Ευχολόγια και συμπάθεια στη συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞ ΝΙΚΟΠΥ ΚΟΤΖΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ  Μ. Cavusoglu(ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ) --ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞ ΝΙΚΟΠΥ ΚΟΤΖΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ Μ. Cavusoglu(ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ) --ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τον οποίο συζήτησαν όλες τις εξελίξεις για το προσφυγικό, χαρακτηρίζοντάς το “παγκόσμιο φαινόμενο”. Τι είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ για τις παραβιάσεις του ελληνικού FIR και τις τουρκικές ΝΟΤΑΜ (Vids)

Την κοινή τους εκτίμηση ότι το προσφυγικό δεν είναι απλά ένα θέμα που αφορά την Ευρώπη αλλά ολόκληρο τον κόσμο εξέφρασαν ο Νίκος Κοτζίας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αμέσως μετά την πολύωρη συνάντηση που είχαν. Ειδικότερα οι δυο άνδρες είπαν ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και μέσω της κρίσης στο προσφυγικό μπορούν να αναζητηθούν και να εντοπισθούν εκείνα τα σημεία στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.

Ο κ. Κοτζιάς είπε χαρακτηριστικά ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι ένας ισχυρός σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, με την Τουρκία και την Ελλάδα να ανταλλάσσουν την κοινή τους εμπειρία όπου με την συνδρομή της ΕΕ να αντιμετωπισθεί το προσφυγικό. “Θέλουμε και πρέπει να σταματήσουν οι πόλεμοι στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη καθώς μόνο έτσι θα χτυπηθεί στην ρίζα του το πρόβλημα” είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Για το Κυπριακό ανέφεερε πως η επίλυσή του θα συμβάλει και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πως σε αυτή τη λύση που θα δοθεί πρέπει και οι δυο κοινότητες να νιώθουν ασφάλεια, ενώ αναφέρθηκε στον τομέα των ενεργειακών, τις επενδύσεις και το εμπόριο.

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να αποφεύγουν δηλώσεις η οποίες “δυναμιτίζουν” τις σχέσεις των δυο κρατών και τις εργασίες των αρμόδιων επιτροπών που προσπαθούν να επιλύσουν τις όποιες διαφορές, ενώ για το Κυπριακό ανέφερε πως τον λόγο έχουν οι δυο κοινότητες οι οποίες πρέπει να καταλήξουν σε μια αποδεκτή και βιώσιμη λύση.

Για το προσφυγικό είπε πως δεν μπορούν μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία να... πληρώνουν  το πρόβλημα, υπογραμμίζοντας ότι  πρέπει να βρεθεί λύση στις μεγάλες ροές που υπάρχουν. “Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα και να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία ώστε να εμβαθύνουμε τις συνεργασίες μας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως η Άγκυρα έχει μια συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και άλλες χώρες της Ε.Ε., ενώ η χώρα του κάνει προετοιμασίες για άλλα σύμφωνα επανεισδοχής.

Για τα αιτήματα επανεισδοχής είπε πως η Τουρκία έχει δεχθεί όλα τα αιτήματα που έχουν γίνει από την Ελλάδα, ενώ σε ερώτηση για τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου αναφέρθηκε σε «νομικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών».

Σε ερώτηση για την έκδοση τουρκικής ΝΟΤΑΜ μετά το τραγικό δυστύχημα με τη συντριβή του ελικοπτέρου στην νήσο Κίναρο, είπε πως «σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας δεν εκμεταλλευόμαστε την ανθρώπινη δυστυχία για πολιτικά οφέλη», ζητώντας «να διακρίνουμε την ανθρώπινη από την πολιτική διάσταση των ζητημάτων».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Τουρκία
SHARE:

24Media Network