Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πώς βλέπουν στη ΝΔ την πρωτιά Ανδρουλάκη 

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πώς βλέπουν στη ΝΔ την πρωτιά Ανδρουλάκη 
Κ. Μητσοτάκης Menelaos Myrillas/ SOOC

Στη ΝΔ ελπίζουν ότι θα φαγωθούν μεταξύ τους στις επόμενες εκλογές ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, προσπερνώντας το γεγονός ότι ξεμένουν από πιθανές κυβερνητικές συμμαχίες 

Και στη Νέα Δημοκρατία παρακολουθούσαν χθες με ενδιαφέρον τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, αναλύοντας τα αποτελέσματα και την πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Γαλάζια κομματικά στελέχη υποστήριζαν ότι εάν ο κ.Ανδρουλάκης κερδίσει τελικά στο δεύτερο γύρο την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στο ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριζαν ειδικότερα ότι ο κ.Ανδρουλάκης θα μπορούσε να δημιουργήσει προοπτική… αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ΚΙΝΑΛ ή και ολικής επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ, και επομένως θα έκοβε ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούσαν μάλιστα ότι στις επόμενες εκλογές θα ενδέχετο να ήταν πολύ μικρή η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ, ευελπιστώντας προφανώς ότι αυτό θα απόβαινε προς όφελος της ΝΔ.

Η θεωρία αυτή βεβαίως προσπερνά το γεγονός ότι εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, όπως και μία νίκη του Γιώργου Παπανδρέου, θα στερούσε τη ΝΔ από έναν πιθανό κυβερνητικό εταίρο (αφού ο ευρωβουλευτής έχει έντονο αντιδεξιό λόγο) και άρα από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ακόμη και στις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Υπενθυμίζεται ότι και με το νέο εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ μετά την επιστροφή της στην εξουσία, το πρώτο κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει 37% με 38% για να έχει αυτοδυναμία. Δηλαδή η ΝΔ θα έπρεπε ουσιαστικά να μη χάσει σχεδόν καθόλου σε σχέση με τις εκλογές του 2019, παρά την αναμενόμενη κυβερνητική φθορά.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου είχε μουδιάσει το κυβερνητικό στρατόπεδο, ακριβώς λόγω του κινδύνου να ξεμείνει η ΝΔ από κυβερνητικούς συμμάχους. Στη συνέχεια όμως τα πιο ψύχραιμα και έμπειρα γαλάζια στελέχη εκτιμούσαν ότι επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού στην ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, θα ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο για τη ΝΔ. Και αυτό διότι θα έκοβε ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ, θα έσπρωχνε τους αντι-ΣΥΡΙΖΑ κεντρώους οριστικά στη ΝΔ και θα συσπείρωνε εν γένει την κεντροδεξιά.

Άλλοι βέβαια πίστευαν ότι το καλύτερο σενάριο για τη ΝΔ θα ήταν η εκλογή του Ανδρέα Λοβέρδου, ώστε να υπάρχει ένας πιθανός κυβερνητικός εταίρος αν χρειαστεί. Η στρατηγική πάντως του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αυτοδυναμία, ακόμη και με ενισχυμένη αναλογική και θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους όταν έρθει η ώρα των εκλογών ισχυρή εντολή για συνέχιση της διακυβέρνησης.

Γαλάζια στελέχη πάντως παραδέχονται ότι εάν η πρωτιά Ανδρουλάκη αποτελεί μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα, η μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία αποτελεί μήνυμα και για τη ΝΔ. Σημειωτέον δε ότι εάν γίνουν πρόωρες εκλογές, δηλαδή εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες το Μάιο, αυτό θεωρείται και από τους γαλάζιους ότι θα ενίσχυε το ΚΙΝΑΛ, που λόγω της εσωκομματικής διαδικασίας έχει επανέρθει στην επικαιρότητα.

Βεβαίως ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου και για την τύχη του ΚΙΝΑΛ όταν η σκόνη κατακάτσει…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα