Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Σκοπιανό και επενδύσεις στη “βαλίτσα” Τσίπρα για Νέα Υόρκη

Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Σκοπιανό και επενδύσεις στη “βαλίτσα” Τσίπρα για Νέα Υόρκη
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Η συνάντηση με τον Ερντογάν είναι το πιο ενδιαφέρον ραντεβού στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου μεταβαίνει για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στο πλαίσιο αυτό θα έχει σειρά επαφών για εξωτερική πολιτική και οικονομία.

Τα εθνικά θέματα και η αναζήτηση επενδυτών μετά την έξοδο από το μνημόνιο αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη όπου θα βρίσκεται από σήμερα με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το πιο ενδιαφέρον από τα ραντεβού του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη (όπου τον συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος) είναι αυτό με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύριο Τρίτη.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση τους μετά την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα και ενώ οι προκλήσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται από την πλευρά της Τουρκίας. Επομένως ο πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Πέμπτη και με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες, με τον οποίο θα συνομιλήσει για τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, το προσφυγικό και τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η λύση του Σκοπιανού είναι γνωστό τοις πάσι ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, που επιθυμούν την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, μόλις ολοκληρωθεί η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και από τις δύο χώρες.

Στο Σκοπιανό θα αναφερθεί άλλωστε ο κ. Τσίπρας και κατά τις δύο ομιλίες που θα πραγματοποιήσει στον ΟΗΕ κατά την πενθήμερη παρουσία του στη Νέα Υόρκη: την πρώτη, στη Σύνοδο για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα» και τη δεύτερη στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις μεγάλες προκλήσεις για τη διεθνή κοινότητα το επόμενο διάστημα, με ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία που έχει η προάσπιση των δημοκρατικών αξιών και του διεθνούς δικαίου, αλλά και τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Παράλληλα, θα τονίσει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τον στόχο που είχε αναδείξει κατά την ομιλία του, το 2015 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: να γίνει από μέρος του προβλήματος στην αντιμετώπιση των επάλληλων διεθνών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών προκλήσεων στην οικονομία, τη μετανάστευση και την περιφερειακή σταθερότητα, σε μια δύναμη που πρωταγωνιστεί στην εξεύρεση λύσεων σε αυτές τις προκλήσεις.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι σύμφωνα με πληροφορίες να αναδείξει:

-την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την προστασία των πιο ευάλωτων,

-τις νομοθετικές παρεμβάσεις για διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα σε μια περίοδο που περιστέλλονται διεθνώς,

– την προσπάθεια της Ελλάδας να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με όρους ανθρωπισμού, ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί όσον αφορά στις προσφυγικές ροές,

– τις ελληνικές πρωτοβουλίες για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας και συνανάπτυξης με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορική συμφωνία των Πρεσπών και τις σχέσεις με την Τουρκία,

– τις προτάσεις της χώρας μας για αντιμετώπιση των σύγχρονων διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων.

Προς αναζήτηση επενδυτών με αέρα…. ΔΕΘ

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη όμως δε θα μπορούσε παρά να έχει και ενδιαφέρον αναφορικά με τα ζητήματα της οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η Ελλάδα σταθεροποιεί την οικονομία της και βρίσκει το βηματισμό της εκτός των μνημονίων, έχοντας μάλιστα και μία ουσιαστική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και βιώσιμα δημόσια οικονομικά. Σημειώνουν επίσης ότι η χώρα μας συνεχίζει την ατζέντα των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων σε πολλούς σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης. Και αυτό είναι και το μήνυμα που θέλει να στείλει ο πρωθυπουργός κατά τις επαφές που θα έχει με κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα παρουσιάσει σε στελέχη των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζικών ιδρυμάτων “τα δεδομένα και την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τις δυνατότητες που υπάρχουν πλέον για σταθερή και απρόσκοπτη πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος”, με έμφαση προφανώς στο τελευταίο, που είναι και ο κύριος στόχος της κυβέρνησης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσει ο πρωθυπουργός και στον τομέα των επενδύσεων. Ως προς αυτό θα έχει στις επαφές του στη Νέα Υόρκη ισχυρό επιχείρημα την πρόσφατη ΔΕΘ, στην οποία η τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ και όπου υπήρξε πολυπληθής παρουσία αμερικανικών εταιριών αλλά και κρατικών αξιωματούχων.

“Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έμπρακτα όσον αφορά τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που αναδείχθηκε και από την παρουσία του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ στη ΔΕΘ” εκτιμούν κυβερνητικές πηγές. Και αυτό προφανώς το ενδιαφέρον καθώς και ορισμένα deal που συζητήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να επισημοποιηθεί ή να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, κατά την επίσκεψη στη Νέα Υόρκη. Δεν είναι τυχαίο μεταξύ άλλων ότι τον κ. Τσίπρα συνοδεύει ο κ.Παππάς, ο οποίος στη ΔΕΘ είχε σειρά επαφών με αμερικανικούς κολοσσούς στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Όπως είχε σημειώσει μάλιστα κατά τη ΔΕΘ ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από εταιρείες όπως η Google και το Facebook που δεν έχουν φυσική παρουσία αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Σημειώνεται τέλος ότι το πρόγραμμα συναντήσεων του Πρωθυπουργού, αναμένεται να εμπλουτιστεί τις επόμενες μέρες, πέραν των όσων ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα