδοθεί στον Συνήγορο του Πολίτη στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για τα γεγονότα και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

Αυτά ενώ στο βίντεο είναι εμφανές ότι δεν ισχύουν και «καταρρέουν» δύο από τους βασικούς ισχυρισμούς της ΕΛ.ΑΣ:

Πρώτον: Ότι (σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε τον Νοέμβρη του 2020) διαδηλωτές «κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών, ενεργώντας επίθεση σε βάρος τους, με τα κοντάρια που κρατούσαν καθώς και με τραπέζια και καρέκλες από παρακείμενο κατάστημα εστίασης»

Δεύτερον: Πως στο σημείο που πραγματοποιήθηκε η αστυνομική επίθεση δεν υπήρχαν παιδιά. Η αστυνομία υποστήριξε ότι δύο ανήλικα παιδιά βρέθηκαν 2 ώρες αργότερα και ενοχλήθηκαν από τα δακρυγόνα που είχαν πέσει. Ενώ στο βίντεο είναι εμφανής η παρουσία ανήλικου την ώρα της επίθεσης.

Λίγες ημέρες μετά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης το ζήτημα της αστυνομικής βίας βρέθηκε ξανά στην πολιτική ατζέντα Eurokinissi

Πολιτική αντιπαράθεση δίχως κυβερνητικές απαντήσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο η δημοσιοποίηση του βίντεο προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ανακοίνωση εξέδωσε η αξιωματική αντιπολίτευση με δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου στην οποία μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «η κυβέρνηση είναι πολλαπλά εκτεθειμένη. Μόλις προχτές σε ανακοίνωση για το εν λόγω συμβάν δίχως ντροπή κατέληγε «καμία επίθεση λοιπόν, κανένας ψεκασμός σε βάρος πεντάχρονου κ της μητέρας του»».

Επίσης το Μέρα 25 σε ανακοίνωσή του επισήμανε πως «ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, φέρουν ακέραιη την ευθύνη, τόσο για την συμμοριοποίηση της δράσης αυτών των ομάδων της ΕΛ.ΑΣ., όσο και για την επιχειρούμενη φίμωση πολιτών που καταγγέλλουν την δυσλειτουργία του καθεστώτος Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη».

Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές καταγγελίες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αρκέστηκε σε μία λιτή δήλωση εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην. Σε αυτήν σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εκτρέπεται» και πως δεν αντέχει «μια απλή αλήθεια: η Ελλάδα προχωρά με ηπιότητα, καρτερία και σχέδιο. Ο,τι τους λείπει».

Ανταπαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «το βίντεο ντοκουμέντο, που ψεκάζουν μέχρι και πεντάχρονα δεν αφήνει περιθώρια για τις γνωστές υπεκφυγές του.Ο κ. Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη υιοθετούν μέρα με τη μέρα όλες τις ακροδεξιές πρακτικές».

Αν και από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής δεν υπήρξε ανακοίνωση για το θέμα, αξίζει να επισημανθεί πως σε διαδικτυακή καμπάνια της νεολαίας του κόμματος γίνεται λόγος για αστυνομική αυθαιρεσία εκτός ορίων. Όπως σημειώνεται «η αστυνομική αυθαιρεσία στη χώρα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αλλά μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η συγκυρία. Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αναλογία πολιτών και αστυνομικών, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και η ελληνική Κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά εν μέσω πανδημίας να προσλαμβάνει ειδικούς φρουρούς ικανοποιώντας το συντηρητικό της ακροατήριο. Την ίδια στιγμή στη χώρα οι καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας φαίνεται να αυξάνονται κατά 75% συγκριτικά με προηγούμενα έτη».

Ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Eurokinissi

Η “γραμμή Μαξίμου” στην συνέντευξη Μητσοτάκη

Η τακτική πάντως που ακολούθησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προφανώς δεν είναι άσχετη από την βασική πολιτική επιχειρηματολογία για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτή που εκφράστηκε και στην συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Ερωτώμενος για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνήθηκε ότι υφίστανται πολιτικές ευθύνες αλλά ακόμη και το ότι στην Ελλάδα είναι αυξημένα αυτά τα περιστατικά.

Όπως χαρακτηριστικά είπε απαντώντας στην ερώτηση του γιατί καταγράφονται τέτοια φαινόμενα απάντησε πως «ένας λόγος νομίζω ότι είναι η ιδιαίτερη ψυχολογική επιβάρυνση όλων των κοινωνιών. Άρα σε συνθήκες έντασης, χρειάζεται μια σπίθα για να ξεσπάσουν περιστατικά από τη μια και από την άλλη πλευρά. Και συμφωνώ ότι το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Θα έλεγα ότι στον τόπο μας δεν είχαμε τόσο πολλά περιστατικά αστυνομικής βίας. Ενδεχομένως θα μπορούσε να ασκήσει κανείς εύλογη κριτική ότι και αυτά τα λίγα επεισόδια δεν είχαν διερευνηθεί επαρκώς. Είναι κάτι που στη Βουλή δεσμεύτηκα ότι θα αλλάξει. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι στην Ελλάδα είχαμε μάλλον το ανάποδο πρόβλημα: μια συστηματική υποχώρηση του κράτους απέναντι σε φαινόμενα βίας στο όνομα του «δικαιωματισμού» ορισμένων».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα