Ένας χρόνος χωρίς τη Φώφη Γεννηματά – Το παράδειγμα της ζωής της

Ένας χρόνος χωρίς τη Φώφη Γεννηματά – Το παράδειγμα της ζωής της
Η Φώφη Γεννηματά Nikos Libertas / SOOC

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την ημέρα που η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 57 ετών. Η πολιτική της διαδρομή και η πολυετής, γενναία μάχη της με τον καρκίνο.

Στις 12 Οκτωβρίου η Φώφη Γεννηματά έκανε γνωστό ότι αποσύρεται από την κούρσα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, επικαλούμενη λόγους υγείας. Ήταν ήδη γνωστό ότι η τέως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έδινε ακόμη μια μάχη με τον καρκίνο.

Δήλωνε αισιόδοξη ότι θα κερδίσει και αυτή τη μάχη, ενώ τα μηνύματα υποστήριξης από τον πολιτικό κόσμο αποδείκνυαν ότι, μπροστά στο μεγαλείο του αγαθού της ζωής, δεν χωρούν αντιπαλότητε.

Μερικές ημέρες αργότερα, το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου, κι ενώ η Φώφη Γεννηματά νοσηλευόταν ήδη στον Ευαγγελισμό, γνωστοποιήθηκε ότι η κατάσταση της υγείας της παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση.

Η τραγική είδηση του θανάτου της δεν άργησε να έρθει. Η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή στις 25 Οκτωβρίου, σε ηλικία 57 ετών, σκορπίζοντας θλίψη τόσο στον εγχώριο, όσο και στον διεθνή πολιτικό κόσμο.

Η Φώφη Γεννηματά INTIME NEWS


Η γενναία μάχη της Φώφης Γεννηματά με τον καρκίνο

Η άλλοτε πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, εισήχθη στον Ευαγγελισμό στις 11 Οκτωβρίου, μετά και την κρίση ειλεού, ασθένεια του λεπτού εντέρου η οποία προβλημάτισε ιδιαίτερα τους γιατρούς, ενώ μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις είχε διαπιστωθεί ότι επρόκειτο για υποτροπή της βασικής της νόσου.

Η Φώφη Γεννηματά ήρθε αντιμέτωπη για πρώτη φορά με τον καρκίνο το 2008, καθώς διαγνώστηκε με όγκο στο μαστό. Η ίδια ήταν σχετικά προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο καθώς η ασθένεια της έχει και σημαντικό κληρονομικό υπόβαθρο. Διαγνώστηκε στα 44 της χρόνια, όπως και η μητέρα της.

Η Φώφη Γεννηματά, δίνοντας θάρρος σε όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, έχει μιλήσει συχνά για το θέμα της υγείας της, όπως και στις προσπάθειες που έκανε για την απόκτηση του πρώτου της παιδιού.

Μάλιστα, σε συνέντευξή της είχε μιλήσει χωρίς φόβο για τον καρκίνο υπενθυμίζοντας ότι η νόσος αυτή πριν αρκετά χρόνια της στέρησε τους δύο γονείς της.

Η Φώφη Γεννηματά μαζί με τον πατέρα της, Γιώργο

Έχοντας στο νου της ότι ήταν ιδιαίτερα πιθανό να έχει κληρονομήσει τη σχετική προδιάθεση, όταν νόσησε μπόρεσε αρκετά γρήγορα να τον αντιμετωπίσει με επιτυχία. Όπως ανέφερε η ίδια, “διαγνώστηκε Σάββατο, χειρουργήθηκε Δευτέρα” και μια εβδομάδα αργότερα ήταν και πάλι ενεργή.

Η ίδια δεν σταμάτησε να εκφράζεται με δυναμισμό και να αναφέρει ότι “έχω μάθει να ζω την κάθε στιγμή, να χαίρομαι την οικογένειά μου, τους φίλους μου, να μην φοβάμαι να εκφράσω τα συναισθήματά μου και να δίνω ταυτόχρονα μάχες”.

Από την ΠΑΣΠ στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Ηδη από το 2000, σε ηλικία 36 ετών, η Φώφη Γεννηματά ήταν βουλευτής του (πανίσχυρου) τότε ΠΑΣΟΚ ενώ το 2002 ανέλαβε την βαριά ευθύνη να εκπροσωπήσει το κόμμα στις περιφερειακές εκλογές ως υποψήφια υπερνομάρχης. Τα κατάφερε το 2002, τα ξανακατάφερε το 2006 αλλά το 2007 παραιτήθηκε για να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή από την οποία δεν έφυγε πια ποτέ.

H Φώφη Γεννηματά την εποχή που ήταν υπερνομάρχης Αττικής

Υφυπουργός Υγείας και Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας στις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και εν συνεχεία Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι και στις 25 Ιουνίου του 2013 όταν και ανέλαβε τον τελευταίο της υπουργικό θώκο, αυτή της Αναπληρώτριας Υπουργού Αμυνας στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Διεκδίκησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο και την πήρε με 51,7% διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στις 12 Νοεμβρίου εκλέχθηκε πρόεδρος του νεοσύστατου φορέα της κεντροαριστεράς επικρατώντας του Νίκου Ανδρουλάκη και στις 28 Νοεμβρίου το όνομα του φορέα κλείδωσε ως Κίνημα Αλλαγής.

Στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 το ΚΙΝΑΛ απέσπασε 8,1% και 22 έδρες διπλασιάζοντας τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2015.

Φώφη Γεννηματά: “Έτσι θα ήθελα να με θυμούνται”

Σε παλαιότερη εκ βαθέων συνέντευξή της στο Star, η Φώφη Γεννηματά απάντησε στην ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα ήθελε να τη θυμούνται όταν θα φύγει από τη ζωή.

“Θα ήθελα να θυμούνται αυτά που έχω κάνει, θα ήθελα να υπάρχει ο χώρος μας πιο δυνατός απ’ ότι τον παρέλαβα και θα ήθελα να μπορώ να κοιτάζω και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και τους Έλληνες πολίτες στα μάτια, να κοιτάζω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και να ξέρω ότι αυτούς υπηρέτησα”, είχε δηλώσει.

Η Φώφη Γεννηματά ήταν πολλά παραπάνω από πολιτικός. Οι προσωπικές της μάχες στάθηκαν αρωγός για την ευαισθητοποίηση του κόσμου στην πρόληψη του καρκίνου και η παρακαταθήκη της μένει ακόμη ζωντανή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα