Ελληνικό Metoo: Πλατφόρμα για καταγγελίες, μητρώο για δομές, σεξουαλική αγωγή στα σχολεία

Ελληνικό Metoo: Πλατφόρμα για καταγγελίες, μητρώο για δομές, σεξουαλική αγωγή στα σχολεία
Shutterstock

Εγκαινιάζεται μια νέα διαδικτυακή πύλη όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και οι καταγγελίες για κακοποιήσεις - Θεσπίζεται ένα νέο μητρώο για όλους όσοι εργάζονται με παιδιά σε δομές.

Νέο ποινικό κώδικα για “πιο ισχυρές τιμωρίες για να προλάβουμε τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας στο μέλλον” ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, το πρωί της Πέμπτης.

Μεταξύ άλλων θεσπίζεται το metoo.gov.gr για καταγγελίες μέσω chat. Παράλληλα, δημιουργείται ειδικό μητρώο για επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους (σε κατασκηνώσεις κτλ) σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και το Υπ. Δικαιοσύνης.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, έχουν ένα διπλό στόχο: Πρώτον, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος. Αλλά κυρίως να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας. Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Σε ό,τι δε αφορά τους ανήλικους, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, με νέα ηλικιακά όρια. Ενώ συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται πια κατά προτεραιότητα.

Εγκαινιάζεται επίσης μία κεντρική διαδικτυακή πύλη, metoo.gov.gr, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές γύρω από αυτό το θέμα. Αλλά κυρίως θα μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο.

Στο μεταξύ η ιστοσελίδα metoogreece.gr θα ενημερώνει για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής ΄βιας και θα υπάρχουν σχετικά τηλέφωνα επικοινωνίας για καταγγελίες.

Θεσπίζεται ένα ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και με εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής. Για παράδειγμα, προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, εργαζόμενοι σε προσφυγικές δομές. Το μητρώο αυτό το οποίο, το έχουν όλες οι σοβαρές χώρες που θέτουν προϋποθέσεις για όποιον δουλεύει με παιδιά -και προφανώς δεν αφορά στον χώρο της εκπαίδευσης- θα πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την ΕΛ.ΑΣ, τις αστυνομικές αρχές.

Συγκροτείται κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση αλλά κυρίως και για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας. Ενώ σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του ILO, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.

Και, σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ως παράδειγμα ότι πολλές χώρες στον κόσμο έχουν θεσπίσει πολιτικές, τις λεγόμενες «open door». Ένας υφιστάμενος μπαίνει στο γραφείο ενός προϊσταμένου και η πόρτα πρέπει να είναι ανοιχτή, για λόγους ευνόητους. “Δεν είναι δύσκολες παρεμβάσεις αυτές. Είναι παρεμβάσεις που με συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους μπορούμε εύκολα να τις εισάγουμε στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, στον χώρο της εργασίας”, εκτίμησε.

Θεσπίζεται επίσης η δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. “Γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εκτός από τον ιδιωτικό τομέα, στο πειθαρχικό δίκαιο και των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ, των Σωμάτων Ασφαλείας, θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Τέλος, επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία πια, από το Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά. “Γιατί ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται από νωρίς”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το κίνημα “ΜeToo” είναι εφαλτήριο να ενώσουμε την κοινωνία

“Προκαλούν μια νέα καταιγίδα λαϊκισμού που φέρνει την πραγματική συγκάλυψη και τον λαϊκισμό” είπε άλλωστε ο πρωθυπουργός. “Αντί για νέους θεσμούς κινδυνεύουμε από αυτόκλητους τιμωρούς. Την περιπέτεια αυτή η Ελλάδα την έζησε και την πλήρωσε. Δεν πρέπει να την ξαναζήσει με αφορμή ένα θέμα που τελικά αφορά την κάθε οικογένεια της πατρίδας μας. Το οφείλουμε σε κάθε συμπολίτη μας που μπορεί να βρεθεί σε μια αδύναμη θέση”.

Το κίνημα αυτό είναι εφαλτήριο να ενώσουμε την κοινωνία, να την κάνουμε πιο δίκαιη, συνέχισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως “Το #metoo λειτουργεί σαν τομή στον χρόνο. Ο κόσμος της εργασίας και οι κανόνες που τον διέπουν θα αλλάξουν ουσιαστικά εξαιτίας του. Οι φωνές απαιτούν να ακούσουμε και να αλλάξουμε. Να αναγνωρίσουμε ότι υπήρχε και υπάρχει ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι επιτέλους θετικό ότι οι ίδιες οι γυναίκες και οι άντρες που έχουν δεχτεί κακοποιητικές συμπεριφορές αισθάνονται ασφαλείς να μιλήσουν. Αυτή η κυβέρνηση διαμόρφωσε το πλαίσιο ώστε τα θύματα να καταγγείλουν αυτές τις πράξεις”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα