Χριστούγεννα με κορονοϊό: “Να προστατέψουμε τους μεγαλύτερους από τις πολλές επαφές”, το μήνυμα Πέτσα

Χριστούγεννα με κορονοϊό: “Να προστατέψουμε τους μεγαλύτερους από τις πολλές επαφές”, το μήνυμα Πέτσα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας Eurokinissi

Ο αριθμός θανάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τόνισε ότι όλο το 2020 είναι διαφορετικό και πως “είναι στο χέρι κάθε Έλληνα να γίνει ήρωας”. Κάλεσε τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στο ΕΣΥ, καθώς μόνο 8 έχουν ανταποκριθεί

“Όλο το 2020 είναι αλλιώς”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς από το News 24/7 εάν αυτά τα Χριστούγεννα με κορονοϊό θα είναι διαφορετικά όπως ήταν και το Πάσχα και εστιάζοντας στην τήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια του lockdown και στην αποφυγή των επαφών, ιδίως με τους μεγαλύτερους και τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας.

Ο κ. Πέτσας δεν θέλησε να απαντήσει ευθέως για τα μέτρα που ενδέχεται να ισχύουν τα Χριστούγεννα, όπως απέφυγε και να προεξοφλήσει τι θα γίνει τελικά με την εστίαση, όμως έστειλε ένα σαφές μήνυμα μίας νέας κανονικότητας, ενώ έδωσε έναν ευρύτερο ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο του 2021

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο briefing, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσιάζει σταθερά την μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 που δείχνει σημεία σταθεροποίησης. Ο ιός – όπως επισημαίνουν οι ειδικοί – πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων–30άρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών. “Τώρα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια” τόνισε.

“Πρέπει να προσαρμοστούμε στον πόλεμο” διαμήνυσε επίσης με αφορμή το ερώτημα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και πρόσθεσε: “Επομένως πρέπει να κάνουμε ό,τι μας λένε οι ειδικοί, να προσέχουμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής, να φοράμε τη μάσκα μας, να κρατάμε αποστάσεις όπου είναι εφικτό. Επίσης δεδομένου του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, είναι καλό να προστατεύουμε τους μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους συμπολίτες μας από τις πολλές επαφές”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι: “Είναι στο χέρι του κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα να γίνει ήρωας απλώς τηρώντας τα μέτρα των ειδικών. Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας. Αυτός είναι ο πόλεμος που δίνουμε αυτή τη στιγμή. Ας κάνουμε αυτή τη μικρή θυσία αλλαγής του τρόπου καθημερινότητας μας και του προγραμματισμού των διακοπών μας. Να φτάσουμε με ασφάλεια στη λήξη της πανδημίας. Και η ασφάλεια θα έρθει μόνο όταν θα έχουμε εμβολιάσει ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε μία εκτίμηση χρονοδιαγράμματος ως προς αυτό, με εμβολιασμό υγειονομικών και ευπαθών ομάδων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και των υπόλοιπων πολιτών μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Προειδοποίησε όμως ότι αναμένονται και τις επόμενες ημέρες δυστυχώς αυξημένα επίπεδα θανάτων και σημαντική πίεση στο ΕΣΥ, εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι ταυτόχρονα θα αρχίσουν να μειώνονται τα νέα κρούσματα και τόνισε ότι θα αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία και οι αντοχές του ΕΣΥ πριν λάβει η κυβέρνηση τις αποφάσεις της.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε επίσης ότι η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στην έκκληση της κυβέρνηση να συνδράμουν το ΕΣΥ δεν ήταν η αναμενόμενη. Ανέφερε ότι μόλις οκτώ ιδιώτες ιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας, αριθμός απογοητευτικός όπως τόνισε και κάλεσε εκ νέου τους ιδιώτες ιατρούς να ακούσουν την έκκληση όχι της κυβέρνησης αλλά της κοινωνίας και να συνδράμουν στο σύστημα υγείας απέναντι στον κοινό εχθρό. Χρησιμοποίησε άλλωστε πολλές φορές τη λέξη “πόλεμος” θέλοντας να καταδείξει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα