Επιχείρηση 'Σούπερ Μάριο' για την κυβέρνηση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ (ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ (ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI G4PHOTOS

Το θέμα της ρευστότητας πιέζει και η κυβέρνηση πλέον κινείται σε διττή κατεύθυνση δίνοντας έναν αγώνα δρόμου. Από τη μια πραγματοποιεί μπαράζ επαφών σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και από την άλλη σχεδιάζει τα βήματα της διαπραγμάτευσης μέχρι την επόμενη Δευτέρα στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ, που σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο πλαίσιο της συμφωνίας πακέτο που «βλέπει» πλέον η κυβέρνηση. Και μπορεί οι πληροφορίες να βγαίνουν με το σταγονόμετρο, όμως είναι οφθαλμοφανές πως εν μέσω των αναφορών πως η στάση του ΔΝΤ είναι άκαμπτη σε θέματα όπως ασφαλιστικό και εργασιακό, η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από αυτά τα θέματα.

Και όλα αυτά την ώρα που οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι ο Πολ Τόμσεν ζητά «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους, καθώς προέβλεπε ότι στον προϋπολογισμό του 2015 υπάρχει τρύπα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία πακέτο το πρώτο 20ημερο του μήνα είναι πλέον το ζητούμενο για την Ελληνική πλευρά, προσβλέποντας όμως να παρακαμφθούν τα δυο βασικά θέματα «αγκάθια» για αργότερα. Κυβερνητικός αξιωματούχος τόνιζε πως για το  ασφαλιστικό και το εργασιακό θα μπορούσε να γίνει ένας οδικός χάρτης έτσι ώστε να επιλυθούν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάποιων μηνών.

«Δεν μπορούμε να λύσουμε το ασφαλιστικό μέσα σε ένα 20ημέρο», τόνιζε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, συμπληρώνοντας πως «ο Ιούνιος πλέον είναι κοντά και αυτά τα θέματα χρειάζονται μελέτες και πολλή δουλειά»

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η συμφωνία πακέτο που επιδιώκει η Ελληνικό πλευρά προσβλέπει στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2017.

Η συμφωνία πακέτο όμως, μέσα στο σημερινό ασφυκτικό πλαίσιο μπορεί να προωθηθεί μόνο κάτω από μια προϋπόθεση: Να υπάρξει άμεσα σύγκλιση στα θέματα των μεταρρυθμίσεων που αυτή τη στιγμή συζητούν οι θεσμοί, προκειμένου η ΕΚΤ να ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης.

Οι ενέσεις ρευστότητας που ζητά η Ελληνική πλευρά θα είναι και το βασικό αντικείμενο της συνάντησης του Γιάννη Δραγασάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου σήμερα με τον Μάριο Ντράγκι, καθώς και να αποτραπεί ένα μεγαλύτερο κούρεμα από αυτό που επιβάλλεται στα ελληνικά ομόλογα.

Την ίδια στιγμή θέλοντας να προλάβει την μίνι περιοδεία του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Γιάννης Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Πιέρ Μοσχοβισί.

Η Ελληνική πλευρά δείχνει να θέλει να προλάβει τις εξελίξεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με τις συναντήσεις κορυφής να τις συνεχίζει μέσω τηλεφώνου και ο πρωθυπουργός.

Η Αθήνα ευελπιστεί μέχρι την Τετάρτη οι θεσμοί να δώσουν ένα θετικό σήμα και το αργότερο μέχρι την Παρασκευή να συνεδριάσει εκτάκτως το Euroworking Group. Τελευταίος σταθμός αυτής της φάσης θα είναι το τακτικό Eurogroup  της Δευτέρας που ελπίζουν να συντάξει μια θετική δήλωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Οι επόμενες ημέρες σε αριθμούς

Οι υποχρεώσεις του Ελληνικού δημόσιου για όλο τον Μάιο φτάνουν τα 5 δις. ευρώ και είναι ο μεγάλος σκόπελος που καλείται να ξεπεράσει η Ελληνική πλευρά.

- 6 Μαΐου πρέπει να αποπληρωθούν 190 εκατ. € τόκοι στο ΔΝΤ

- 8 Μαΐου θα πρέπει να υπάρξει ανανέωση 1,4 δισ. € εντόκων γραμματίων

- 12 Μαΐου πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ η δόση ύψους 750 εκατ.  €

- 13 Μαΐου 500 εκατ. € σε μισθούς

- 28-29 Μαΐου 1,1 δις. € για μισθούς

                       900 εκατ. € για συντάξεις ιδιωτικού τομέα

                        400 εκατ. € για τόκους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ημέρα της κρίσης για τη ρευστότητα. Τι θα ζητήσουν από τον Ντράγκι Δραγασάκης, Τσακαλώτος

SHARE:

24Media Network