Ευρωκοινοβούλιο: Κορύφωση της Ολομέλειας στην “ώρα της κρίσης” – Όσα είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ευρωκοινοβούλιο: Κορύφωση της Ολομέλειας στην “ώρα της κρίσης” – Όσα είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
AP

Πανδημία, Κλιματική Αλλαγή, Αφγανιστάν, άμυνα, Σχέδιο Ανάκαμψης και επιμέρους ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η έμφυλη βία και η ελευθερία της έκφρασης στα Μέσα Ενημέρωσης.

Η ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το πρωί της Τετάρτης (10π.μ. ώρα Ελλάδας) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμανε και την κορύφωση της Ολομέλειας, αποτελώντας το “μεγάλο γεγονός” της Συνόδου μαζί και έναν σημειολογικό πυρήνα της ενωσιακής αποτίμησης και πολιτικής για τις κρίσεις που προηγήθηκαν και αυτές που έπονται.

Μόνο η εικόνα στην αίθουσα της Ολομέλειας εξηγούσε την ειδική βαρύτητα που είχε η έλευση και η ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κατάσταση της Ένωσης. Περισσότεροι ευρωβουλευτές, σαφώς περισσότεροι δημοσιογράφοι, μεγαλύτερη “ζωντάνια” και κινητικότητα στους διαδρόμους του ΕΚ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, εισήλθε στην αίθουσα και, για μία ακριβώς ώρα, ανέλυσε όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν, απασχολούν και θα απασχολήσουν την ΕΕ. Πανδημία και εμβολιασμοί, Αφγανιστάν και προσφυγικό, άμυνα και κυβερνοεπιθέσεις, εξωτερική πολιτική και συνεργασία με ξένες δυνάμεις (ειδικά τις ΗΠΑ), Κλιματική Αλλαγή και Κλιματική Δικαιοσύνη, έμφυλη βία και ελευθερία του Τύπου. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χειροκροτήθηκε πολλές φορές από τους Ευρωβουλευτές, αποσπώντας ένα παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος της ομιλίας της, για την οποία επεφύλασσε και μία συμβολική κίνηση με την επίτιμη προσκεκλημένη (της Ούρσουλα) Μπεμπέ Βιο, την Ιταλίδα Παραολυμπιονίκη που παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην ξιφασκία και απεικονίζει όπως η ίδια η πρόεδρος της Επιτροπής είπε, την “ψυχή της Ευρώπης”.

“Δεν πρέπει να καταλήξουμε σε πανδημία μη εμβολιασμένων”

“Είναι πολλοί που νιώθουν ότι η ζωή τους έχει μπει σε παύση ενώ ο κόσμος κινείται σε fast forward. Μπορέσαμε να σταθούμε από κοινού ώστε όλοι στην Ευρώπη να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο. Στη βαθύτερη κρίση πρέπει να είμαστε μαζί με το NextGenEU. Στην πλανητική κρίση πρέπει πάλι να είμαστε όλοι μαζί με την Πράσινη Συμφωνία. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι που μιλήσαμε σαν μια Ευρώπη. Οι καιροί του κορονοϊού δεν τελείωσαν ακόμα. Όταν κανείς δοκιμάζεται, η ψυχή του λάμπει και τα καταφέρνει. Η Ευρώπη θα περάσει τη δοκιμασία. Θα πρέπει να εμπνευστούμε από τους τους νέους της Ευρώπης. Η νεότητά μας έδωσε νόημα στην αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση. Οι νέοι αισθάνονται ευθύνη απέναντι στον πλανήτη, φοβούνται για το μέλλον αλλά θέλουν να το κάνουν καλύτερο. Η Ένωση πρέπει να μοιάσει στην επόμενη γενιά, να είναι προβληματισμένη, ευαισθητοποιημένη και αλληλέγγυα.

Η Ευρώπη ηγείται στα εμβόλια. Είμαστε οι μόνοι που έχουν μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο πάνω από 700 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ και άλλα τόσα στον υπόλοιπο κόσμο, σε πάνω από 130 χώρες. Το 70% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Τα πράγματα έγιναν σωστά γιατί ενεργήσαμε με τον ευρωπαϊκό τρόπο.

Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην μετατραπεί η πανδημία σε πανδημία μη εμβολιασμένων.

Άλλη προτεραιότητά μας είναι η προετοιμασία απέναντι σε μελλοντικές πανδημίες. Έχουν εκδοθεί πάνω από 400 εκατομμύρια ψηφιακά πιστοποιητικά. Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ ξεπέρασε την Κίνα και τις ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο, αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή. Με το NextGenEU θα επενδύσουμε σε βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη αλλά και στη μακροπρόθεσμη ευημερία. Στόχος να οικοδομηθεί συναίνεση για το πώς θα προχωρήσουμε πολύ πριν το 2023″.

“Κοινωνικό Ταμείο για το κλίμα”

Πρέπει να πιστέψουμε τους επιστήμονες, το βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια. Αφού η Κλιματική Αλλαγή οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα κάτι μπορούμε να κάνουμε. Αλλαγές γίνονται: Περισσότερα ηλεκτρικά, παρά diesel αυτοκίνητα στη Γερμανία. Ηλεκτρικά λεωφορεία.

Θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον 55% μείωση των εκπομπών μας ως το 2030. Ο στόχος έγινε δεσμευτικός με την ψήφιση του κλιματικού νόμου. Φέτος οι στόχοι έγιναν συγκεκριμένες νομοθετικές δεσμεύσεις. Δύσκολες δεσμεύσεις. Πιο ευφυή αυτοκίνητα, πιο καθαρά αεροπλάνα. Οι φιλοδοξίες για το κλίμα πρέπει να συνοδεύονται από κοινωνικές φιλοδοξίες. Θα υπάρξει νέο ταμείο για το κλίμα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική φτώχεια. Ήδη, 34 εκατομμύρια Ευρωπαίοι υποφέρουν από τέτοιου είδους φτώχεια. Θα υλοποιήσουμε ένα πακέτο για να πετύχουμε και τους στόχους μας. Είμαι περήφανη να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διπλασιάσει την εξωτερική της για την βιοποικιλότητα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της. Οι μεγάλες οικονομίες, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία κά, έχουν τις δικές τους φιλοδοξίες για το κλίμα. Καλό αυτό, όμως πρέπει να υποστηριχθούν από συγκεκριμένα σχέδια. Έχουμε όλοι ευθύνες. Θέλουμε η Κίνα να μας πει πώς θα πετύχει τον στόχο αυτό. Ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι σήμερα, δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή. Όμως θα πρέπει να υπάρξει διεθνής κινητοποίηση. Οι δεσμεύσεις για το 2030 δεν αρκούν για να πετύχουμε το στόχο του 1,5 βαθμό. Η Κίνα πρέπει να πει πώς θα πετύχει τους στόχους. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν χρέος απέναντι στις πιο ευάλωτες.

“Το 2022 να είναι η χρονιά των νέων”

Η Ένωσή μας πρέπει να έχει μία ψυχή. Ένα όραμα που κάτι σημαίνει για τους νέους ανθρώπους. Γι αυτό το λόγο προτείνουμε το 2022 να είναι το έτος της Ευρωπαϊκής νεολαίας. Ας είναι μία χρονιά για τους νέους, οι οποίοι έκαναν τόσα πολλά για τους άλλους. Οι νέοι θα δρομολογήσουν μία συζήτηση για τη δική τους Ευρώπη. Θα είναι η δική τους Διάσκεψη. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να επιδιώκει την υλοποίηση των στόχων που θα προκύψουν από τη Διάσκεψη αυτή. Έχουμε μπροστά μας μία γενιά με συνείδηση. Μας καλούν να προχωρήσουμε εμπρός ταχύτερα για να αντιμετωπίσουμε την Αλλαγή του Κλίματος. Αν δεν πιστέψουμε τους επιστήμονες, πού πηγαίνουμε, το IPCC δημοσίευσε τα επιστημονικά συμπεράσματα και αυτή η έκθεση δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

AP

“Άλλα 100 εκ. ευρώ για το Αφγανιστάν”

“Θέλω να είμαστε ξεκάθαροι. Είμαστε στο πλευρό των Αφγανών. Είμαστε δίπλα στις γυναίκες και τα παιδιά, τους δικηγόρους, δημοσιογράφους και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδίως για τις γυναίκες δικαστές που πρέπει να κρυφτούν αυτή τη στιγμή γιατί ξέφυγαν αυτοί που φυλάκισαν. Θα συντονίσουμε όλες μας τις προσπάθειες για να μπορέσουν να βρεθούν σε συνθήκες ασφάλειες. Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλους τους Αφγανούς και στη χώρα και στις γειτονικές χώρες. Θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί. Θα αυξήσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια με 100 εκατομμύρια ευρώ και αυτό θα είναι μέρος μιας ευρύτερης στήριξης για το Αφγανιστάν. Τα γεγονότα όπως ξετυλίγονται στο Αφγανιστάν προκαλούν δυσάρεστα προβλήματα, επώδυνα. Θα φροντίσουμε τους διπλωμάτες, τους στρατιώτες, γιατί πραγματικά εκεί αφιέρωσαν τη ζωή τους για τον κοινό μας αγώνα. Η προσφορά τους δεν θα ξεχαστεί, πρέπει να σκεφτούμε πώς η αποστολή έληξε τόσο βίαια. Υπάρχουν πολλές δυσάρεστες ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσουν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Σε καμία περίπτωση στα θέματα άμυνας και ασφάλειας η λιγότερη συνεργασία είναι η απάντηση.”

“Να ενδυναμώσουμε την άμυνά μας”

“Θα πρέπει να λύσουμε τα ζητήματα και να έχουμε μία κοινή αποστολή με το ΝΑΤΟ. Θα συζητήσουμε με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ. Η Ευρώπη μπορεί να είναι σε θέση να κάνει περισσότερα και μόνη της. Αν θέλουμε να κάνουμε περισσότερο πρέπει πρώτα να το αιτιολογήσουμε. Η Ευρώπη ξέρει καλά ότι αν μια κρίση στο εξωτερικό δεν ξεπεραστεί, αυτή θα φτάσει και στο σπίτι σου. Η φύση των απειλών που αντιμετωπίζουμε είναι διαρκώς μεταβαλλόμενες. Βλέπουμε ότι η τεχνολογία πραγματικά εξουδετερώνει τις διαφορές μεταξύ κρατών. Δεν χρειάζονται πύραυλοι ή άλλα μέσα για να πλήξουν άλλα μέσα. Μπορούν να πληγούν οι διοικητικές υπηρεσίες σε ένα νοσοκομείο με κυβερνοεπιθέσεις, με λάπτοπ ή ένα έξυπνο κινητό. Θα υπάρξουν αποστολές όπου το ΝΑΤΟ ή ο ΟΗΕ δεν θα παραστούν. Όμως η Ευρώπη θα πρέπει να είναι εκεί. Οι στρατιώτες μας εργάζονται δίπλα σε γιατρούς, δικηγόρους, ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθηγητές δασκάλους. Έχουμε ιστορία στο να οικοδομούμε και να προστατεύουμε την ειρήνη.

Τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να δημιουργούμε ένα οικοσύστημα ευρωπαϊκής άμυνας. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν πολλές συζητήσεις για τις δυνατότητές μας. Πρέπει να ιδρυθεί ένα ίδρυμα για συλλογική λήψη αποφάσεων. Πρέπει τα κράτη-μέλη να μοιράζονται τις πληροφορίες τους. Πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών. Να συνδυάσουμε γνώση από το διάστημα μέχρι τους εκπαιδευτές αστυνομικών. Αυτή τη στιγμή έχουμε τη γνώση αλλά είναι διάσπαρτη. Έχουμε τις πληροφορίες αλλά είναι κατακερματισμένες. Γι’ αυτό η ΕΕ θα πρέπει να σχεδιάσει ένα κέντρο κοινής ετοιμότητας για τις διάφορες καταστάσεις που προκύπτουν.. Για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και καλά πληροφορημένοι. Γι’ αυτό ήδη επενδύουμε σε κοινές ευρωπαϊκές πλατφόρμες για τα μαχητικά αεροσκάφη ή τα μη επανδρωμένα. Θα πρέπει να σκεφτούμε έναν ΦΠΑ για κάποιον που αγοράζει αμυντικό εξοπλισμό. Αυτό θα μειώσει την εξάρτησή μας από τρίτους. Επίσης, δεν μπορούμε να μιλάμε για άμυνα χωρίς να μιλάμε για τον κυβερνοχώρο. Αν τα πάντα είναι αλληλένδετα, α πάντα μπορεί και να πληγούν. Πρέπει να συνδυάσουμε τις δυνάμεις μας. Δεν θα πρέπει απλώς να μας ικανοποιήσει η αναχαίτιση μίας επίθεσης. Θα πρέπει εδώ και τώρα στην Ευρώπη η κυβερνοάμυνα να αναπτυχθεί. Να υιοθετήσουμε μία νομοθεσία ως μία πράξη κυβερνοανθεκτικότητας. Θα πρέπει να έχουμε κοινή αντιμετώπιση για τις απειλές. Επί γαλλικής προεδρίας, ο πρόεδρος Μακρόν και εγώ θα φροντίσουμε να οργανώσουμε Σύνοδο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα. Είναι στιγμή η Ευρώπη να πάει στο επόμενο επίπεδο”.

“Θα συνεργαστούμε καλύτερα με τις ΗΠΑ”

Θα εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με τους κοντινότερους συμμάχους μας. Θα συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πάντα ήταν ισχυρότεροι όταν συνεργάζονταν. Το ίδιο ισχύει και για τα Βαλκάνια. Πριν το τέλος του μήνα θα ταξιδέψω στην περιοχή αυτή για να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα δέσμευσης της Ευρώπης για τη διαδικασία ένταξης. Γι’ αυτό με το 1/3 του ΑΕΠ θα φροντίσουμε να δώσουμε απαντήσεις στην κατεύθυνση αυτή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τις πτυχές της σχέσης μας μ την Τουρκία. Αν η Ευρώπη πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής στη διεθνή σφαίρα θα πρέπει να επικεντρωθεί και στη νέα γενιά εταιρικών σχέσεων. Πρέπει να φροντίσουμε τα απολυταρχικά καθεστώτα να μην εκμεταλλευτούν τη στρατηγική μας. Θα εμβαθύνουμε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και θα προσφέρουμε κι άλλη ψηφιακή ενίσχυση. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα πάντα κινούνται γύρω από την οικονομία. Θα πρέπει να παρουσιάσουμε τη νέα μας στρατηγική συνδεσιμότητας που λέγεται Παγκόσμια Πύλη. Οι Πύλες θα δημιουργηθούν στις σχέσεις μας με τρίτες χώρες. Θέλουμε να επενδύσουμε στις υποδομές. Θα επικεντρωθούμε στην προσέγγιση με γνώμονα τις αξίες. Στη διαφάνεια και την ποιότητα των σχέσεών μας. Θέλουμε να γίνουμε με την στρατηγική μας αναγνωρίσιμοι σε όλο τον κόσμο. Το εμπόριο ανά τον κόσμο είναι σημαντικό. Το διεθνές εμπόριο είναι επίσης αναγκαίο. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει ποτέ εις βάρος της αξιοπρέπειας και ελευθερίας των ανθρώπων σήμερα. Περίπου 25 εκ. άνθρωποι στον κόσμο απειλούνται ή εξαναγκάζονται σε εργασία.

Δεν μπορούμε ένα δεχτούμε την εξαναγκαστική εργασία. Θέλουμε να απαγορευτούν τα προϊόντα που είναι αποτέλεσμα καταναγκαστικής εργασίας και κυκλοφορούν στις αγορές μας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούμε να τα παρακάμπτουμε. Οι άνθρωποι δεν είναι νομίσματα. Δείτε τι έγινε με τη Λευκορωσία. Οι άνθρωποι έγιναν εργαλεία για την πολιτική τους. Η ΕΕ δεν μπορεί να το ανεχτεί αυτό. Παρόμοια περιστατικά βλέπουμε σε Λιθουανία, Πολωνία και άλλες χώρες. Αν δεν βρούμε κοινό έδαφος για το πώς θα διαχειριστούμε τη μετανάστευση, οι αντίπαλοί μας θα συνεχίσουν να μας στοχοποιούν. Οι έμποροι και διακινητές ανθρώπων ταυτόχρονα συνεχίζουν το θανάσιμο έργο τους. Κάθε χώρα χρειάζεται ένα μεταναστευτικό σύστημα. Το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο μας δίνει όλα τα στοιχεία και μπορεί να φέρει αποτέλεσμα για όλα τα κράτη-μέλη και όλες τις καταστάσεις. Μέσα στο διάστημα που η Κομισιόν έχει υποβάλει την πρόταση για το σύμφωνο, η πρόοδος είναι επώδυνα βραδεία. Θα πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους τα κράτη-μέλη και να υπάρχει εμπιστοσύνη πως η Ευρώπη θα παραμείνει πιστοί δίπλα στους ευάλωτους ανθρώπους. Είμαι πεπεισμένη ότι υπάρχει τρόπος η Ευρώπη να οικονομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά στη μετανάστευση. Οι κοινωνίες βασίζονται στη δημοκρατία και τις αξίες. Αυτά είναι σταθερά θεμέλια. Αυτό ακριβώς είναι που κληρονομήσαμε και από τους προγόνους μας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτές τις αξίες ακολουθούν όσοι επιδιώκουν την ειρήνη. Όλοι πρέπει να τηρούμε τις αξίες αυτές, ως ελεύθερα εθνικά κυρίαρχα κράτη και μέτοχοι της ΕΕ. Τα δικαιώματά μας πρέπει να τα εγγυηθούμε. Σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μάλιστα. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου δεν είναι σκοπός. Είναι καθημερινός μόχθος και δουλειά. Οι αποφάσεις αυτές οδηγούν στη δικαιοσύνη και τη λήψη αποφάσεων και προτύπων που πρέπει να τηρούνται από όλα τα κράτη μέλη. Πάνω από όλα χρειάζεται διάλογος. Όμως, δεν είναι αυτοσκοπός. Θα πρέπει να οδηγεί και σε κάποιο αποτέλεσμα. Θέλουμε, λοιπόν, διάλογο αλλά και διαπραγματεύσεις με αποτελεσματικότητα. Θα πρέπει να υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Θα αγωνιστούμε για αυτό το δικαίωμα σε όλη την Ευρώπη. Είτε κάποιος ανήκει σε μία πλειοψηφία είτε σε μειοψηφία. Αυτή είναι η ψυχή και η καρδιά της Ευρώπης μας και γι’ αυτό θα αγωνιστούμε”

AP

“Θα πολεμήσουμε την έμφυλη βία”

Θα πρέπει να προασπιστούμε την ελευθερία μας. Να μπορεί κανείς να εκφράζεται. Να πιστεύει ό,τι θέλει. Να αγαπά όποιον προτιμά. Η ελευθερία, όμως, σημαίνει και ελευθερία από τον φόβο. Με την πανδημία πολλές γυναίκες έχασαν αυτή την ευκαιρία. Πρέπει να ήταν απαίσιο για κάποιες που δεν μπορούσαν καν να κρυφτούν. Θα πρέπει αυτό να το καταδείξουμε. Να τους δώσουμε δικαίωμα έκφρασης και οι διώκτες τους να δικαστούν. Θα πρέπει γι αυτή την ελευθερία μέχρι το τέλος του χρόνου να παλέψουμε και να υποβάλλουμε έναν νόμο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Μιλάμε για προστασία και στον πραγματικό κόσμο και στον εικονικό. Για την αξία του ανθρώπου για την ισότητα που είναι κεντρική αξία της Ευρώπης και γι αυτή πρέπει να αγωνιστούμε. Ας στραφούμε σε μία ελευθερία που δίνει τη φωνή της σε όλη την υπόλοιπη. Να δώσουμε ελευθερία στα Μέσα Ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι που απλά κάνουν τη δουλειά τους, δέχονται επιθέσεις, απειλές άλλοι δολοφονούνται. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα δημοσιογράφων που είχαν διαφορετικές ιστορίες αλλά είχαν το εξής κοινλό: Είχαν αγωνιστεί για το δικαίωμά μας στην ενημέρωση και γι’ αυτό έχασαν τη ζωή τους. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που δημιουργούν τη διαφάνεια δίπλα μας. Γι’ αυτό έγιναν και είναι δημοσιογράφοι. Θα πρέπει οι δράστες να τιμωρηθούν. Θα πρέπει τα ΜΜΕ να είναι ανεξάρτητα. Γι’ αυτό θέλουμε έναν τέτοιο νόμο και ένας τέτοιος θα υποβληθεί την επόμενη χρονιά. Αν υπερασπιστούμε την ελευθερία των ΜΜΕ είναι σαν να υπερασπιζόμαστε την ίδια μας τη δημοκρατία”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα