Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ανδρουλάκης vs Παπανδρέου – Σήμερα η ετυμηγορία των πολιτών

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ανδρουλάκης vs Παπανδρέου – Σήμερα η ετυμηγορία των πολιτών
Εικόνα από τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ MotionTeam

Στους 200.000 αναμένεται να ανέλθουν οι πολίτες που θα μετάσχουν στον β' γύρο των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αποφασίζουν σήμερα οι ψηφοφόροι, αφού καλούνται να διαλέξουν στην κάλπη είτε τον Νίκο Ανδρουλάκη, είτε τον Γιώργο Παπανδρέου. Τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους στον πρώτο γύρο της διαδικασίας επιλογής του επικεφαλής του κόμματος από την βάση.

Το τελικό αποτέλεσμα συνιστά αντικειμενικά μία νέα περίοδο για το κόμμα που αποτελεί την 3η κοινοβουλευτική δύναμη της χώρας. Μάλιστα πολλοί θεωρούν πώς το ΚΙΝ.ΑΛ είναι ο κομματικός σχηματισμός θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

Η συμμετοχή και η διαδικασία

Η εκλογική διαδικασία του β’ γύρου που ξεκινά στις 07.00 το πρωί και ολοκληρώνεται το απόγευμα δεν αναμένεται να έχει την ίδια συμμετοχή με αυτή του α’ γύρου. Παρόλα αυτά οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι θα προσέλθουν να ψηφίσουν περί τις 200.000 ψηφοφόροι, ενώ τη προηγούμενη Κυριακή υπήρξε ρεκόρ προσέλευσης με 270.000 πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση όμως στο Κίνημα Αλλαγής επικρατεί ικανοποίηση για την συμμετοχή σε σημείο μάλιστα που θα θεωρείται ως ένας πολιτικός οιωνός για την πολιτική και εκλογική άνοδο, ακόμη και εκτίναξη του Κινήματος Αλλαγής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ (επιτροπή δεοντολογίας) που έχει την ευθύνση των εκλογών στα εκλογικά κέντρα που υπήρχαν και στον πρώτο γύρο μπορούν να προσέλθουν για να ψηφίσουν «μόνο όσοι ψήφισαν στην Εκλογική Διαδικασία της 5/12/21». Ο ψηφοφόρος «καταθέτει υποχρεωτικά το ατομικό του στοιχείο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης), αναζητείται από τον χειριστή tablet στον εκλογικό κατάλογο που διαμορφώθηκε από τους ψηφίσαντες της 5/12/21 και όταν εντοπίζεται, διαπιστεύεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα». Επίσης διευρκινίζεται ότι «οι ψηφοφόροι κατά την εκλογική διαδικασία της 12ης Δεκεμβρίου δεν πληρώνουν κανένα ποσό» σε αντίθεση με τον α’ γύρο που καταβάλλονταν το αντίτιμο των 3 ευρώ.

Ν.Ανδρουλάκης: Με «προίκα» την πρωτιά στον α’ γύρο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να πρωτεύσει στη εκλογική αναμέτρηση. Με βασικό κριτήριο την προτίμηση που έδειξαν στο πρόσωπό του οι ψηφοφόροι στον α’ γύρο. Θυμίζουμε ότι η υποψηφιότητα του συγκέντρωσε λίγο λιγότερο από 100.000 ψήφους (98.431) και ποσοστό 36,88%. Έτσι λοιπόν με 9 ποσοστιαίες μονάδες «μπροστά» από τον δεύτερο προβάλει ως το «φαβορί» της αναμέτρησης. Σε αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί παρά να προστεθεί και η δήλωση στήριξης στον Νίκο Ανδρουλάκη που έκανε ο δεύτερος επιλαχών του α’ γύρου Ανδρέας Λοβέρδος πο συγκέντρωσε το 25,98% των ψηφοφόρων με 69.411 ψήφους. Αξίζει μάλιστα να συνυπολογιστεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ούτως ή άλλως συνιστά μια πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα αφού στην προεκλογική περίοδο στάθηκε μακριά από διλλήματα που σχετίζονταν με τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Ανδρουλάκης Eurokinissi

Η πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη ερμηνεύεται παράλληλα και ως εντολή για την ανανέωση του Κινήματος Αλλαγής. Είναι ο μικρότερος σε ηλικία συγκριτικά τόσο με τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ δεν έχει θητεύσει σε κυβερνητικά αξιώματα αφού έχει διατελέσει γραμματέας του κόμματος και στην συνέχεια ευρωβουλεύτης. Η ανανέωση πάντως είναι και το βασικό πολιτικό σύνθημα της καθόδου του Νίκου Ανδρουλάκη στις εκλογές, παράλληλα με τον στόχο που έχει θέσει για την εκλογική ενίσχυση του ΚΙΝ.ΑΛ και την επαναφορά του σε ρόλο πρωταγωνιστή στην πολιτική σκηνή.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Νίκος Ανδρουλάκης προτίμησε τους χαμηλούς τόνους και την απουσία «επιθετικής» διάθεσης προς τους συνυποψηφίους του. Στοιχείο που φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει αποδοχή στους ψηφοφόρους του κόμματος. Τέλος όπως διαφαίνεται από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής όσο και συνολικά η υποψηφιότητα Ανδρουλάκη μοιάζει αυτή την στιγμή να έχει το «μομέντουμ» και μία ισχυρότατη δυναμική.

Γ.Παπανδρέου: Αναζητά την ανατροπή

Να ανατρέψει τα αριθμητικά δεδομένα που μοιάζουν να είναι εναντίον του, άρα και τα προγνωστικά επιχειρεί με την υποψηφιότητα του ο Γιώργος Παπανδρέου. Η απόφαση του να συμμετάσχει στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής τον ανέδειξε στην πιο πολυσυζητημένη υποψηφιότητα όταν ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία.

Να ανατρέψει τα προγνωστικά θέλει ο Γιώργος Παπανδρέου Eurokinissi

Στον πρώτο γύρο ο πρώην πρωθυπουργός πέτυχε μία αξιοσημείωτη επίδοση με 27,97% και 74.093 ψήφους. Όμως δεν ήταν αρκετή για να του δώσει την πρώτη θέση, την οποία – δεν είναι κρυφό – ότι ευελπιστούσε πώς θα κατακτήσει. Την τελευταία εβδομάδα ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να αλλάξει την τακτική που ακολούθησε στον α’ γύρο οξύνοντας την αντιπαράθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη και γενικά σηκώνοντας του τόνους.

Ως επίδικο του β’ γύρου η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου θεωρεί την πορεία και την φυσιογνωμία του Κινήματος Αλλαγής. Υποστηρίζει ότι ο ίδιος έχει σαφείς θέσεις για την πορεία του χώρου σε αντίθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Επίσης στην ρητορική του περιλαμβάνονται και αναφορές σε εξωθεσμικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά του ΚΙΝ.ΑΛ η οποίες κορυφώθηκαν με τις καταγγελίες που έκανε για προβλήματα διαφάνειας στις εκλογές του πρώτου γύρου, δίχως όμως να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα