Η αντίστροφη μέτρηση για πρόωρες εκλογές ξεκίνησε, με ορίζοντα τον Μάιο 

Η αντίστροφη μέτρηση για πρόωρες εκλογές ξεκίνησε, με ορίζοντα τον Μάιο 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εκλογική διαδικασία, 2019 Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αν και ο Κ. Μητσοτάκης διέψευσε το ενδεχόμενο εκλογών, η κυβέρνηση προχωρά σε ένα ξεκάθαρα εκλογικό σχεδιασμό με ανώτατο όριο τα τέλη της άνοιξης του 2022

Σε μία άτυπη μακρά προεκλογική περίοδο έχει μπει η χώρα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, καθώς παρά τη διάψευση πρόωρων εκλογών, είναι σαφές ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

Απώτατος χρονικός ορίζοντας θεωρείται ο Μάιος του 2022 για τις πρώτες κάλπες, αφού οι εκλογές θα είναι διπλές λόγω απλής αναλογικής και σε κάθε περίπτωση δεν θα ήταν ιδανικό οι δεύτερες κάλπες να στηθούν μετά τον Ιούνιο. Το καλοκαίρι άλλωστε μπορεί να επιφυλάσσει κινδύνους όπως έγινε εφέτος με τις πυρκαγιές, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα θέλει να προλάβει το ενδεχόμενο επιστροφής σε πιο σφιχτές δημοσιονομικές πολιτικές στην Ευρωζώνη.

Σημειωτέον ότι πολλά από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχουν ορίζοντα εξαμήνου, όπως η επιδότηση προσλήψεων νέων εργαζόμενων, αλλά και τα μέτρα συγκράτησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που αφορούν σε πρώτη φάση το τελευταίο τρίμηνο του 2019 αλλά είναι ανοιχτό να επεκταθούν και το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Όμως και ο προϋπολογισμός του 2022 αναμένεται να περιλαμβάνει νέα θετικά μέτρα, όπως πχ για τον ΕΝΦΙΑ, ώστε η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε ένα εκλογικό έτος με αφήγημα συνέχισης των φοροελαφρύνσεων για να μη χάσει τη μεσαία τάξη. Και βέβαια, θα αναζητήσει χώρο, όσο ακόμη η ΕΕ θα διανύει περίοδο χαλαρότητας λόγω κορονοϊού, ώστε να τάξει περισσότερα πριν τις εκλογές.

Τα εκλογικά σημάδια είναι λοιπόν πολλά. Ενδεικτικό είναι δε ότι μαζί με τον κ. Μητσοτάκη ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός γκουρού της επικοινωνίας Σταν Γκρίνμπεργκ, ο άνθρωπος που είχε αναλάβει την πολιτική στρατηγική των εκλογών του 2019.

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Greenberg Quinlan Rosner Research, είναι ο άνθρωπος που είχε αναλάβει τις προεκλογικές καμπάνιες πολιτικών όπως ο Μπιλ Κλίντον, ο Τονι Μπλερ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Και η παρουσία του αποτέλεσε μία ακόμη ένδειξη του εκλογικού σχεδιασμού του Μαξίμου.

Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ θέλει να εξαντλήσει τα όποια πολιτικά κέρδη από την προβολή των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου.

Το οικονομικό επιτελείο εξειδίκευσε το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την επιδότηση και τις εκπτώσεις προκειμένου να καλυφθούν οι ενδεχόμενες περαιτέρω αυξήσεις στο ρεύμα, τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τους ιδιώτες παρόχους.

Μένει ωστόσο να φανεί η απήχηση του πακέτου της ΔΕΘ, δεδομένου ότι οι πολίτες ανησυχούν ιδιαίτερα για την έκταση των ανατιμήσεων και η κατάσταση στην αγορά εργασίας παραμένει κάθε άλλο παρά ρόδινη, ενώ ούτως ή άλλως η κυβέρνηση “βουλιάζει” στα κοινά μέχρι 34 ετών.

Η κυβέρνηση άλλωστε ετοιμάζεται για νέο γύρο παροχών, καθώς όπως προαναφέρθηκε τα πιο σημαντικά μέτρα έχουν ορίζοντα εξαμήνου και αυτό γίνεται προφανώς αντιληπτό και από τους πολίτες.

Ποντάρει ταυτόχρονα βέβαια στην εκτίμηση ότι το φαινόμενο των αυξήσεων των τιμών θα είναι παροδικό και θα υποχωρήσει από τις αρχές του νέου έτους, γεγονός που θα αφήσει χώρο για περισσότερες κινήσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα