Γιατί ο Κασσελάκης διάλεξε την τακτική Πολάκη

Διαβάζεται σε 5'
Στέφανος Κασσελάκης και Παύλος Πολάκης
Στέφανος Κασσελάκης και Παύλος Πολάκης EUROKINISSI

Πώς ερμηνεύεται η επιλογή του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ να δυναμιτίσει το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, πριν τον β’γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τα νεύρα για την απουσία… “ρεύματος”.

Έκπληξη αλλά και δυσαρέσκεια φαίνεται να έχει προκαλέσει σε μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού αλλά και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να «δυναμιτίσει» το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος μόλις μερικές ημέρες πριν την κάλπη του 2ου γύρου των δημοτικών εκλογών. Ενώ δηλαδή βρίσκεται σε εξέλιξη μια σκληρή πολιτική κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με την Νέα Δημοκρατία σε σειρά από δήμους και περιφέρειες.

Η εικόνα των πρωτοβουλιών του Στέφανου Κασσελάκη που – αντικειμενικά- μετατοπίζουν το ενδιαφέρον από την αντιπαράθεση με την Νέα Δημοκρατία σε μια αντιπαράθεση εντός του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αναφορές σε «υπονομευτές» αποτελεί – για πολλούς- ερωτηματικό. Ιδίως αναφορικά με το που αποσκοπεί, μια και δεν φαίνεται να συμβάλλει στην δημιουργία κλίματος εστίασης στο να εκλεγούν απέναντι στους «γαλάζιους» υποψήφιους οι δήμαρχοι και περιφερειαρχες που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά σχολιάζονταν από στελέχη πως «ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης απειλεί με περικοπή κονδυλίων του ΕΣΠΑ τους δημότες στο Χαλάνδρι ώστε να εκλεγεί ο υποψήφιος της Ν.Δ ο πρόεδρος δημιουργεί εσωκομματικό ζήτημα».

Θυμίζουμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης με χθεσινή του ανάρτηση προειδοποίησε ότι δεν θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια «όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Επαναφέροντας έτσι την φημολογία περί «υπονομευτών» του κόμματος που είχε καλλιεργηθεί από το περιβάλλον του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών.

Ερμηνεία

Η πολιτική ερμηνεία που δίνεται από πολλά στελέχη στην επιλογή αυτής της τακτικής συνίσταται στο ότι στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε η «λογική Πολάκη». Δηλαδή η αντίληψη που μιλά για «βαρίδια στο εσωτερικό του κόμματος» από τα οποία πρέπει να απαλλαγεί. Αυτή που εκφράστηκε και από την γραμματέα της Κ.Ο Θεοδώρα Τζάκρη σε πρόσφατες τηλεοπτικές δηλώσεις της όπου μίλησε για στελέχη που «θέλουν να περιχαρακωθούν ως εσωκομματική αντιπολίτευση» και δεν στοχεύουν στον «νικηφόρο ΣΥΡΙΖΑ».

Ως αιτία για την καταφυγή σε αυτή την «γραμμή» θεωρείται το ότι φαίνεται να «καταρρέει» ο ένας από τους δύο πυλώνες του πολιτικού αφηγήματος του Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία η εκλογή Κασσελάκη βασίστηκε στο εξής δίπολο: Ότι πρόκειται για το πρόσωπο που «θα κερδίσει τον Μητσοτάκη» και αυτόν που «θα τα αλλάξει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ». Έτσι επειδή το πρώτο σκέλος κάθε άλλο παρά φαίνεται να επιβεβαιώνεται μια και ούτε τα δημοσκοπικά μηνύματα, ούτε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών συνηγορούν στο ότι υφίσταται κοινωνικό «ρεύμα Κασσελάκη» πλέον η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στρέφει την προσοχή της στο δεύτερο. Ακόμη και αν αυτή η εστίαση στην εσωστρέφεια γίνεται την πλέον ακατάλληλη περίοδο και εμποδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει με τους καλύτερους όρους την «μάχη του β’ γύρου».

Στον αέρα τα όργανα

Επιπλέον από πολλές πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πως η καλλιέργεια ενός προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη ως τον «πρόεδρο που θα καθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο» οδηγεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε λογικές που έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις και το καταστατικό του κόμματος. Ιδίως από την στιγμή που υπάρχουν σαφείς προβλέψεις για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται τα ψηφοδέλτια και ορίζουν την έγκρισή τους από την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά ενώ η συνεδρίαση των εν λόγω οργάνων είναι μέχρι στιγμής στον αέρα. Αφού αμφίβολη είναι η συνεδρίαση της Κ.Ε στις 22 Οκτώβρη μια και πιθανολογείται πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρίσκεται στις ΗΠΑ ενώ άγνωστο είναι αν θα συνεδριάσει τελικά η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και αν συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα αν ο πρόεδρος του κόμματος θα είναι παρών. Αξίζει να σημειωθεί πως σε κανένα από τα δύο όργανα η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη δεν φαίνεται να έχει δεδομένη πλειοψηφία, αντιθέτως.

Επίσης το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη συνεδριάσει τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά αδύνατη την παράθεση μιας ολοκληρωμένης θέσης από την πλευρά του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Είτε αυτή αφορά την πορεία του κόμματος, είτε ζητήματα όπως αυτά που ανέφερε στην ομιλία του στην Ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ περί διαμοιράσματος μετοχών των επιχειρήσεων σε εργαζόμενους αντί για αυξήσεις μισθών. Ζητήματα που χαρακτηρίστηκαν από το πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ως «προσωπικές απόψεις».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις που εκφράζονται από την πλευρά των στελεχών που προεκλογικά συσπειρώθηκαν γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να ανταποκριθούν τις επόμενες ημέρες στις συνεχείς προκλήσεις της ηγεσίας. Μια στάση που σχετίζεται με την πεποίθηση των εν λόγω στελεχών ότι προέχει η πολιτική αντιπαράθεση με την Ν.Δ την ερχόμενη Κυριακή.

Από την πλευρά των στελεχών της «Ομπρέλλας» καταγράφονται περισσότερες δημόσιες δηλώσεις. Οι περισσότερες εξ αυτών εστιάζουν στην ανάγκη του να υπάρξει γενικευμένη πολιτική συζήτηση εντός των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

I-syriza

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το βράδυ σε εκδήλωση στο Κερατσίνι ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να ανακοινώσει την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας i-syriza ενώ σε χθεσινό του μήνυμα προσκάλεσε να γραφθούν μέλη και να μετάσχουν σε αυτήν «όποια ή όποιος από εσάς ενδιαφέρεται να κατέβει ως υποψήφιος στις επικείμενες Ευρωεκλογές». Σημειώνοντας πως «εκεί χτίζεται ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί γεννιούνται τα στελέχη της επόμενης γενιάς».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα