Γεροβασίλη: Στα αζήτητα ο διαγωνισμός για τις νέες ασφαλείς ταυτότητες

Γεροβασίλη: Στα αζήτητα ο διαγωνισμός για τις νέες ασφαλείς ταυτότητες
ΙΝΤΙΜΕ

Αγνοείται ο διαγωνισμός που "έτρεχε" επι ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες καταγγέλλει η Όλγα Γεροβασίλη και τονίζει την ανάγκη για προδιαγραφές ασφάλειας στις διαδικασίες έκδοσης με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για δράση κυκλώματος.

Για τεράστιο έλλειμμα ασφαλείας στην έκδοση νέων ταυτοτήτων κάνει λόγο η Όλγα Γεροβασίλη με αφορμή την αποκάλυψη για δράση κυκλώματος έκδοσης εκατοντάδων παράνομων ταυτοτήτων και εγγράφων ασφαλείας, με εμπλοκή αστυνομικών. Τονίζει επίσης την ανάγκη  “για προδιαγραφές ασφάλειας στις διαδικασίες έκδοσης αλλά και στις διατάξεις ασφάλειας που θα όφειλαν να έχουν οι –ούτως ή άλλως εύκολα αντιγράψιμες– ελληνικές ταυτότητες και τα έγγραφα ασφαλείας”.

Σε άρθρο της στην “Εφημερίδα των Συντακτών” η βουλευτής και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, καταγγέλλει οτι ο διαγωνισμός που έτρεχε επί ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες και τα έγγραφα ασφάλειας, με αυξημένες ψηφιακές προδιαγραφές και ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης στοιχείων που προέβλεπε η Ε.Ε, “ακυρώθηκε και επαναπροκηρύχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, με τροποποιημένους όρους οδηγώντας σε νόθευση του ανταγωνισμού, μόλις την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές του 2019. Εδώ και δυόμισι χρόνια ο διαγωνισμός αγνοείται”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει θέσει το θέμα επανειλημμένα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως και εκ νέου με ερώτησή μας στις 25 Νοέμβρη 2021. Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ούτε γιατί άλλαξαν οι όροι του διαγωνισμού, εκτινάσσοντας το κόστος σε βάρος των φορολογουμένων και μειώνοντας τις εταιρίες που μπορούσαν να συμμετέχουν, ούτε γιατί ο διαγωνισμός με πάνω από πέντε παρατάσεις έχει παγώσει” αναφέρει η κα Γεροβασίλη και συνεχίζει: “Αλλωστε δεν υπήρξε αναστολή από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Βέβαια οι προσφυγές των εταιρειών που αποκλείστηκαν μένει να κριθούν, αφού καθώς φαίνεται η προγραμματισμένη δικάσιμος ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για αυτή τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021, αναβάλλεται για 7 Φεβρουαρίου 2022”.

“Δυστυχώς μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει αρχίσει η υλοποίηση αλλά ούτε καν έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός και δεν φαίνεται να υπάρχει ανάδοχος δυόμισι χρόνια μετά, ενώ σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (Ε.Ε.) 2019/1157 οι νέες ταυτότητες θα έπρεπε να εκδίδονται ήδη από το 2021!” συμπληρώνει.

“Αντί για τις νέες ταυτότητες και διαβατήρια και τα έγγραφα ασφάλειας νέου τύπου, το μόνο που ακούσαμε από την κυβέρνηση είναι κάποιες εξαγγελίες περί ηλεκτρονικής (απομακρυσμένης) ανανέωσης έως το τέλος του 2021 των διαβατηρίων… παλαιού τύπου. Τι γίνεται, λοιπόν, με τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες και τα έγγραφα ασφάλειας των 515 εκατομμυρίων ευρώ; Οι ελληνικές ταυτότητες, τα διαβατήρια και τα έγγραφα ασφάλειας δεν μπορεί να είναι προνομία κυκλωμάτων” καταλήγει στο άρθρο της η κα Γεροβασίλη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα