Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Πιέσεις Κομισιόν στα πολιτικά κόμματα να ψηφίσουν την συμφωνία στη βουλή της πΓΔΜ

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Πιέσεις Κομισιόν στα πολιτικά κόμματα να ψηφίσουν την συμφωνία στη βουλή της πΓΔΜ
H Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι Eurokinissi

Για ευθύνη όλων των πολιτικών φορέων κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που καλεί την γειτονική χώρα να επικυρώσει τη συμφωνία και στο κοινοβούλιο.

Πέρα από τις κομματικές γραμμές καλεί η Κομισιόν τη Βουλή των Σκοπίων να προχωρήσει την εφαρμογή των συνταγματικών αλλαγών που απαιτούνται μετά το δημοψήφισμα, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. «Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών και θεσμικών φορέων να ενεργήσουν στο πλαίσιο των συνταγματικών τους ευθυνών πέρα από τις πολιτικές κομματικές γραμμές», σημειώνουν σε κοινή δήλωσή τους η Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το μέλλον της χώρας τους. Με ειρηνική και δημοκρατική ψηφοφορία, η συντριπτική πλειοψηφία όσων άσκησαν το δικαίωμά τους δήλωσαν ναι στη συμφωνία Πρεσπών σχετικά με το θέμα της ονομασίας και την ευρωπαϊκή πορεία τους.

Το Κοινοβούλιο θα κληθεί τώρα να προχωρήσει στα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας του ονόματος, αποφασίζοντας την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών.

Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για συμφιλίωση στην περιοχή, αλλά και για αποφασιστική μετακίνηση της χώρας προς τα εμπρός στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών και θεσμικών φορέων να ενεργήσουν στο πλαίσιο των συνταγματικών τους ευθυνών πέρα από τις πολιτικές κομματικές γραμμές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει και να συνοδεύει πλήρως τη χώρα, τα θεσμικά της όργανα και όλους τους πολίτες της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα