Γεραπετρίτης: Ιερό νομικό θεμέλιο η συνθήκη της Λωζάνης

Διαβάζεται σε 3'
Γεραπετρίτης: Ιερό νομικό θεμέλιο η συνθήκη της Λωζάνης
O υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης SOOC

Κανένας πολιτικός δεν θα θέσει ζητήματα που αφορούν στην εθνική κυριαρχία της χώρας, υπογράμμισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών

Δεν πρόκειται ποτέ να συζητηθούν ούτε να αναθεωρηθούν ζητήματα που αφορούν στην κυριαρχία της χώρας” υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης το πρωί του Σαββάτου σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του Άγγελου Συρίγου για την Συνθήκη της Λωζάνης.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι κανένας πολιτικός δεν θα θέσει ποτέ ζητήματα που που αφορούν στην εθνική κυριαρχία της χώρας, ενώ όπως ανέφερε δεν υπάρχει και δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει ζήτημα τροποποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης. “Αποτελεί για εμάς ιερό, στέραιο νομικό θεμέλιο. Ζητήματα κυριαρχίας δεν ετέθησαν, ούτε πρόκειται ποτέ να τεθούν” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για τα ζητήματα αυτά δεν χωράει κομματική εκμετάλλευση.

Για την συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν το απόγευμα στα Χανιά ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα επικεντρωθεί στις διμερείς σχέσεις, σε ανοικτά ζητήματα ενεργειακή και την αμυντική συνεργασία.

Θέμα χρόνου να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των F-35

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα τεθεί και το θέμα των F-35 για το οποίο είπε ότι «νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις».

«Η ενισχύση των ενόπλων δυνάμεων ενίσχυσε και την εξωτερική πολιτική. Η χώρα αποκτά ειδικό βάρος, είναι σημαντικό ζήτημα η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων. Υπάρχει το αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35, νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις» είπε. «Αισθάνομαι ότι το ζήτημα θα λήξει, είναι θέμα χρόνου η Έλλάδα να μπει στο πρόγραμμα. Είναι αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία με τις ΗΠΑ για τα F-16, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε”. ανέφερε και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνουμε ότι δεν καθορίζουμε πώς η αμερικανική διπλωματία αποδίδει την αμυντική συνδρομή της και σε άλλες χώρες, αυτό που απαιτούμε είναι ότι στο πλαίσιο της αμυντικης συμμαχίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της ακεραιότητας. Κανενας εξοπλισμός να μην χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας».

Για το δημοσίευμα που αναφέρει ότι έγινε πρόταση στον Στέφανο Κασσελάκη από τον πρωθυπουργό να αναλάβει υπουργείο το 2019 απάντησε: «Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Κατηγορηματικά διαψευστηκε τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον κ. Διαματάρη. Μια τέτοια απόπειρα θα μου έκανε τεράστια εντύπωση, δεν είναι όλοι συμβατοί με όλους.Ο πρωθυπουργός επιλέγει για υπουργούς ανθρώπους με συγκεκριμένα υφολογικά χαρακτηριστικά που επενδύουν στον ορθό λόγο. Απλώς υπάρχει απόπειρα εκ μέρους ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην πολιτική επιφάνεια. Δεν υπάρχει καμία πολιτική σύμπτωση μεταξύ των δύο ανθρών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα