Αχτσιόγλου: “Ο κύριος Πιερρακάκης θα έπρεπε να διαβάσει λίγο περισσότερη ιστορία”

Διαβάζεται σε 2'
Η Έφη Αχτσιόγλου
Η Έφη Αχτσιόγλου eurokinissi

Επίθεση εξαπέλυσε η Έφη Αχτσιόγλου στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, μετά τις δηλώσεις του στην βουλή αναφορικά με τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Την αντίδραση της εισηγήτριας την Νέας Αριστεράς, Έφης Αχτσιόγλου προκάλεσε μία αποστροφή του λόγου του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη στην Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Διάβαζα ένα βιβλίο χθες βράδυ και έχω την αφορμή τώρα να το αναφέρω, με την καταγωγή του άρθρου 16, η οποία είναι στο Σύνταγμα του 52 και στο –εντός πάρα πολλών εισαγωγικών- «Σύνταγμα» του 1968, δηλαδή της δικτατορίας. Αν δείτε τα Πρακτικά της Βουλής στο 1952 στη συντακτική συζήτηση, αναφέρεται ότι μπαίνει σε κρατικό μονοπώλιο για να μην μπορούν άνθρωποι που έχουν άλλες απόψεις, δηλαδή οι κομμουνιστές ρητά να διδάξουν στα δημόσια πανεπιστήμια”.

Η Έφη Αχτσιόγλου σε ανάρτησή της τόνισε πως οι δηλώσεις του κ. Πιερρακάκη συμβάλλουν στην “απονομιμοποίηση του δημοσίου πανεπιστημίου και στο σχέδιο της κυβέρνησης για ιδιωτικά πανεπιστήμια”.

“Άκουσα σήμερα τον κύριο Πιερρακάκη στη Βουλή να βάλει κατά του άρθρου 16 του Συντάγματος συσχετίζοντας το με την περίοδο της δικτατορίας. Η δήλωση του δεν είναι τυχαία. Εγγράφεται στην προσπάθεια της απονομιμοποίησης του δημοσίου πανεπιστημίου και στο σχέδιο της κυβέρνησης για ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ο κύριος Πιερρακάκης ίσως θα έπρεπε να διαβάσει λίγο περισσότερη ιστορία. Το άρθρο 16 θεσμοθετήθηκε ως μια βασική κατάκτηση της Μεταπολίτευσης που επέτρεψε τον εκδημοκρατισμό του πανεπιστημίου, την ανάπτυξη της δημόσιας δωρεάν παιδείας και τη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαιδεύσης ως μοχλού της αναγέννησης της χώρας.

Ο κύριος Πιερρακάκης έχει μια δουλειά: να συμβάλλει στη νέα εποχή του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Με αύξηση του διδακτικού προσωπικού, ενίσχυση των υποδομών, έγνοια για την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων και μέτρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των φοιτητών και φοιτητριών στη γνώση”, γράφει στην ανάρτησή της η Έφη Αχτσιόγλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα